Prima pagină » National » Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli. Iată cele trei ghiduri de care trebuie să țină cont cadrele didactice
Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli. Iată cele trei ghiduri de care trebuie să țină cont cadrele didactice

Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli. Iată cele trei ghiduri de care trebuie să țină cont cadrele didactice

03 sept. 2024, 15:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli. Începând din această toamnă, nu doar diriginții vor face asta, ci și profesorii de la celelalte discipline. Iată cele trei ghiduri de care trebuie să țină cont cadrele didactice.

Profesorii vor fi obligați să facă educație rutieră în școli

Cadrele didactice vor avea obligația legală să facă educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Cele trei ghiduri publicate de Ministerul Educației trebuie parcurse de către profesori pentru a putea face educație rutieră, fie că sunt profesori diriginți sau nu.

,,Ghidurile de educație rutieră destinate cadrelor didactice din învățământul primar, secundar inferior și secundar superior au rolul de a stimula și sprijini profesorii în implementarea obligației legale de educație rutieră. Această obligație legală nu se adresează exclusiv diriginților. Încurajăm toate cadrele didactice să se implice activ în această componentă educativă, dat fiind rolul extrem de important pe care îl au profesorii în creșterea gradului de siguranță rutieră a copiilor.“, transmit reprezentanții Ministerului Educației prin intermediul ghidului.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că își dorește ca Săptămâna Altfel din 2024-2025 să fie axată pe siguranța rutieră: „Dacă anul acesta tematica pentru Săptămâna Altfel a fost prevenţia violenţei în şcoală şi prevenirea adicţiilor, îmi doresc ca pentru anul viitor tematica să fie axată pe siguranţă rutieră.”

Reguli noi pentru elevii de școală primară

Ministerul Educației a propus o nouă lege care îi vizează pe elevii de la școala primară. Proiectul lansat de Ministerul Educației arată că, la sfârșitul școlii primare, elevul trebuie să manevreze cu ușurință un dispozitiv digital, să caute date sub formă de text, fotografii și videoclipuri. Elevul trebuie să știe să salveze link-uri și fișiere, iar la nevoie să le acceseze rapid, să înțeleagă ideea de drepturi de autor și de siguranță a datelor, iar în final să poată întocmi autonom o lucrare pe un subiect anume. Cert este că, din această toamnă, telefonul, laptopul, tableta și calculatorul devin oficial instrumente de învățare activă pentru elevii români de la școala primară.

O nouă lege va intra în vigoare din septembrie și va fi valabilă pentru toți elevii din România. Regulamentul a fost impus după ce ani la rând tot mai mulți elevi au venit la școală cu pantaloni rupți, bluze decoltate cu vedere la buric, gene și unghii false foarte lungi, piercing-uri și tatuaje. Mai mult, un proiect de lege aflat în dezbatere vizează ca școlile să poată impune uniforma școlară cu condiția ca aceasta să le fie oferită gratuit elevilor. Rămâne de văzut dacă acest proiect va deveni lege. Cert este că din această toamnă, elevii îmbrăcați nepotrivit pentru mediul școlar pot fi dați afară de la ore.

O altă măsură ce va intra în vigoare în anul școlar 2024-2025 este introducerea sălii de detenție în școlile din România. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor problematici. Este vorba despre introducerea sălii de detenție pentru elevii care deranjează profesorii, colegii și împiedică buna desfășurare a orelor de curs la școală. Pe lângă codul vestimentar al elevilor ce trebuie respectat din toamnă, se vor aplica și sacțiuni elevilor care deranjează profesorii și colegii în timpul orelor. Pe lângă sala de detenție, se va impune și anularea bursei școlare dacă un elev are abateri disciplinare. Legea urmeză să intre în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
03 septembrie 2024
03 septembrie 2024