La Iași, a avut o întâlnire specială cu lideri de sindicat din România! Profesorii și angajații din învățământul superior se revoltă. Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit ședințele Biroului Executiv și ale Consiliului Național de Conducere al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”. Astfel, 40 de lideri ai sindicatelor salariaților din universitățile de stat din România au fost prezenți la Iași la manifestarea coordonată de Sindicatul Salariaților din Politehnica ieșeană, membru fondator al Federației „Alma Mater”. În cadrul acestei întâlniri a fost decisă o amplă acțiune de protest, luna viitoare
La Iași, profesorii și angajații din învățământul superior au stabilit o amplă acțiune de protest. Totul, într-o întâlnire specială cu lideri de sindicat din România. Concret, Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit ședințele Biroului Executiv și ale Consiliului Național de Conducere al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”. 40 de lideri ai sindicatelor salariaților din universitățile de stat din România au fost prezenți la Iași la manifestarea coordonată de Sindicatul Salariaților din TUIASI, membru fondator al Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”. Cele mai importante aspecte dezbătute în cele două zile ale întrunirii de la Iași au vizat modificările aduse de noua Lege a Educației care vizează învățământul superior și implementarea prevederilor Legii salarizării unitare.
Profesorii și angajații din învățământul superior se revoltă! La Iași, a avut o întâlnire specială cu lideri de sindicat din România
Dialogul avut de sindicaliști a venit pe fondul schimbărilor anunțate în Educație și al crizelor de la acest moment.
„Suntem onorați să găzduim acest eveniment prilejuit de întâlnirea conducerilor federațiilor sindicale din învățământ. Aspectele discutate ne interesează pe toți, în egală măsură, cu atât mai mult cu cât 2022 este un an în care fie sunt continuate reforme, cum ar fi salarizarea personalului bugetar, fie sunt inițiate reforme, cum ar fi legea învățământului universitar, iar efortul nostru comun este să reglăm, să completăm și să corectăm aceste reforme. În fond, cu toții, conducerea instituțiilor de învățământ și sindicatele, suntem în aceeași barcă. Și aceasta nu trebuie să fie Arca lui Noe care să ne asigure supraviețuirea, ci o ambarcațiune modernă care să ne asigure dezvoltarea. Acesta este principiul pe care se bazează, în mod tradițional, colaborarea cu sindicatul din universitatea noastră”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
Subiectele principale ale întâlnirii de la Iași s-au concentrat pe Legea Învățământului Superior
Șef lucrări dr. ing. Iulian Agape a explicat că subiectele principale ale întâlnirii de la Iași s-au concentrat pe Legea Învățământului Superior, având loc și consultări prealabile în luna august, inclusiv la sediul Ministerului Educației, cu sindicatele pe acest subiect.
„Am depus, în cele din urmă, conform convenției cu ministerul, într-un format scris, o listă cu vreo 90 de amendamente. Pe ce ne focalizăm acolo: continuarea activității până la 70 de ani, în momentul de față în proiectul legii este necondiționată. Sindicatele vor calitate în învățământ, motiv pentru care, la această chestiune, am pus problema stabilirii unui minimum de condiții. Ne-am gândit și la reversul medaliei, fiindcă sistemul va fi blocat pe partea cu avansări, va fi afectată resursa financiară și se blochează accesul tinerilor în sistem”, a punctat șef lucrări dr. ing. Iulian Agape.
Atenția sindicaliștilor, la nivel național, către institutele de cercetare pentru a putea deveni, așa cum este în cazul învățământului superior, un sindicat reprezentativ
Acesta a explicat că sindicatele au solicitat ca discuțiile privind creșterile salariale din noua lege să nu vizeze doar cadrele didactice, așa cum se întâmplă acum, ci întreg personalul din universități, atât cel didactic-auxiliar, cât și cel nedidactic. Un alt punct de pe agenda întâlnirii de la Iași a fost și îndreptarea sindicatului la nivel național către institutele de cercetare pentru a putea deveni, așa cum este în cazul învățământului superior, un sindicat reprezentativ. Totodată, s-a convenit și ca Federația „Alma Mater” să contribuie cu membri din toată țara la acțiunea de protest care va avea loc în perioada 21-22 octombrie, la București. Aceasta vizează neaplicarea legii salarizării unitare, unde există restante 2 etape de creșteri salariale care nu au fost implementate la timp, și indexarea veniturilor cu inflația.
„Se vor organiza două caravane, una va pleca din Nord-Vest și una din Nord-Est, din Baia Mare, respectiv din Botoșani, iar pe drum acestor caravane li se vor alătura noi participanți de la fiecare filială. Vom fi în jur de 230-250 de membri de sindicat ai federației. Sunt mai multe probleme ce trebuie rezolvate, inflația în creștere, prețurile, la fel, scumpirea exagerată a energiei, toate afectează salariații. Știu că se lucrează deja la elaborarea unei noi legi a salarizării, este un proiect în comisiile de specialitate”, a completat șef lucrări dr. ing. Iulian Agape.
Profesorii și angajații din învățământul superior se revoltă! La Iași, a avut o întâlnire specială cu lideri de sindicat din România.
Bravo Iulian ! Rico
Când i-au belit pe profesorii din preuniversitar, dumnealor erau orbi și surzi – nu-i privea. S-ar putea să vorbească singuri 🙂