Prima pagină » Eveniment-Social » Profesorii nu vor fi afectați în 2025 de modificările aduse de Ordonanța „trenuleț”! Laviniu Lăcustă, președinte USLIP: „Noi avem o lege specială care nu poate fi bătută printr-o ordonanță”
Profesorii nu vor fi afectați în 2025 de modificările aduse de Ordonanța „trenuleț”! Laviniu Lăcustă, președinte USLIP: „Noi avem o lege specială care nu poate fi bătută printr-o ordonanță”

Profesorii nu vor fi afectați în 2025 de modificările aduse de Ordonanța „trenuleț”! Laviniu Lăcustă, președinte USLIP: „Noi avem o lege specială care nu poate fi bătută printr-o ordonanță”

07 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Eveniment-Social

Guvernul a publicat, pe 30 decembrie 2024, în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență 156/2024, cunoscută sub numele de Ordonanța „trenuleț”. Aceasta vizează măsurile fiscal-bugetare din anul 2025, fapt ce îi poate îngrijora pe angajații din sistemul de învățământ, având în vedere că ordonanța intervine asupra examenului de titularizare a primelor didactice, dar și a decontării cheltuielilor de transport pe anul 2025.

Ordonanța „trenuleț” nu va afecta concursurile de titularizare în 2025: „Noi avem o lege specială care nu poate fi bătută printr-o ordonanță”

Laviniu Adrian Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași (USLIP), a făcut câteva precizări cu privire la Ordonanța „trenuleț” și cum va afecta aceasta activitatea cadrelor didactice. Titularizările și angajările prin suplinire din sistemul de învățământ nu vor fi afectate de recentele măsuri legislative. Potrivit acestuia, ordonanța în discuție nu poate bloca procesele esențiale pentru ocuparea posturilor vacante din școli, iar respectarea Legii Educației garantează continuitatea activității didactice. Laviniu Lăcustă subliniază că lipsa cadrelor didactice calificate ar avea un impact negativ major asupra elevilor, motiv pentru care concursurile de titularizare ar trebui să se desfășoare în continuare.

„Nu poți să blochezi titularizările, pentru că este absurd. Să zicem că eliberăm o catedră de istorie sau una de geografie, și nu mai angajăm prin concurs? Rămân copii și nu mai fac disciplina respectivă? Acesta este cel mai bun argument pe care îl pot aduce. La noi, posturile care intră în concurs au caracterul de posturi unice, noi avem norme la nivelul școlii. Norma noastră este de 18 ore. Noi avem o lege specială care nu poate fi bătută printr-o ordonanță. Noi funcționăm în baza legii învățământului, nu în baza unei ordonanțe. Acesta este un aspect pe care nu-l poți, pur și simplu, proroga – mă refer la titularizări și angajările prin suplinire. Din punctul meu de vedere, această ordonanță nu are niciun fundament juridic. Am mai avut contextul acestei paradigme juridice și știm foarte bine că lucrurile au mers mai departe, s-au dat concursurile. Nu se pune problema să nu se dea concursuri de titularizare. Din punctul meu de vedere, acest lucru este exclus. Dacă ar fi să se întâmple asta și să nu se mai dea concurs de titularizare, riscăm să avem catedre care nu sunt acoperite de personal calificat. Am risca să avem situații la școli în care nu am avea profesori la catedre deloc. Și atunci, ce facem cu copiii? Nu mai fac matematică, română, geografie?”, a declarat Laviniu Adrian Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Suspendarea titularizărilor ar putea crea haos în școli, lăsând numeroase catedre descoperite și afectând direct procesul educațional al elevilor. Concursurile pentru posturile didactice unice sunt esențiale pentru asigurarea profesorilor calificați, iar acestea sunt reglementate de Legea Educației, care nu poate fi ignorată printr-o ordonanță.

Primele didactice și decontarea cheltuielilor de navetă nu vor fi afectate de Ordonanța „trenuleț”

Primele de carieră didactică și profesională nu vor fi afectate de prevederile Ordonanței de Urgență, deoarece provin din fonduri europene. Suma necesară pentru aceste prime este de 2,12 milioane de lei. Finanțarea costurilor pentru navetă ale profesorilor sunt asigurate de unitățile administrativ-teritoriale (UAT), iar programele de formare, precum prima didactică, rămân protejate, fiind susținute din fonduri europene.

„Din punctul meu de vedere, nu vorbim de o schimbare juridică diferită față de cea de anul trecut. În ceea ce privește prima didactică, ea a fost dată cu fonduri europene, prin urmare, nu intră sub incidența bugetului de stat. Din câte am înțeles eu, și ministrul Educației a făcut referire la faptul că acest program va continua tocmai datorită faptului că este făcut cu fonduri europene. Momentan, este prorogată sursa de finanțare pentru navetă, pentru că ar fi trebuit să treacă sursa de finanțare încă de anul trecut, de la UAT-uri, la Minister. Din punct de vedere juridic, lucrurile sunt identice. Este doar o schimbare în ceea ce privește promulgarea sursei de finanțare. Până acum, a fost primăria și ar trebui să fie, conform legii educației, anume bugetul de stat. Este prorogată această sursă a bugetului de stat, rămâne mai departe în bugetul UAT-ului, așa cum a fost și în anul în curs”, mai spune Laviniu Adrian Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Salariile de bază ale profesorilor și ale celorlalți angajați din Educație vor rămâne la nivelul lunii decembrie 2024, deși cadrele didactice sperau la majorările promise în urma protestelor din anul 2023. În plus, toate sporurile, indemnizațiile și primele vor fi plafonate la cuantumul din luna noiembrie 2024, conform prevederilor Ordonanței.

„Dacă lucrurile nu se schimbă, nu vor exista proteste. Putem să vorbim de o revoltă a profesorilor în ceea ce privește faptul că guvernanții ar trebui să se țină de cuvânt în ceea ce privește ultima majorare, în conformitate cu OG 57/2023. Din punctul nostru de vedere, ar trebui să mai fie cel puțin 20% de procente alocate salariilor în învățământul preuniversitar. Acesta ar putea fi un motiv de revoltă, într-adevăr”, a adăugat acesta.

Ordonanța „trenuleț”, publicată pe 30 decembrie 2024, în Monitorul Oficial nu va aduce modificări majore în desfășurarea activității cadrelor didactice, din 2025. Președintele USLIP Iași a făcut câteva precizări cu privire la această Ordonanță, pentru a liniști profesorii și angajații din învățământ care s-au speriat de noile prevederi ale Ordonanței de Urgență 156/2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`