Șeful DSU a vorbit despre cum ar putea să se desfășoare testarea anti-COVID în unitățile de învățământ.
Luni, 8 noiembrie, urmează ca școlile să-și redeschidă porțile pentru circa 1.8 milioane de elevi din România, iar pentru că valul patru al pandemiei de coronavirus nu a fost depășit, autoritățile au fost nevoite să ia noi măsuri pentru ca prezența fizică în sălile de clase să nu le pună în pericol viețile copiilor sau ale angajaților din învățământ.
Astfel, elevii și dascălii vor fi testați anti-COVID de două ori pe săptămână, cu teste din salivă.
Totuși, mai rămâne o înrebare: cine îi va testa pe elevi. Raed Arafat, șeful DSU, a vorbit despre acest subiect în urmă cu puțin timp. Acesta spune că o soluție foarte bună ar fi ca profesorii să facă acest lucru, căci ar fi peste puterile angajaților să sănătate.
„Deja am început să vedem reacții că de ce să facă testarea cadrele didactice. Aici, clar, dacă vrem un screening cum se dorește, acest lucru nu are cum să se facă de către personal sanitar. Trebuie să se facă de către personalul școlii și fiecare profesor să facă pentru un număr de copii. Altfel, dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge”, a explicat Raed Arafat în cadrul Maratonul Informării.
Sorin Cîmpeanu: „ 68% din şcolile României încep cu prezenţă fizică.
Mâine, 8 noiembrie, se vor deschide doar școlile în care peste 60% dintre angajații unității de învățământ sunt imunizați împotriva virusului SARS-coV-2. Astfel, doar 68% dintre școlile din România se se redeschid cu prezență fizică în bănci. Pe primele locuri se află judeţele Dolj, Vâlcea şi Dâmboviţa.
„A trebuit să găsim un criteriu de departajare între cele care pot funcţiona cu prezenţă fizică.
Faptul că s-a introdus rata de vaccinare alături de toate celelalte condiţii de reglementare, reguli de protecţie sanitară, a fost introdus în ideea creării unui mediu cât se poate de sigur pentru elevi în şcoală şi în ideea unei protecţii cât se poate de bune a profesorilor din şcoli.(…) Este o formulă de compromis cu foarte multe neajunsuri, dar trebuia găsit un criteriu. Acest criteriu a avut în vedere mediul sigur pentru copii. S-a plecat de la OMS care a propus 70% rată de vaccinare pentru a asigura imunizarea de grup. S-a luat în considerare 60% rată de vaccinare fără a se ţine cont de persoanele care au trecut prin boală.
68% din şcolile României încep cu prezenţă fizică. Defalcat pe judeţe, în Dolj avem 88%, în Vâlcea şi Dâmboviţa – 85%.(…) De luni, vom verifica cu echipe de control în toată ţara modalitatea în care s-a raportat rata de vaccinare. Vom verifica respectarea regulilor sanitare în şcoli prin echipe de control”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.
Bilanț coronavirus, 7 noiembrie 2021
Până duminică, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.706.882 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 9.159 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.496.473 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 5.293 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 50 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până duminică, 50.755 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost raportate de către INSP 273 de decese (143 de bărbați și 130 de femei), din care 10 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din țară.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 18.485. Dintre acestea, 1.868 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 314 sunt minori, 283 fiind internați în secții și 31 la ATI.