Prima pagină » Actualitate » Profesorii din România care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta cu probleme. „Este o teamă să se îndrepte către specialist”
Profesorii din România care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta cu probleme. „Este o teamă să se îndrepte către specialist”

Profesorii din România care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta cu probleme. „Este o teamă să se îndrepte către specialist”

21 mart. 2025, 19:41, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

Psihologul şi psihoterapeutul Daniela Bololoi atrage atenţia asupra problemelor cu care cadrele didactice care ar avea nevoie de ajutor psihologic sau psihiatric se pot confrunta dacă solicită ajutor în sistemul românesc de educaţie şi sănătate. A

ceasta spune că, în contextul în care, pentru a beneficia de servicii de psihoterapie decontate, cadrele didactice ar trebui să meargă la un psihiatru, risc astfel ca, dacă psihiatrul le pune un diagnostic, să nu mai obţină apoi certificatele de la medicii de familie care atestă că pot activa în sistemul de educaţie.

„Este o teamă să se îndrepte către specialist”

Serviciile de psihoterapie pot fi accesate şi prin intermediul altor medici specialişti, însă procesul este unul foarte dificil, spune Daniela Bololoi.

„Este o teamă să se îndrepte către specialist, pentru că nu va mai primi de la medicul de familie, după ce i se pune un diagnostic, chiar simplu, de depresie, nu va mai primi de la medicul de familie acea adeverinţă că este apt şi atunci îşi pierde locul de muncă. Este important ca Ministerul Educaţiei să privească din perspectiva cadrului didactic, din perspectiva părintelui şi a copilului şi nu doar din perspectiva sesizării nevoii. Da, este nevoie, din punctul meu de vedere este nevoie de mai mult de atât, putem lucra pe prevenţie, putem să ajutăm cadrele didactice în ceea ce priveşte pregătirea, dezvoltarea personală, să le învăţăm cum să îşi gestioneze propriile emoţii şi cum să facă faţă unor clase cu număr diversificat de copii cu emoţii diferite,, la rândul lor cu emoţii diferite cadrul didactic nu este pregătit, el este pregătit pentru curriculum şi să facă hârtii şi aici s-a terminat”, a afirmat Daniela Bololoi.

Aceasta a explicat că există 21 de specialităţi medicale care pot recomanda servicii conex-medicale de psihoterapie, însă procesul în urma căruia şedinţele de terapie ar fi decontate este unul extrem de greoi, pentru că e nevoie ca medicii din respectivele specialităţi să încheie contracte de colaborare cu psihologii care au propriile cabinete.

Ea spune că trebuie facilitat traseul pe care trebuie să îl parcurgă cei care au nevoie de astfel de servicii.

„Da, încă există o stigmatizare puternică”

Întrebat, în cadrul unui podcast, cum pot fi ajutaţi profesorii care se confruntă cu depresie, anxietate şi burnout, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a răspuns că le recomandă celor care au nevoie de ajutor specializat să se adreseze specialiştilor şi să se adreseze unui psiholog sau uni psihiatru, notează edupedu.ro.

„Da, încă există o stigmatizare puternică, dar nu atât de puternică cum era în urmă cu 10 ani sau cu 20 de ani. Lucrurile se schimbă. Până la urmă este un element de educaţie: atunci când doare nu are un dinte, mergi la stomatolog. Când ai o problemă psihologică, dacă eşti educat, mergi la un psiholog sau la un psihiatru, astfel încât îi încurajez să apeleze, cum să spun, ca un semn de educaţie, nu ca o vulnerabilitate sau ca o slăbiciune”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ada Galeș a fost diagnosticată cu cancer la 34 de ani. Actrița urmează să fie operată pentru a patra oară. Ce mesaj a transmis
Playtech.ro
Blestemul Mihaelei! Primul soţ al vedetei a murit tot la 56 de ani. Cine a fost Bogdan Rădulescu
observatornews.ro
Premii acordate cetățenilor care raportează evaziunea fiscală. Guda: "Primești bonus, în cont, bani direct"
Playsport.ro
Funcția secretă pe care WhatsApp o folosește deja: îți citește mesajele și...
Evz.ro
Breșă de securitate a serverelor Microsoft Share Point. Date ale guvernelor sau instituțiilor școlare sunt în pericol
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Insula de vis a Greciei care impune taxă dacă rămâi peste noapte. Grecii vor să scape de valul uriaş de turişti
Dailybusiness.ro
Chirii de lux la preț de nimic. Zeci de foști magistrați și notari stau în locuințele statului cu sume între 60 și 197 de lei
RomaniaTV
Ce se întâmplă cu autopsia lui Felix Baumgartner. Abia acum s-a aflat decizia șocantă a autorităților
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iulie 2025
21 iulie 2025