Prima pagină » Actualitate » Profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu în studioul BZI LIVE, discuții incendiare, precum noul proiect al SRI, dar și despre inițiativa unui campionat de minifotbal la Iași
Profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu în studioul BZI LIVE, discuții incendiare, precum noul proiect al SRI, dar și despre inițiativa unui campionat de minifotbal la Iași

Profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu în studioul BZI LIVE, discuții incendiare, precum noul proiect al SRI, dar și despre inițiativa unui campionat de minifotbal la Iași

10 iun. 2022, 14:44,
în Actualitate

Fiind invitați în noua emisiune-dialog BZI LIVE de vineri, 10 iunie, deputații de Iași, profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) au discutat despre controversatul proiect al SRI, dar și despre o nouă inițiativă în ceea ce privește sportul ieșean.

Profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu în studioul BZI LIVE

Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), fiind invitații de vineri, 10 iunie, al emisiunii-dialog BZI LIVE au discutat alături de moderatorul Valentin Huțanu despre controversatul proiect al SRI. Având în vedere că lista amenințărilor la siguranța națională a fost extinsă semnificativ prin proiectul de lege al serviciului ce privește activitățile de informații și contrainformații, aflat în dezbaterea coaliției de guvernare.

În proiect este specificat faptul că dacă o faptă potențial periculoasă la adresa siguranței naționale este cercetată de SRI, atunci ofițerii Serviciului Secret pot să realizeze interceptări, înregistrări și filaje pe baza mandatelor pe siguranță națională obținute de la un judecător (așa numitele MSN-uri). Altfel că, potrivit Articolului 16 din proiectul de lege, SRI poate adresa solicitările de emiterea a MSN-urilor direct președintelui Înaltei Curți, fără să mai treacă prin filtrul Parchetului General, cum era cazul până acum.

„Prin acest proiect iniţiat de SRI, cetăţenii ar putea fi obligaţi să dea informaţii. Păi ce facem, ne întoarcem înainte de 1989? După ce că trebuie să informeze, cetăţeanul nici nu trebuie să vorbească despre şi ce a spus. În România nu ne dorim aşa ceva. În momentul acesta avem practic un bloc monolit.

Acum, şi ca presă nu mai ai voie să critici politicienii, serviciile. Nu aş vrea să spun că sunt oameni ai serviciilor acolo, dar aceste servicii nu îşi fac treaba”, a declarat Mihai Albișteanu.

„Draftul ăsta a stat prin sertare şi deodată a ieşit la iveală. SRI-ul şi aceste zece proiecte, că sunt 10 proiecte de lege, cică ar proveni de la SIE. Se doreşte şi că ofiţerii de SRI să aibă imunitate. În acest sens, nimeni nu va mai putea să îi demită, nici măcar preşedintele, căci în momentul de faţă, doar preşedintele are imunitate.

Situaţia aceasta generată de contextul din Ucraina, şi vedem ce fac vecinii noştri unguri, situaţia asta vine în contextul unui proiect de lege iniţiat de USR şi preluat de doamna Vicol.

Acest proiect pune pumnul în gură oricărui cetăţean ce vrea să critice un politician. Unde mai este libertatea cetăţeanului, a presei? Și presa e luată în vizor de această lege. Aceste măsuri ştirbesc din democraţie. Vom avea o democraţie cu epoleţi. S-a murit în decembrie 1989, pentru ce?

Mi se pare normal ca Justiţia să comunice anumite informaţii către Servicii, da. Dar doar în cazul acesta. Importantă este prestaţia lor, a celor care activează ca stat democratic, nu? Să răspundă în faţa cetăţenilor pentru ceea ce fac”, a completat la rândul său, Cristian Ivănuță.

Campionat de minifotbal la Iași

Într-o notă mai optimistă, profesorii Cristian Ivănuță și Mihail Albișteanu au adus în discuție o nouă inițiativă ce ține de sportul ieșean, și anume un Campionat de minifotbal ce va fi organizat în municipiul Iași. În contextul adoptării unui mod de viață mai sănătos, cei doi deputați au lansat această competiție ce se vrea a fi un început modest, dar care speră ca în timp să se extindă și în plan național.

„Ar trebui ca Iaşul să fie capitala Moldovei, dar de vreme ce la nivel suntem praf… Nu se poate să vii să spui că suntem în liga 40 la toate sporturile. Sâmbătă ar trebui folosită pentru scoli sportive.

Este necesară o politică sănătoasă pe plan sportiv, bineînţeles. Dorim ca sâmbăta, pe 18 iunie, să organizăm o cupă de minifotbal cu premii şi facem apel, vrem să fie 8 echipe. Un apel, dacă sunt doritori, să ne contacteze, să ne scrie, pentru că vrem să organzam acest campionat de minifotbal.

Repet, în data de 18 iunie, se va organiza un campionat de minifotbal, şi la sediul de pe stradela Silvestru nr. 18 se pot face înscrierile. Vă aşteptam în număr cât mai mare!

În complexul Tudor Vladimirescu va avea loc competiţia”, a declarat Mihai Albișteanu.

Această inițiativă vine ca o măsură pentru a combate sedentarismul în care populația tânără se complace de la o vreme, din momentul în care tehnologia a ajuns să ne acapareze aproape în totalitate. Astfel, ieșenii sunt invitați să participe la o competiție sportivă inedită, și de ce nu, să câștige marele premiu.

„Ne dorim să avem mai multe ore de Educaţie fizică în şcoli. Măcar 3 ore pe săptămână. Gândiţi-vă că în mediul rural nici măcar nu au o sală normală de sport.

Bineînţeles că aici vorbim de investiţii masive în infrastructură. De asta avem şi rezultatele pe care le avem. Aici trebuie dusă o politică sistematică. Avem nevoie de o cultură sportivă. Preferăm să stăm în faţa ecranelor, în loc să ieşim afară, pe terenuri, în spaţiul liber”, a conchis Cristian Ivănuță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *