Prima pagină » National » Profesorii care oferă meditații elevilor au intrat în vizorul ANAF. Dascălii vor trebui să își declare veniturile și să aibă casă de marcat

Profesorii care oferă meditații elevilor au intrat în vizorul ANAF. Dascălii vor trebui să își declare veniturile și să aibă casă de marcat

03 mai 2022, 13:00, 1 ,
în National

Profesorii care oferă meditații vor trebui să anunțe fiscul și să depună o declarație pe venit până la data de 25 mai. Un studiu realizat de IRES și de Societatea Academică din România arata ca un elev român din trei face meditații la cel puțin o materie.

profesorii care oferă meditații ANAF

În ceea ce privește profesorii care oferă meditații elevilor şi bugetul alocat pentru aceasta, preţul poate varia între 50 și 100 de lei pe ședință

Profesorii care oferă meditații elevilor au intrat în vizorul ANAF

În ceea ce privește profesorii care oferă meditații elevilor şi bugetul alocat pentru aceasta, preţul poate varia între 50 și 100 de lei pe ședință. Dacă elevul ia lecții particulare la mai multe materii, efortul financiar trece de 300 de lei pe lună și se poate dubla sau chiar triplă.

Un procent de 73% dintre elevii chestionați în cadrul studiuluirealizat de IRES consideră că performanțele școlare se îmbunătățesc considerabil dacă participă la aceste ore în particular. Cei mai mulți dintre elevii care fac ore suplimentare o fac la matematică, peste 80%, o treime la limba română și 29% la o limbă străină.

Elevii din România au însă și alternativa programului „Școală după școală. Cadrele didactice sunt plătite din banii veniți de la asociațiile de părinți.

Horea Abrudan, inspector șef în cadrul ISJ Bihor a declarat că „la nivelul județului Bihor avem 26 de unități de învățământ în care se desfășoară acest program „Școală după Școală”.

profesorii care oferă meditații ANAF

Horea Abrudan, inspector șef în cadrul ISJ Bihor a declarat că „la nivelul județului Bihor avem 26 de unități de învățământ în care se desfășoară acest program „Școală după Școală”

ANAF a publicat un ghid al profesorului care primește bani din meditații

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat recent un ghid al profesorului care încasează bani din meditații. Dascălul va avea obligația de a se înregistra la Registrul Comerțului, de a avea casă de marcat și de a plăti impozit pentru veniturile realizate.

În acest sens, declarația de venit pentru calcularea impozitului datorat statului trebuie depusă până în data de 25 a fiecărei luni.

Documentul în schimb, nu precizează și ce anume se poate întâmpla dacă profesorii nu depun declarația la Fisc.

profesorii care oferă meditații ANAF

Agenția Națională de Administrare Fiscală a publicat recent un ghid al profesorului care încasează bani din meditații

Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații

În acest sens, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit în sprijinul contribuabililor persoane fizice care realizează venituri din meditații, activități educaționale și alte forme de învățământ, prin publicarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice care realizează venituri din aceste activități.

Astfel, persoanele fizice care realizează venituri din meditații au obligația de a depune Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) până la data de 25 mai.

Ghidul va putea fi consultat pe portalul www.anaf.ro, în secțiunea Asistență Contribuabili/Servicii oferite contribuabililor/Ghiduri curente și alte materiale informative, la acest link https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_meditatii_2022.pdf

De altfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală continuă să extindă materialele informative dedicate persoanelor fizice și juridice pentru a încuraja cât mai mult conformarea fiscală voluntară a contribuabililor.

Totodată, Agenția Națională de Administrare Fiscală le reamintește contribuabililor că termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice (DU) privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 112) este data de 25 mai 2022, inclusiv.

Așadar, pânâ și profesorii care oferă meditații vor trebui să anunțe fiscul și să depună o declarație pe venit până spre sfârșitul lunii mai, mai exact data de 25.

Comentarii
  • Pai sa plateasca ca toti platim impozit pe ce bagam in buzunar! Castiga mii de euro in fiecare luna si nu dau un ban la stat! E normal? Nu se numeste evaziune fiscala? Nu e infractiune?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 noiembrie 2024
19 noiembrie 2024