Prima pagină » Titlurile zilei » Profesorii aflați în grevă vor primi jumătate din salariu: „I-am spus copilului să nu-mi ceară bani luna asta” – GALERIE FOTO/VIDEO

Profesorii aflați în grevă vor primi jumătate din salariu: „I-am spus copilului să nu-mi ceară bani luna asta” – GALERIE FOTO/VIDEO

09 iun. 2023, 02:00, 45 ,
Andreea Timofte în Titlurile zilei

Salariile profesorilor aflați în grevă generală de pe data de 22 mai 2023 vor fi înjumătățite. Pentru perioada în care aceștia au lipsit de la școală, adică aproape două săptămâni, nu vor fi plătiți. Angajații sunt extrem de nemulțumiți, fiind nevoiți să apeleze la rude, acolo unde este cazul, pentru a se descurca. În ceea ce privește elevii, aceștia își vor primi integral bursele

Anca Pîsla este profesor de geografie de 26 de ani la Școala Gimnazială Chicerea din comuna Tomești. Femeia s-a alăturat grevei din învățământ încă de la început. Deși guvernanții nu au anunțat oficial dacă materia pierdută în contextul actual va fi sau nu recuperată, astfel încât profesorii să-și completeze numărul de ore, au început să apară primii fluturași salariali ce reflectă faptul că sumele au fost deja înjumătățite.

„Dacă nu ne alăturam grevei, luam salariul complet, așa vom lua doar pe primele două săptămâni din luna mai. Au început să apară primii fluturași, așa stă treaba. Ne-am asumat. Eu predau geografie la școala din Chicerea de 26 de ani, sunt și dirigentă, aici intră alte ore… Am spor de izolare, indemnizație de hrană, care e vreo 300 de lei, vechimea… Abia ajung la salariul de 4.000 de lei. Pe 14 iunie, acum, voi lua 2.000 de lei”, a declarat prof. Anca Pîsla.

Bani și mai puțini pentru profesori: „Refugiații primesc mai mult”

Prof. Anca Pîsla a vorbit reporterilor BZI despre problemele financiare cu care se confruntă. Aceasta consideră că guvernanților le pasă mai mult de refugiații ucraineni decât de propriul popor.

„V-am spus, am văzut la colegi pe fluturași. Poți să ai, în general, și 2.000 de lei, că luna asta iei la jumătate, adică 1.000 de lei. Eu cu 2.000 de lei sunt fruntașă luna asta. Este bătaie de joc. O să-mi trimită mâncare părinții mei luna asta. Ei sunt bătrâni și cer de la ei. Tot ei m-au ajutat să-mi termin de plătit rata la apartament. Este incredibil. Soțul meu lucrează la privat pe un salariu tot așa de mic.

Copilului meu i-am spus așa: «Ai alocația aia mare de 243 de lei, nu-mi ceri nimic luna asta, nu-mi ceri bani. Refugiații din Ucraina primesc mai mult decât un copil român, decât un profesor, că așa vor guvernanții. Ai noștri ce fac cu alocația asta? Ce poți face cu banii ăștia? Elevii nu vor fi afectați, își vor primi bursele. Știu asta pentru că eu mă ocup la școală de acest aspect. Ei doar pe parcursul verii nu iau bursa de merit și de studiu”, a precizat prof. Anca Pîsla.

Ce spun sindicaliștii

Reprezentanții Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași au precizat că nu se știe sigur ce va întâmpla cu salariile greviștilor. Ca materia pierdută să fie recuperată, profesorii ar trebui să primească salariul integral.

„Nu știm, sunt discuții la Minister, încă nu se știe dacă se va recupera. Materia ar trebui recuperată, dar ca să fie recuperată trebuie să fim plătiți. Elevii își vor primi integral bursele. Având în vedere perioada aceasta, la noi, profesorii, nu se știe deocamdată”, a precizat prof. Ionuț Ivașcu, vicepreședinte USLIP Iași.

Amintim că pe parcursul săptămânii au avut loc proteste masive la Iași. Mii de profesori au ieșit în stradă, cerând guvernanților majorări salariale.

Comentarii
  • Valeriu Tanase, 58 de ani, muncitor pe santier, privat

    Un salariu de 2000E ar fi decent pentru profesori la ce preturi avem. Nu se mai poate cu atata saracie. Eu lucrez la privat pe aproape 3000 lei, in constructii. O mizerie de salariu dar nu am ce face, uneori si 12 ore pe zi. Am 5 copii de crescut si 3 nepoti in familie…

  • Ei lasă! Va așteptați să stați bine mersi acasă și leafa să meargă.Nu va este a munci!La copilașii noștri nu vă gândiți,după 2 ani de pandemie,ați suspendat și voi orele.Foarte bine că nu vi se plătește greva

  • Sa se prelungeasca anul scolar actual,sau anul viitor sa inceapa mai devreme cu 2sapt pt a se recupera materia neparcursa.
    Elevii si au luat ,practic ,vacanta mai devreme
    Singurii fericiti.

  • Dar când a ți stat acasă în pandemie un an jumate, v ați luat salariul întreg a fost bine?, nu tot același salariu îl aveați atunci ca și acum?, de ce nu a ți făcut atunci greva?

  • Într-adevăr salariile din învățământ sunt mizerabile. Sa ne amintim ca in perioada 1990-2008 cadrele didactice prin puterea lor de influență dictau putin la alegeri(cumva suntem aici si din cauza educatiei). Sunt in această situație si din cauza politicului si mai ales din cauza sindicatelor. Sindicate aflate in umbra politicului, care fac minimum sau nimic pt oamenii care cotizează la ele. In romania dupa 1990 sindicatele au fost fix degeaba pt oameni. Au „negociat” falimente in industrie. Nu e nimic diferit in învățământ! …. Acum. Gândirea Doamnei profesoare care ii transmite propriului copil mesajul ca sa nu ii ceara bani. E foarte gresit. Nu știu vârstă lui, dar indiferent. Nu asa trebuie un părinte, mai mult, parinte cu studii superioare, cadru didactic cu grade, sa transmita un mesaj propriului copil. Ce va înțelege acel copil? Mama lucrează ca fraiera si nu are bani.

  • Un inginer care are și el studii superioare muncește între 40 și 50 de ore pe săptămână inclusiv ziua de sâmbătă, cu 21 de zile de concediu pe an, și câștigă 4000 RON lunar plus bonuri de masa, fără tichete de vacanta de 1450 RON anual, iar voi cadrele didactice care munciți 18 ore pe săptămână fără sâmbete, duminici, sărbători legale, cu câteva luni de zile de concediu pe an, beneficiari de tichete de vacanta și alte privilegii cât a ți vrea sa aveți salariu? La același nivel de studii și ani de pregătire profesionala echitabil er fi aceiași grila de salarizare pt toți nu unii cu munca și alții cu privilegiile, 40 de ore pe săptămână și pt cadrele didactice la fel ca toț

  • Șef de sectie

    Șanț inginer șef de secție cu 18 ani de studii, facultate plus master, lucrez în producție între 8 și 10 ore pe zi, câteodată și sâmbătă, 28 de zile de concediu pe an, fără tichete de vacanta, și am în subordine 118 muncitori, și câștig 5000 de lei plus bonuri de masa. Este o vorba românească.,, pasarea pe limba ei piere,,,asa ca,,,, lăsați o mai moale stimați și stimate cadre didactice, ca de 32 de ani încoace a ți fost și santeti cei mai privilegiați din România,,,,,,,,, ciocu mic și trece ți la munca

  • Asa este….

  • Deci 4000 de lei nu este un salariu satisfacator pentru profesoara de geografie. Cat ar vrea?

  • Si daca nu va interveni ,,ceva” , dupa 2035 se vor pensiona si militarii la 65 de ani. Iar invatamantul va primi banuti in transe…

  • Pai , 4000 ron , e un salariu destul de decent pentru doamna respectiva , sunt altii , ce au si studii , ce muncesc pe minimum /economie , mai au si vreo 2-3 copii pe acasa , mai platesc si o chirie sau un credit pe 30 de ani la casa. Despre astia nu vorbeste nimeni , astia sunt ai nimanui , nu sunt bagati in seama ca nu au sindicat , si in sanatae , a ajuns o infirmiera sau brancardier, nu mai vorbesc de personalul TESA , sa aiba un salariu mai mare ca o asistenta.
    Vai capul nostru , ne conduc niste oameni tare „invatati”, era o gluma : profesorii negociaza cu repetentii clasei , pe care tot ei i-au trecut….

  • De ce nu vă angajați în învățământ daca este așa de bine ..să aveți și voi acceleasi drepturi

  • de acord cu van damme si sef de sectie. Sunt milioane de muncitori la privat cu aceleasi studii si salarii mult mai mici. Iar acolo 8-10-12 ore sunt 8-10-12 ore pe zi…unii lucreaza si weekenduri…etc
    Ar trebui sa faceti greva sa vi se reduca salariile.

    Calculat la orele EFECTIVE de lucru…aveti salarii IMENSE.

    12 ore pe saptamana lucrate (vrajeala cu pregatirea pt ore sa le-o vindeti rudelor voastre)…si intre 3-6 luni concedii pe an daca includem vacante, sarbatori legale…punti…etc

    Reducere salarii, RETURNAREA salariilor din pandemie cand poate ati dat click de 2 ori pe saptamana pe un zoom/teams, concedieri si puscarie pentru grevistii care distrug viitorul elevilor.

  • sa le dau prin gura la astia care comenteaza ca fii de curva aiurea

  • Mă întreb,profesorii aceștia greviști nu citesc oare comentariile noastre?părerea noastră ,a părinților nu este deloc importanta pentru ei? Nu au pic de rușine și de respect?Rușine profesorilor greviști.Respect profesorilor adevărați care pun vocația și dragostea pentru elevi mai presus de satisfacția materială

  • cati dintre elevii dv ,de acolo , de la chicerea,au luat bacalaureatul sau au intrat la facultate FARA CA PARINTII SA CHELTUIE ZECI DE MILIOANE PENTRU PREGATIRE?

  • Ar vrea vreo 8000 net

  • În toată Europa cei ce lucrează în învățământ au norma de lucru săptămânal între 35-40 ore pe săptămână, în funcție de tara, fără tichete de masa, fără tichete de vacanta iar concediul de odihna între 30-45 zile într un an întreg. Deci stimați lucrători în învățământ, voi munciți mai puțin de jumate fata de restul Europei, (norma în România este de 18 ore pe săptămână), aveți concediu 4-5 luni pe an, de cel puțin 3 ori mai mult decât semenii voștri din Europa,asa ca ar trebui sa va fie rușine pt aceasta greva care o faceți și revendicările domniilor voastre, ca nu va meritați banii care i ați luat pana acum. În pandemie când a ți stat acasă 36 de luni și v ați luat salariile întregi, a fost bine, v au ajuns banii?, de ce nu a ți făcut greva atunci, s au sa faceți greva în cele 4-5 luni de concediu când stați acasă și luați bani nemeritat? Rusineeeee, unde e carte multă e și prostie multa

  • inginer, 34 de ani vechime

    Am 34 de ani vechime și câstig 6750 net, plus bonuri de masă. Dacă nu ar fi fost profesorii, nu aș fi câstigat atât. Le mulțumesc și pe această cale, le urez să reziste, și le recomand să-i ignore pe cei care-i denigrează. Iși denigrează profesorii numai cei care au fost certați cu școala.

    Mama mea a fost profesoară de matematică la gimnaziu. Imi aduc aminte cum, puțin înainte de 90 a venit acasă și mi-a povestit cum s-a întâlnit cu un fost elev care lucra ca electrician la CET Holboca. L-a intrebat cum o duce, el i-a spus cât câștigă, iar mama i-a spus că el la 26 de ani câștigă mai bine decât ea la 51 de ani. Răspunsul lui : „Da, doamnă, dar eu muncesc!”.
    Citind postările, realizez că mentalitatea de atunci nu s-a schimbat.

  • Albert Movila

    @Gina mai adevarat de atat nu a vorbit nimeni. Comentariul tau ar trebui sa fie primul paragraf la orice articol despre greva…si tiparit si pus la fiecare usa din orice scoala iar in cancelarie poster A0.
    Nu le mai ajunge ….

  • Sa li se impuna tuturor invatatorilor si profesorilor indiferent de materia predata sa aiba dea bon pt.meditatiile oferite elevilor, sa fie drastic verificati lunar la sange ce venituri incaseaza, sa li se impuna declaratii de avare lunare, sa se elimine pt.todeauna frauda fiscala. Nu isi fac datoria la clasa pentru a forta parintii sa scoata bani grei pentru orele de meditatii. Pana ce nu vor fi purificati la sange lunar nu se vor lasa de proastele deprinderi! Cadrele didactice de la tara cer spaga in produse materiale+bani. Toti lucreaza foarte putine ore, majoritatea lor la testari si evaluari abia scot un 5 dar vor emit pretentii absurde. Treceti la munca ca ne-am saturat de voi!

  • @ inginer, 34 de ani vechime

    respect!
    intr-adevar, mentalitatea nu s-a schimbat. de aceea si suntem unde suntem.

  • După ce luați 150 lei pe ședința de meditatii, unde aveți 2 – 3 elevi pe zi, deci 300 – 400 lei/zi, iar sâmbătă și duminică câte 4- 5 elevi, tot va credeți săraci! Nesimțiților! Sa vi se mărească salariul la Sfântul așteaptă!
    Parca ați fi singura clasa sociala!

  • daca se fiscalizeaza meditatiile, afterschool-urile, cadourile in bani, aur, tichete cadou…spagi si alte atentii…va puteti tripla salariile.
    deci…mergeti incolonati la anaf si gasiti banii.

  • 30 lei net pe zi pentru un copil de pregatitoare. Atat incaseaza un dascal pt maxim 4 ore de after school . Daca are o grupa de 20 de copii castiga 600lei pe zi. Acum ca e greva in scoli evident au crescut preturile. Copiii stau si 8 ore la after….

  • Un contribuabil

    Pt inginer 34 ani vechime. Dacă mama nu este s au era cadru didactic nu mai ține ai partea profesorilor. Iar meritul ca ai ajuns inginer e al tău, ca ai învățat, profesorii au avut rol de îndrumători, nu ei au fost la examene în locul tău, și au fost plătiți din banii contribuabililor care muncesc minim 40 de ore pe săptămână, nu 18 ore ca cei din învățământ, asa ca las o mai moale și nu le mai plângeți de mila cadrelor didactice. Dacă va uitați prin maluri, 40% din clienți șanț cadre didactice, asa de saraci au ajuns ca își fac shopingul numai la,, amărâte le magazine din maluri,,,, La Munca Nesimtitilor

  • bunic deja si pensionar peste 3 luni

    Am facut scoala in anii 70 si facultatea in anii 70-80, deci 6 zile pe saptamana. Am inceput serviciul in 83, deci 6 zile pe saptamana. Dupa 90 am inteles doua lucruri :
    1. Inainte, statul iti dadea 6 zile scoala pe saptamana. Acum iti da 5. Daca vrei sa faci ceva in viata, pe a 6-a o faci singur, sau platesti pentru ea (meditatii). Am aplicat pentru copiii mei. A fost greu, dar rezultatele au fost super.
    2. Inainte, munceai 6 zile pe saptamana si erai platit pentru toate. Acum muncesti tot 6, dar a 6-a o muncesti gratis, ca asa-i la patron. La stat muncesti 5 zile, ca statul nu-si poate incalca legea, dar esti platit numai pentru 4, ca asa-i la stat, salariile sunt mici. Mai putin doctorii si judecatorii.
    Daca esti constient de lucrurile astea, stii ce sa faci si iti vezi de viata linistit. Daca nu, atunci te vei zbuciuma zadarnic.

  • multi tolomaci pe aicea care au baut cerneala in loc sa scrie cu ea. ce-ati vrea ba? ca profu sa predea 40 de ore? da’ nu vreti ca ala de la semifond sa alerge 1500 m in ritmul de la 400? si nici sa nu se mai dea medalii la 100 m plat, ca-i numa’ 100 m !

  • pentru muncitorul pe santier, PRIMUL COMENTATOR!

    Comentatorule de mai sus am un mesaj pentru tine: si eu lucrez pe santier de 25 de ani, e greu, e foarte greu, castig in jur de ~3500 de lei in mana, un salariu bun as zice, avand in vedere ca se poate mai rau, MULT MAI RAU!

    E greu ca trebuie sa facem multa munca fizica, stam in soare, in frig, in ploaie, in vant, in mizerie. Exista riscul accidentarii (doar anul trecut au murit 2 colegi din accidente de munca si vreo 10 au fost grav accidentati cu consecinte pe viata, doar la firma la care lucram).

    Construim blocuri noi peste tot in tara, nu avem ‘casa’ noastra, locuim unde ne pune patronul nostru.

    … si da, chiar daca sunt un simplu ‘salahor’ cum ii zic unii, un muncitor pe santier, am facut carte (stiu sa scriu, sa citesc, sa socotesc, sa folosesc un calculator, stiu engleza si franceza destul de bine), am o facultate de muzica (conservator) terminata (si BAC-ul cu o nota bunicica as zice, 8.90) dar asta-i piata de munca, nu faci bani cu muzica (clasica sau jazz), foarte putini produc sa se intretina. Trebuie sa faci muzica de consum (manele de exemplu si eu nu pot produce asa ceva!)

    Am ajuns aici pentru ca altceva nu am gasit (fara pile si relatii) si da e greu, uneori 10-12 chiar si 14 ore pe santier, inclusiv in weekend, inclusiv de SARBATORI! Departe de casa uneori, de familie dar pentru ei muncim, corect?

    Ar fi bine sa creasca SALARIILE ATAT LA PROFESORI CAT LA TOATA LUMEA!

    Hai sa facem salarii europene, de 3-4000 de euro pentru toata lumea si o sa creasca atat
    consumul cat si calitatea vietii! Salariu mic inseamna consum mic, tinem economia pe loc si multi o sa-si piarda job-urile ca nu se mai vand lucrurile pe care le produc (in cazul meu, momentan sunt la risc de somaj ca nu se mai vand apartamentele si implicit nu mai am de lucru pe santier asa mult)

  • Va veni vremea cât de curând ca să decontati cu vârf și îndesat aceasta mizerie care o faceți stimabililor cadre didactice, ca mai mare tupeu și mai privilegiați clasa sociala ca a voastră nu a fost în aceasta tara. Huooooo mizerabililor, șpăgari lor, la munca cu voi ftuva n gura de loaze perverse ce santeti!!!

  • chiar tara astea e plina de ratardati mintal? voi vedeti ca profesorii lucreaza cateva ore pe saptamana, dar voi nu va ganditi ca acele ore trebuie pregatite dinainte de catre profesori? multi isi ocupa timpul lor liber cu acea arie scoalara (obiective si metodologii) pt orele ce le are de predat la clasa. multi educatori si porfesori numai au timp sa petreac atimpul cu familiile lor, ramanand sarcina pe partenerii de viata sa aiba grija mai mult de odrasle.

  • Anonimule, dupa cum scrii, nu prea ai fost la scoala. Probabil sunt multi „ratardati”, dar nici pe tine nu te vad bine.

  • Multe comparații in aceste comentarii….totuși cu toții suntem români și meritam un trai mai bun.E o țară bogată plina de resurse dar prost administrată.E problema fiecăruia de la privat pe cât muncește așa că nu va comparați cu profesorii și învățătorii….dacă doriți puteți să vă angajați ca învățători și profesori cum spuneți voi munciți mai puțin și nu stați în soare sau nu mai faceți munca fizica sunt foarte curios ce o sa predați….cum sa cari un sac,sa dai la lopată….

  • Vor salarii ca la New york

  • VALENTIN IOAN DUMITRASCU, 36 DE ANI, PROFESOR EDUCATIE FIZICA, IASI

    SUNT PROFESOR DE APROPIE 10 ANI SI AM O MISERIE DE SALARIU!!!!!

    NU IMI POT PLATII FACTURIILE

    NU IMI POT PERMITE O VACANTA CALUMEA

    NU IMI POT PERMITE UN AUTOMOBIL BUN !!

    NU IMI POT PERMIT O CASA DECENTA, CU CURTE CEVA!!!!

    NU IE NORMAL ASA CEVA !!!!!!!

    SUNTEM IN 2023 !!!!

    CONTINUAM GREVAAAAAA !!!!!!!!

  • Flavius, profesor nemultumit

    Murim de foame literarmente, nu avem petrentii mari, doar un venit decent ca am terminat totusi o facultate si munca e destul chiar daca nu pare, va zic. Int-ro tara ce se pretinde a fi normala…

  • Asta trebuia sa fie ocazia pentru toti romanii sa se alature grevei, ca doar nu numai profesorii aveau nevoie de salarii adecvate costurilor din ziua de azi, si vinovati sunt politicienii ca doar ei au vandut industria, si mergem pe import la pret de occcident. Dar daca nu suntem uniti, comentam de dupa tastatura.

  • Domul Flavius cum sa muriti de foame????????in clasa aveti copii ai caror parinti de multe ori le spune „acum nu avem bani” parintii avand si ei studii superioare dar nu lucreaza la STAT, cu concediu 28 se zile si cateva sarbatori legale.

  • Ion get pe get iesean

    Nu cumva actuala clasa politica e rodul muncii cadrelor din învățământ din ultimii 30 de ani? Ce au rasadit acum culeg după cum și au dat interesul educandu i, asa ca va meritați soarta, chiar mai rău, ce au văzut la dascălii lor în școală (șpagă, corupție, etc), acum le a venit rândul sa pună în aplicație când s au văzut sus. Halal i ați învățat și educați, iar voi dascălilor ciocul mic ca ce a ti sădit acum culegeti

  • inginer, 34 de ani vechime

    Domnule @Un contribuabil
    Mențin cele spuse : Citind postările realizez că mentalitatea de atunci nu s-a schimbat.

  • Domnule Flavius, profesor nemultumit, cam multe greseli gramaticale pentru un profesor.

  • VALENTIN IOAN DUMITRASCU, 36 DE ANI, PROFESOR EDUCATIE FIZICA, IASI sunteți analfabet functional ,nu profesor

  • Flavius, profesor nemultumit / profesor analfabet.

  • Un fost profesor

    Trei sferturi dintre educatorii, învățătorii, și profesorii din învățământul școlar, gimnazial șanț analfabeți, s au semianalfabeți funcționali, doar gura mare, șpagă multă, și pretenții de la părinți și guvern e de capul lor

  • @Gina, e bine ca mai sunt cei fără prea multă carte, așa că dvs, care duc țara asta pe făgașul corect. Scuzați îndrăzneala noastră, a cadrelor didactice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025