Prima pagină » Eveniment-Social » Profesori și cercetători de la Universitatea Tehnică din Iași au dezvoltat idei pentru a pune pe piață afaceri inovative
Profesori și cercetători de la Universitatea Tehnică din Iași au dezvoltat idei pentru a pune pe piață afaceri inovative

Profesori și cercetători de la Universitatea Tehnică din Iași au dezvoltat idei pentru a pune pe piață afaceri inovative

22 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Idei de afaceri pentru a pune pe piață tehnici inovative. Profesori și cercetători ai Universității Tehnice din Iași au lucrat șapte luni în ateliere de dezvoltare, în laboratoarele instituției. Trei echipe au luat parte în Programul de valorificare a rezultatelor cercetării, organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, cu sprijinul Băncii Mondiale. Programul este dedicat sprijinirii comercializării rezultatelor proiectelor de cercetare din mediul academic regional

Profesori și cercetători ai Universității Tehnice(TUIASI) ”Gheorghe Asachi” din Iași au lucrat șapte luni în ateliere de dezvoltare a afacerilor pentru a pune pe piață idei inovative născute în laboratoarele instituției. Trei echipe au luat parte în Programul de valorificare a rezultatelor cercetării(RVP), organizat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est(ADR-NE), cu sprijinul Băncii Mondiale. Programul este dedicat sprijinirii comercializării rezultatelor proiectelor de cercetare din mediul academic regional.

Cele trei echipe de la TUIASI au lucrat timp de șapte luni alături de experți ai ADR-NE și ai Băncii Mondiale, în cadrul unor ateliere de dezvoltare a afacerilor și prin sesiuni individuale de coaching, pentru a primi asistență ca să-și lanseze pe piață ideile.

Profesori și cercetători din Iași au dezvoltat idei pentru a pune pe piață afaceri inovative

Toți cei care au luat parte în program, au prezentat proiectele inovative de cercetare în fața unui public larg format din reprezentanți ai instituțiilor publice, cât și companii private interesate de soluțiile inovative prezentate. Cercetătorii au primit întrebări și feedback din partea specialiștilor în domeniul inovării, dezvoltării afacerilor și investițiilor private. După acest eveniment, RVP 2.0 DemoDay, reprezentanții ADR-NE au prezentat prestația profesorilor și cercetătorilor TUIASI, prezentare pe care o redăm în continuare.

Echipa de cercetători formată din prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu, asistent univ. dr. ing. Doru Dumitru Burduhos Nergiș, șef lucrări dr. ing. Mădălina Simona Bălțatu, conf. univ. dr. Ing. Andrei Victor Sandu, ne propune două proiecte inovative: ”Soluții inovatoare și durabile pentru eliminarea poluanților prioritari și emergenți pentru procese avansate de tratare a apelor uzate(PureGeo)” și ”O nouă generație de biomateriale metalice utilizate pentru aplicații medicale(OrthoBioAlloy)”.

Dzvoltarea unei noi clase de materiale funcționale cu capacitate ridicată de absorbție și adsorbție

Scopul principal al PureGeo este dezvoltarea unei noi clase de materiale funcționale cu capacitate ridicată de absorbție și adsorbție potrivite pentru purificarea apei și desalinizare cu eficiență energetică crescută. Tehnologia avută în vedere utilizează, ca materie primă, un tip de cenușă fină pentru a dezvolta o membrană geopolimerică autoportantă, capabilă să rețină micro-impuritățile și să absoarbă cantități mari de metale grele(As, Cd, Pb, Hg și altele). OrthoBioAlloy propune realizarea aliajelor Ti-Mg parțial biodegradabile, pentru diferite aplicații medicale, în special implanturi ortopedice.

Aceste aliaje au proprietăți mecanice cât mai apropiate de cele ale osului uman, au o biocompatibilitate superioară și au puține șanse de a fi respinse de organismul uman. Respectiv, oferă o durabilitate completă în timpul protezei, oferind o recuperare mai rapidă și un risc mai mic de infecție după implantare, pentru pacienți.

Platformă de detecție electrochimică serigrafiată pe bază de electrozi de lucru din polimer conductor

Echipa de cercetători formată din dr. Marius Olariu, dr. Vlad Scarlatache, dr. Ina Turcan și drd. Tudor Filip au propus proiectul ”Platformă de detecție electrochimică serigrafiată pe bază de electrozi de lucru din polimer conductor(uProSense)”. Soluția inovativă propusă se referă la proiectarea și fabricarea unei noi clase de imprimări SPEP, prevăzute cu un electrod de lucru(working electrode-WE) cu un nou tip de cerneală. Noutatea SPEP propusă se bazează pe faptul că WE, care sunt fabricați în prezent în principal din materiale pe bază de Au, Pt sau carbon, urmează să fie fabricați dintr-o cerneală specială, care va conține căi de dirijare a nanoparticulelor conductoare aliniate vertical(ex. cu pereți multipli de monostraturi, SWCNT, nano-fire).

Noua arhitectură și structură WE va asigura o sensibilitate crescută a WE, care se va materializa într-o sensibilitate îmbunătățită a SPEP, în general atunci când sunt utilizate în măsurători de voltametrie ciclică sau spectroscopie de impedanță.

Utilizarea aliajelor cu memoria formei în acționare are mai multe avantaje

Echipa de cercetători formată din prof. univ. dr. ing. Nicanor Cimpoeșu, prof. univ. dr. ing. Leandru-Gheorghe Bujoreanu, șef lucr. dr. ing. chim. Ramona Cimpoeșu, dr. Manuela Poroh, conf. dr. ing. Bogdan Istrate, asist. univ. drd. ing. Ana-Maria Roman ne propune proiectul ”Sisteme de recuperare medicală activate inteligent cu fire cu memoria formei(SMARS)”. Soluția inovativă propusă este de a pune în aplicare fire din aliaj cu memoria formei utilizate în locul motoarelor mecanice pentru a realiza un lucru mecanic necesar echipamentelor de recuperare în cazul leziunilor sau a echipamentelor de susținere a apneei în somn.

Utilizarea aliajelor cu memoria formei în acționare are mai multe avantaje, precum: o formă compactă, raport ridicat între greutate și puterea dezvoltată, o rezistență foarte bună la oboseală, în special la solicitări ciclice și o funcționare silențioasă, ușoară, fără zgomot sau scântei. Prezentările integrale ale proiectelor și componența echipelor se pot consulta pe site-urile dedicate RVP 2.0, în limba română și limba engleză. Așadar, profesori și cercetători de la Universitatea Tehnică din Iași au dezvoltat idei pentru a pune pe piață afaceri inovative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *