Un cunoscut profesor universitar din Iași a ajuns celebru chiar la Roma, capitala Italiei. Prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba este decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Cuza”. Acesta este pasionat arheolog, unul dintre cei mai buni specialiști pe epigrafie și istorie a Imperiului Roman și are o poveste și o carieră specială. Acesta va susține o conferință spectaculoasă la Academia Română de la Roma, joi, 26 mai 2022, ora 16:00.
„Seminarul meu ține de considerații istorice privind Ibida în timpul Principatului, pe baza izvoarelor epigrafice”, arată acesta.
Un cunoscut profesor universitar din Iași a ajuns celebru chiar la Roma, capitala Italiei. Prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba este decan al Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC). El este pasionat arheolog, unul dintre cei mai buni specialiști pe epigrafie și istorie a Imperiului Roman și are o poveste și o carieră specială. Acesta va susține o conferință spectaculoasă la Academia Română de la Roma, joi, 26 mai 2022, ora 16:00.
„Urmează ca joi, 26 mai 2022, să susțin un seminar la «Accademia di Romania» – Roma, într-un ciclu de seminarii arheologice care vizează mai multe cetăți de Epoca romană din Dobrogea și Transilvania. Întâlnirea este moderată de Alessandra Capodiferro, care este președintele Asociației Internaționale de Arheologie Clasică. Seminarul meu va fi despre considerații istorice privind Ibida în timpul Principatului, pe baza izvoarelor epigrafice”, arată universitarul.
Profesor din Iași, Lucrețiu-Ion Bîrliba, celebru tocmai la Roma, capitala Italiei!
Prof. univ. dr. Lucrețiu-Ion Bîrliba, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, a ajuns și în paginile unei publicații faimoase din Franța. Astfel, importanta și exclusivista revistă din Franța „Dossiers d’Archeologie” i-a publicat două articole. Primul este despre crearea Provinciei Moesia, iar al doilea este despre Ibida, sit arheologic aflat pe teritoriul satului Slava Rusă, comuna Slava Cercheză, județul Tulcea. În felul acesta, în Hexagon a fost popularizată arheologia Daciei și a Dobrogei romane, respectiv cea mai veche instituție modernă de învățământ superior a României, „Cuza” din Iași.
Lucrețiu-Ion Bîrliba predă Epigrafie greco-latină și Istorie antică universală la Facultatea de Istorie a UAIC din Iași
Lucrețiu-Ion Bîrliba (născut la 27 ianuarie 1971, la Piatra Neamț) este profesor de Epigrafie greco-latină și Istorie antică universală la Facultatea de Istorie a UAIC din Iași. Acesta desfășoară de ani buni cercetări arheologice într-o veche cetate antică, de pe actualul teritoriu al țării, din perioada Imperiului Roman (Slava Rusă, Ibida din Dobrogea, ce datează de peste două mii de ani și desfășurată pe o suprafață de 24 de hectare) alături de tinerii săi colegi. Aici a făcut descoperiri de senzație în toată lumea arheologilor.
Pe de altă parte, acesta a derulat colaborări academice ale UAIC la Atena – Grecia sau Roma – Italia. S-a specializat în Franța, acolo unde și-a susținut masteratul și doctoratul, apoi, revenit în țară, pe lângă activitatea didactică, a participat la șantierele arheologice de la Histria, Jurilovca și Ibida (Slava Rusă). În 2005 a fost distins de Ministerul Culturii cu Premiul „Adrian Rădulescu”, în calitate de membru al echipei arheologice de la Ibida. Tot în 2005 a primit și Premiul Universității ”Alexandru Ioan Cuza” pentru cea mai bună teză de doctorat în Istorie.
Istoricul Nicolae Iorga și de arheologul Vasile Pârvan au promovat înființarea academiilor românești în străinătate
În 1920, Parlamentul României a aprobat o lege – concepută și promovată de istoricul Nicolae Iorga și de arheologul Vasile Pârvan – care prevedea înființarea academiilor românești în străinătate: Școala Română de la Fonternay aux. Trandafirii din Paris și Școala Română din Roma. Ambele au fost destinate perfecționării tinerilor români în domeniile științelor umaniste (literatură clasică și modernă, istorie și arheologie), arte plastice și arhitectură.
Din 1922 și până în 1947 cei mai buni absolvenți de la disciplinele arheologie, istorie, literatură, arte plastice și arhitectură au fost trimiși la Școala Română din cele patru universități ale României de atunci (Iași, București, Cluj și, până în 1940 Cernăuți). Abia în 1990, după căderea Regimului totalitar de la București, instituția și-a schimbat din nou statutul, redevenind Academia Română de la Roma. Aceasta își desfășoară activitatea în temeiul Acordului Cultural dintre România și Italia. Așadar, Profesor din Iași a ajuns celebru tocmai la Roma, capitala Italiei.