Prima pagină » Actualitate » Prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost judecător CCR și ministru a vorbit la „Dezbaterea Zilei” – programul BZI LIVE despre noile Legi ale Justiției
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost judecător CCR și ministru a vorbit la

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost judecător CCR și ministru a vorbit la „Dezbaterea Zilei” – programul BZI LIVE despre noile Legi ale Justiției

03 ian. 2023, 17:39,
BZI.ro, în Actualitate

Prima ediție a emisiunii „Dezbaterea Zilei” – programul BZI LIVE din 2023, a debutat  alături de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității ”Alexandru Ion Cuza” (UAIC) din Iași. Fost judecător CCR și ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă din februarie 2017 până în aprilie 2019, a discutat despre noile Legi ale Justiției.

„Este un concept care a fost generat de conducătorii din Germania: ’Binele public rezultă din exigenţele statului de drept’”, a menționat rectorul Tudorel Toader.

Tudorel Toader, fost judecător CCR și ministru a vorbit la „Dezbaterea Zilei”

Fost judecător CCR și ministru al Justiției, Tudorel Toader a vorbit la „Dezbaterea Zilei” despre noile Legi ale Justiției. Rectorul Universității ”Alexandru Ion Cuza” (UAIC) din Iași a precizat că în vremea în care activa ca ministru, situația era extrem de diferită, dar având în vedere contextul european care primează și faptul că legile sunt interpretate de oameni, este normal să apară și astfel de schimbări ale structurii funcționării sistemului judiciar.

„Îngăduiţi-mi să spun că în problema asta am o opinie, nu o părere. Legile Justiţiei, vedeţi, cu MCV-ul, mecanismul acela de control și verificare, din 2007 până acum ne-au tot ţinut UE să ne monitorizeze şi erau 2, apoi s-au făcut 4, 6, 8, obiective. Noi le îndeplineam dar ei tot le creşteau. Ne-au ridicat așa brusc, noi ne-am bucurat că ne bagă și în Schengen. Și după ne-au ridicat MCV-ul, iar noi am spus că are prioritate norma europeană față de norma constituțională națională. Primatul dreptului european, știm bine noi o teorie întreagă… După care ne-au zis că la MCV mai avem de așteptat.

Un răspuns general și foarte prudent: orice lege este perfectibilă, dar are în ea multe, multe lucruri nefireşti.

Spre exemplu, a dat CCR o decizie şi a zis că ÎCJ că în aplicarea dreptului, judecătorul poate să treacă peste deciziile Curţii Constituţionale, să aplice norma europeană. Şi spun ei că normele europene au prioritate față de normele naționale cu excepția cazului în care norma națională stabilește un standard mai ridicat de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale.

A dat CCR acea decizie după care Curtea de Justiţie a UE, că se poate trece peste şi am ajuns într un moment de paradox în care s-a considerat că este necesară o clarificare venită de la Înalta Curte de Casaţie. Adică să vină Înalta Curte să dea o hotărâre prealabilă, să explice conținutul deciziei Curții Constituționale. Păi tu, să interpretezi…?! Bun.

Mie mi se pare că cel care a ridicat problema prescripţiei penale la judecata în apel, taman acela nu are vocaţie la dezlegarea Înaltei Curţi. Dar legea este perfectibilă. interpreţii legii la rândul lor sunt oameni, românii se bucură de egalitatea în fața legii și de prezumția de nevinovăție. Iar legalitatea legilor este la rândul ei o prezumţie relativă. De ce spun relativă? Pentru că prima decizie dată de CCR din 10 iunie 1992, Curtea a declarat peste 900 de legi din soluţii legislative ca fiind neconstituționale. Deci de 900 de ori legiuitorul a legiferat contrar Constituției.

Dar problema este alta. că 900 de legi s-au aplicat românilor aşa, neconstituţional.

Când eram eu ministru, avizul Comisiei de la Veneţia era sfânt şi nu se putea fără. Acum se poate şi fără el. Aici suntem, democraţia se consolidează şi statul de drept este şi el, cum să vă spun… știți, avem conducătorii pe care îi merităm, avem legiuitorul pe care îl merităm.. păi dacă tu trimiţi în Parlament pe unul care habar nu are, cum să aștepți ca el să legifereze bine și constituțional și în acord cu interesele publice?”, a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader: „Eu nu mă lupt, am punctele mele de vedere”

În ceea ce privește procesele în care este implicată UAIC în ultima perioadă, rectorul UAIC precizează că el doar își apără imaginea cu fapte și documente, și va continua acest demers până când nu vor mai exista acuze nefondate la adresa activitățiile sale profesionale, dar și personale.

„Nu am să vorbesc eu despre mine că sunt şi avocat și intru în cele două procese pe care le avem cu Agronomia și cu Politehnica pentru a recupera cantina și partea din Palatul Universitar… Vedeţi fraza aia e monumentală, o înțelege orice român, numai cine nu vrea nu înțelegem când în 1947 senatul Universității Cuza răspunde senatului la Politehnică ‘stimaţi colegi, cu bucurie vă îngăduim să rămâneţi în ospeţie în spaţiile noastre din Copou până vă veți construi un sediu propriu în Bucșinescu…’. Ce să înţelegeţi de aici?

Iarăşi un subiect care trebuie clarificat. Cât am fost ministru, am înţeles că s-a aruncat în mine ca nu cumva să ajut eu pe X sau Y ca să se adopte vreo lege. Dar nu s-au spus multe adevăruri, şi spre exemplu, 147 de articole la adresa mea, cum că din cauza mea și a Legii recursului compensatoriu au ieşit deţinuţi şi s-au comis crime…  Dar eu am spus că e neconstituţională, iar Curtea a spus că este… Am dovada din dosar, cine a fost iniţiatorul, faptul că eu am spus că este lege constituţională.. Dar eu am dat în judecată pentru a clarifica această chestiune.

Un jurnalist din Botoşani a scris că eu am devenit moşier la Ştefăneşti. Şi i-am scris să dea o dezminţire. Dar nu a făcut nimic şi l-am chemat în judecată. Presa a spus că Toader este în luptă, dar eu nu mă lupt. Eu am punctele mele de vedere şi judecătorul va pune în balanţă. Voi da în judecată pe toţi cei care fac afirmaţii neadevărate.

Funcţii mari şi caractere mici au făcut astfel de afirmaţii. Eu ştiu libertatea de exprimare şi să intri în viaţa privată atunci când eşti persoană publică, dar să fie informaţii adevărate”, a conchis rectorul UAIC Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *