Prima pagină » Local » Prof. univ. dr. Tudorel Toader, despre scandalul momentului: „Fie că este vorba despre o moţiune de cenzură trebuie respectată legea”
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, despre scandalul momentului: „Fie că este vorba despre o moţiune de cenzură trebuie respectată legea”

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, despre scandalul momentului: „Fie că este vorba despre o moţiune de cenzură trebuie respectată legea”

06 sept. 2021, 11:55,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a avut o intervenţie publică la un post de televiziune în ceea ce priveşte scandalul momentului din Guvernul României. Universitarul susţine că indiferent despre ce este vorba, legea trebuie respectată.

De asemenea, acesta le recomandă politicienilor să respecte Constituţia României.

„Moțiunea de cenzură este reglementată în Constituție. Acolo trebuie să căutăm și să înțelegem soluțiile care trebuie promovate, inclusiv chichițele. Eu fac apel la două principii care trebuie respectate. Principiul loialității constituționale, adică îndeplinirea mandatului pe care un demnitar îl are în acord cu legea fundamentală. E mai greu, pentru că unii nici nu-l cunosc. Al doilea principiu, al legalității, care e chiar în articolul 1, vedeți că nu întâmplător Constituția începe cu legalitatea. Avem o lege – bună, rea – trebuie să o respectăm. Câtă vreme este în vigoare, trebuie să o respectăm. În baza acestui principiu, trebuie respectate toate procedurile”, a spus Tudorel Toader, rectorul UAIC Iași, luni, într-o intervenție telefonică la Antena 3. „Legea trebuie respectată”, a subliniat acesta.

„Nu dau eu recomandări politicienilor, am un alt statut. Nu am dat nici când eram ministru. Dar, dacă vreți o recomandare de principiu, greu de îndeplinit: să citească, să înțeleagă și să respecte spiritul Constituției. Poporul român, până la urmă, asta vrea!”, a conchis prof. univ. dr. Tudorel Toader, fost ministru al Justiției.

Birourile reunite încearcă din nou să stabilească votul pentru demiterea lui Florin Cîțu

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru luni, la ora 12,00, pentru a stabili calendarul dezbaterii moţiunii de cenzură depuse vineri noaptea de parlamentarii USR PLUS şi AUR. Ședința vine în plin scandal al semnătturilor pe moțiunea de cenzură.

Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23,00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, așa că a fost amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni, amintește Agerpres.

„Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci – 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12,00”, a spus sâmbătă preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

Calendarul moțiunii de cenzură

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Președintele Klaus Iohannis l-a chemat la Cotroceni pe premierul Florin Cîțu

La Palatul Cotroceni, începând cu ora 12.30, Klaus Iohannis a programat o întâlnire cu premierul Florin Cîțu. Contextul este unul dificil, atât pentru premier cât şi pentru PNL.

Aceştia vor discuta, probabil, despre moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS-AUR. De altfel, moţiunea va fi analizată de către Birourile Permanente din cele două Camere la ora 12.00. Cele două camere se vor întâlni pentru a stabili calendarul dezbaterii aceştia după ce în precedentele două întâlniri nu a existat cvorum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`