Prima pagină » Local » Prof. univ. dr. Marius Turda de la Oxford Brookes University a discutat la BZI LIVE despre comemorarea, la Iași, a 81 ani de la Pogrom – FOTO, VIDEO

Prof. univ. dr. Marius Turda de la Oxford Brookes University a discutat la BZI LIVE despre comemorarea, la Iași, a 81 ani de la Pogrom – FOTO, VIDEO

27 iun. 2022, 14:55,
în Local

Astăzi, 27 iunie 2022, în Studioul BZI LIVE a fost prezent prof. univ. dr. Marius Turda de la Oxford Brookes University. Acesta a abordat importante subiecte de discuţie, printre care şi comemorarea a 81 de ani de la evenimentul nefericit de la Iaşi, şi anume Pogromul.

„Momente extraordinar de dureroase, au lăsat răni adânci. Am studiat că unii oameni sunt diferiţi, unele rase sunt inferioare. Ideile au devenit răspândite şi iată că în 1941 avem aceste evenimente şi episodul care a anahilat poporul evreu, din cauza Holocaustului”, a transmis universaul Marius Turda.

Ce spune prof. univ. dr. Marius Turda despre Pogromul de la Iaşi

Directorul Centrului de Istorie a Medicinei din cadrul Oxford Brookes University, Marea Britanie, a transmis în exclusivitate la BZI LIVE faptul că evenimentul nefericit a lăsat urme adânci în sufletul a mii de oameni.

„Mă întorc cu durere la Iaşi pentru că noi comemorăm acest eveniment. Trebuie să explicăm tinerilor, popoarele au memorie scurtă şi refuzăm să discutăm lucrurile sensibile şi tragice sau neplăcute. Oamenii de specialitate discuta, dar populaţia nu înţelege cât de importante sunt aceste lucruri. A fost Pogrom şi la Bucureşti sau mai mici în alte oraşe din România. A fost un lucru pe care ne-a schimbat pe toţi profund. Noi suntem ceea ce suntem nu doar prin ce facem, dar şi colectiv, civic. Avem o responsabilitate faţă de poporul din care ne tragem. Trebuie să fim sinceri cu noi înşine şi să punem pe masa subiectele neplăcute, dar importante pentru noi ca romani.

Este complicat să explic simplu procesul lung întâmplat în România. Putem vorbi despre Holocaust, dar nu vorbim şi despre rasismul din România. Au fost 15.000 de morţi, avem cifrele şi sunt fapte pe care nu le putem nega. Trebuie explicat clar. Totul este un dialog, dar avem nevoie de dorinţa de a intra în dialog. Putem avea păreri diferite, dar discuţia continuă şi ajuta la înţelegerea unui fenomen istoric. Pogromul de la Iaşi nu a apărut din senin. Antonescu poartă vina că a fost şeful statului, dar societatea era pregătită de acest moment. Discuţia despre ce se va întâmpla cu evreii a fost pornită de mult. Este diferit în Ardeal faţă de Moldova. Nu puteai să ai un Pogrom la Cluj pentru că evreii erau magherizați”, a mai spus Marius Turda, profesor la Oxford Brookes University, în Studioul BZI LIVE.

Marius Turda: „Moldova nu avea mulți evrei”

Universitarul Marius Turda a transmis cu ocazia comemorării a 81 de ani de la unul dintre cele mai nefericite evenimente ale istoriei faptul că în Maramureș se regăseau cei mai mulți evrei și nu în Moldova.

„Moldova nu era regiunea cu cei mai mulţi evrei, Maramureş avea 30 la sută din populaţie. Iorga a fost disperat când vizită şi a scris articole. În Moldova erau dominanţi şi în Iaşi. Concentraţia era mare în Iaşi, iar lucrul ăsta era vizibil. Aveai străzi numai cu evrei şi astfel creai o antiteză între noi şi ei. Mulţi academici au cultivat această formă de antisemitism pentru a deveni acceptabili. Discuţia a fost purtată şi au primit drepturi. Oamenii faimoşi au contribuit într-un fel la acest climat. Omul de rând nu citea atunci, cu un grad de analfabetism ridicat. S-au făcut filme despre eugenism. În saturile din Ardeal s-au făcut seri pentru a se educa populaţia în acest sens. Oamenii faimoşi erau la radio, oamenii de la sat ascultau. Mijloacele de a informa şi a crea o opinie publică erau puţine”, a conchis universitarul.

Pe lângă subiectul Pogromului de la Iași, prof. univ. dr. Marius Turda a discutat și despre eugenismul din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *