Prima pagină » Actualitate » Prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu, despre modificările Legii Educaţiei şi învăţământul din România, la BZI LIVE: „Mă sperie. Şcoala nu poate fi o joacă!” – VIDEO
Prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu, despre modificările Legii Educaţiei şi învăţământul din România, la BZI LIVE: „Mă sperie. Şcoala nu poate fi o joacă!” - VIDEO

Prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu, despre modificările Legii Educaţiei şi învăţământul din România, la BZI LIVE: „Mă sperie. Şcoala nu poate fi o joacă!” – VIDEO

20 iul. 2022, 15:19, 1 ,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Astăzi, 20 iulie 2022, a fost programată o ediţie dialog la BZI LIVE de mare importanţă. Prof.univ.dr.ing.acad. Bogdan C. Simionescu a discutat în studio despre modificările survenite Legii Educaţiei, dar şi despre situaţia învăţământului românesc.

De asemenea, vicepreşedintele Academiei Române a menţionat faptul că este de condamnat că în prezent mai sunt înregistrate cazuri de plagiat.

„Este păcat, ruşinos şi condamnabil că există cazuri de plagiat, dar ele sunt puţine. Peste tot vei găsi şi neghină, nu doar grâu. În Marea Britanie, dacă un profesor a fost prins cu ceva nu-l dă nimeni afară, dar colegii lui nu-l mai văd. Şi după o săptămână omul a plecat. Există soluţii, dar ar trebui o reacţie care să fie a mediului intelectual şi să fie clară. Noi am trecut prin diverse sisteme legislative şi s-au modificat atât de multe, dar ne-a plăcut să navigăm în ape tulburi. Învăţământul este lovit şi prin legislaţie şi prin diferite ordonanţe, măsuri care se iau. Mi-e frică să mă gândesc la viitor sub aspectul acesta”, a menţionat Bogdan C. Simionescu, vicepreşedintele Academiei Române în perioada 2014 – 2022.

Ce spune Bogdan C. Simionescu, despre învăţământul din România

Cunoscutul chimist Bogdan C. Simionescu a făcut declaraţii importante în cadrul emisiunii BZI LIVE. Reputatul academician afirmă cu vehemenţă că sunt probleme serioase în învăţământul din România, iar aceste lucruri creează repercusiuni. Mai mult decât atât, invitatul a încurajat competiţia şi performanţă elevilor.

„Mă sperie, nu sunt specialist în probleme de învăţământ preuniversitar. Şcoala nu poate fi o joacă, punct! Şcoala este o muncă, trebuie făcută serios, înseamnă succese şi eşecuri. Cine conduce şcoală? Eu văd că o conduc asociaţiile părinţilor, elevilor, iar profesorii nu mai au niciun cuvânt. Programul şcolar trebuie dirijat de învăţător şi după aceea de profesor. Trebuie să existe unii care au calificative bune şi alţii mai puţin bune. Altfel vom merge pe linia de minimă rezistenţă. Nu poţi distruge şcoala. Nu toţi copiii sunt la fel, vorbim de competenţe şi nu de cunoştinţe. În şcoală, cultura generală trebuie să te pregătească. Cunoştinţele pe care le-am căpătat eu erau bune, iar şcoala a fost şcoală. Învăţământul liceal şi superior erau instituţii unde se făcea carte. Acum parcă încercăm să distrugem totul. Competentele le capeţi după ce ai un backgroud. Eu când vreau să am cultură, pun mâna pe carte să citesc sau merg la cineva care să mă înveţe. După ce am o bază solidă merg pe internet şi voi ştii ce să caut şi ce să fac cu cunoştinţele pe care le găsesc acolo. Copiii nu vor mai ştii nimic pentru că nu se mai face istorie, geografie, nimic. Alte ţări nu fac asta, la noi de ce se face asta?”, a mai spus vicepreşedintele Academiei Române.

Vicepreşedintele Academiei Române: „Cred că se va distruge tot”

Cu tristeţe în grai, Bogdan C. Simionescu a vorbit la BZI LIVE despre situaţia îngrijorătoare din prezent. Vicepreşedintele Academiei Române a precizat că încet încet se va distruge totul, din nefericire. De asemnea, profesorul a discutat despre copiii de la ţară care nu au avut niciodată condiţii pentru a învăţa, dar cele mai luminate minţi de acolo au plecat. Mai mult decât atât, s-a amintit situaţia bugetarilor din ţara noastră.

„Acum cred că o distrugem pur şi simplu. Învăţăm copiii cursuri economice din primele clase. Copilul de la ţară se duce la WC în fundul curţii. Şi învăţătorul tot acolo se duce. Asta este crimă. Ei nu mai au învăţător. Deschizi televizorul şi vezi lucruri despre bugetari. Ei sunt profesorii, cadrele didactice, cei care îi învaţă pe copiii dvs. carte şi îi pregătesc pentru viitor. Dar cum lucrează un învăţător la ţară, nu are un medic pe o rază de 30 km în jurul lui. Asta în condiţiile în care numărul de doctori la mia de români este jumătate din media din Europa. De ce nu ne gândim că funcţionarii sunt şi ei bugetari. Nu toată lumea poate deveni om de afaceri. Umilim în continuare toţi bugetarii”, a transmis academicianul român.

De asemenea, în continuarea dialogului său, Bogdan C. Simionescu a criticat proiectul „România Educată” din cauza faptului că a fost înţeles greşit și nu încurajează generațiile să aleagă modele bune care au rezultate.

„Nu cred că România Educată constă în şoferi care aduc copilul cu maşina la şcoală şi copilul de clasa I care are un telefon mobil de o sumă astronomică. Nu asta este esenţa educaţiei. Cred că ar trebui să ne ocupăm mai mult, la ţară nu poţi să o vezi. Toate minţile mari au venit de acolo. Am făcut o analiză, majoritatea oamenilor inteligenţi au fost copii de ţărani. Toată lumea îşi ridică pălăria când venea în faţa unui învăţător. Îmi pare rău, dar nu văd acum asta. Legea poate va suferi modificări, dar unele lucruri nu pot rămâne aşa. Nu vom mai vorbi latină, greacă veche, slavonă. Eu dacă aş fi cu puteri la Ministerul Educației aş lua 20 de copii care vor să studieze istoria şi i-ar trimite la Roma, Berlin pentru a face documente. Nu vom mai ştii ai cui suntem, asta se va întâmpla cu noi. Nu ştiu de ce nu înţelegem.

De ce nu vrem să îi facem pe oameni să înveţe mai mult. Vrem o viaţă nouă, mai bună, dar asta se face cu carte, nu cu oameni care nu ştiu să scrie şi să citească. Eu dacă dau o lege astăzi, rezultatele le văd în 12 ani. Atunci când intră pe piaţa muncii un copil voi aprecia pregătirea care a primit-o acel copil. Dacă greşesc ceva acum într-o lege, nenorocesc câteva generaţii. Luăm modele pe care nu ar trebuie să le luăm, alegem modelele cele mai proaste. Învăţământul francez nu este bun ca exemplu, este mult prea împrăştiat şi se merge la suprafaţă. Trebuie să ne întoarcem la învăţământul nostru, unde nu li se spune părinţilor că acel copil este al învăţământului, nu al părintelui. Trebuie comunicare, colaborare. În lege sunt multe puncte de a căror eficiență mă îndoiesc”, a conchis academicianul Simionescu, în exclusivitate la BZI LIVE.

Comentarii
  • Quod erat demonstrandum! Pe înțelesul tuturor, diagnoza și prognoza ”reformelor” în educație.
    Respect, domnule academician!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024