Prima pagină » Eveniment-Social » Prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru, unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii, a primit titlul de Honoris Causa la Iași! – FOTO

Prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru, unul dintre cei mai buni matematicieni ai lumii, a primit titlul de Honoris Causa la Iași! – FOTO

24 iun. 2023, 02:00, 1 ,
Andreea Timofte în Eveniment-Social

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a oferit titlul de Doctor Honoris Causa prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru. Acesta predă la University of California, Berkeley, Statele Unite ale Americii, fiind membru al Academiei Americane de Arte și Științe

UAIC a aprobat propunerea Facultății de Matematică, de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa prof. dr. Daniel Ioan Tătaru. Evenimentul de decernare a titlului a avut loc ieri, 23 iunie 2023.

„Sunt onorat, absolut, în România există o școală de matematică, de-a lungul timpului am întâlnit elevi foarte buni. Cel mai fascinant lucru la matematică, indiferent de nivel, este reprezentat de probleme, de rezolvarea lor”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru.

Prof. univ. dr. Daniel Ioan Tătaru, Honoris Causa al UAIC

Profesorul Daniel Ioan Tătaru s-a născut la Piatra Neamț, pe 6 mai 1967, devenind unul dintre cei mai importanți matematicieni ai lumii. A participat, în timpul liceului, pe care l-a finalizat în orașul natal, la toate olimpiadele naționale de matematică, reușind, pe lângă trei premii I și un premiu special, performanța de a obține, pentru prima dată în istorie, punctajul maxim al concursului – 40 de puncte.

În perioada 1986-1990 a studiat Matematica în cadrul UAIC, pe care a terminat-o ca șef de promoție, doar cu medii de 10. S-a implicat, în respectiva perioadă, în cercetare, lucrarea sa de licență având ca temă ecuațiile Hamilton-Jacobi în spații Banach, în legătură cu semigrupuri neliniare (îndrumător acad. Viorel Barbu), fiind recompensată cu premiul „Gheorghe Țițeica” al Academiei Române de Științe.

După finalizarea studiilor universitare la Iași, Daniel Ioan Tătaru a plecat în Statele Unite ale Americii, unde s-a înscris la cursurile de doctorat ale West Virgina University. În mod excepțional, a terminat doctoratul în anul 1992, în doar doi ani, față de patru sau cinci ani, cât durează în mod obișnuit. De asemenea, a intrat în boardul celor mai prestigioase reviste de specialitate, inclusiv la conducerea American National Society.

A devenit un reper în matematica mondială, fiind amintit deseori şi de celebrul matematician rus Vladimir Arnold.

Cercetări în laboratoare de elită

Tătaru şi-a făcut studiile postdoctorale la Princeton, unde a făcut cercetare în laboratoarele în care însuși Einstein definitiva celebra teorie a relativităţii.

Astăzi, Daniel Ioan Tătaru este un nume de referință în matematică, la nivel mondial, „revoluționează percepţia omenirii cu privire la obiecte, atomi, unde electromagnetice sau «conceptul» vizibil-invizibil”.

Reputatul profesor Tătaru vine o dată la doi ani acasă, de obicei vara, în orașul Piatra Neamț, al cărui Cetățean de Onoare este. Anul acesta a făcut o vizită și la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, primind titlul de Doctor Honoris Causa.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024