Prima pagină » Local » Prof. dr. Grigore Tinică este primul chirurg din România, care a efectuat o operație pe cord cu ajutorul laserului. Cum a decurs intervenția și ce alte tehnologii au fost dezvoltate? – VIDEO

Prof. dr. Grigore Tinică este primul chirurg din România, care a efectuat o operație pe cord cu ajutorul laserului. Cum a decurs intervenția și ce alte tehnologii au fost dezvoltate? – VIDEO

07 nov. 2022, 16:25,
în Local

Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași este primul chirurg din România care a efectuat o operație pe cord cu ajutorul laserului. Cum a decurs intervenția și ce alte tehnologii au fost dezvoltate de-a lungul timpului?

Prof. dr. Grigore Tinică este din Republica Moldova și a venit în România în anul 1990. Acesta a operat timp de zece ani la Spitalul Clinic de Urgenţă Fundeni din Bucureşti, dar a ales să vină la Iași, pentru a pune bazele singurului Institut de Boli Cardiovasculare din Moldova.

Pe parcursul activității sale, medicul Grigore Tinică a realizat peste 10.000 de intervenții chirurgicale cardiovasculare și peste 40 de tipuri de intervenții în premieră națională sau regională. Mai mult, a efectuat primele revascularizări transmiocardice cu laser din România, a realizat în premieră 65 de transplante renale într-o clinică de chirurgie cardiovasculară, a participat la primele două transplante hepatice din România (într-o echipă condusă de prof. dr. Irinel Popescu), a introdus în premieră națională oxigenarea extracorporală cu membrană (ECMO) și a folosit, tot în premieră națională, BioGlue în chirurgia cardiovasculară (în special în disecțiile de aortă), notează roambasador.ro.

Prof. dr. Grigore Tinică, primul chirurg din România, care a efectuat o operație pe cord cu ajutorul laserului: „Sună frumos, dar e o procedură simplă”

Medicul Grigore Tinică a dezvăluit că operația pe cord cu ajutorul laserului este o procedură simplă, complementară la by-pass-ul aorto-coronarian sau în situațiile când nu se poate revasculariza direct o inimă. Cu alte cuvinte, o astfel de intervenție este efectuată atunci când nu se poate face direct revascularizarea chirurgicală sau intervențională a miocardului sau unele zone ale miocardului nu se pot revasculariza din lipsă de vas sangvin la acea zonă.

„A fost pe la începutul anilor 2000, sfârșitul anilor `90 această goană pentru tratamente inovatoare, inclusiv România s-a aliniat. În România s-au achiziționat atunci multe dispozitive medicale avangardiste și noi am fost cei care am avut un asemenea dispozitiv. Și alți colegi de-ai noștri au avut și, ulterior, au folosit acest dispozitive. Sună frumos, dar e o procedură simplă, pe care am efectuat-o și este complementară la by-pass-ul aorto-coronarian sau în situațiile când nu se poate revasculariza direct o inimă, deci când nu se poate face direct revascularizarea chirurgicală sau intervențională a miocardului sau unele zone ale miocardului nu se pot revasculariza din lipsă de vas sangvin la acea zonă.”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, pentru BZI LIVE.

Medicul a mai precizat că această competiție pentru inovare este, în majoritatea țărilor, foarte dezvoltată, cu precădere în SUA, China, Japonia sau Coreea de Sud.

„Este în majoritatea țărilor lumii această competiție pentru inovare foarte dezvoltată și, mai ales, în Statele Unite ale Americii, în țările vest-europene, în China, în Japonia, Coreea de Sud, tot timpul tehnologia încearcă să fie înaintea timpurilor. Spuneam atunci că și în România se deschisese după câteva decenii de izolare și un deceniu de tatonări, imediat după Revoluție, se făcuse o deschidere de prin 1996 și, ulterior, au început să fie achiziționate diferite dispozitive.”, a mai spus medicul.

Prof. dr. Grigore Tinică: „Am dezvoltat mai multe tipuri de intervenții, am achiziționat tehnologii noi și ne-am dezvoltat”

Medicul Grigore Tinică a mărturit că, în ultimul timp, au fost derulate mai multe proiecte, chiar și europene, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dar și în cadrul Academiei de Științe Medicale a României.

„În ultimul timp, noi am derulat mai multe proiecte, atât proiecte europene, în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, dar și în cadrul Academiei de Științe Medicale a României. Am dezvoltat mai multe tipuri de intervenții, am achiziționat tehnologii noi și ne-am dezvoltat. Sigur, noi am fi vrut să facem acest lucru cu o viteză mult mai mare, dar spațiile restrânse pe care le avem și, de multe ori, bugetele alocate inclusiv institutului nostru, dar și celorlalte institute din țară a fost sub așteptările noastre.”, a subliniat prof. dr. Grigore Tinică, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`