Prima pagină » Local » Prof. dr. Grigore Tinică dezvăluie un adevăr dureros: „România nu se află în avangarda cercetării științifice mondiale” – VIDEO

Prof. dr. Grigore Tinică dezvăluie un adevăr dureros: „România nu se află în avangarda cercetării științifice mondiale” – VIDEO

07 nov. 2022, 12:27, 2 ,
în Local

Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, a dezvăluit, în cadrul emisiunii BZI LIVE, un adevăr dureros. Acesta a precizat că România nu se află în avangarda cercetării științifice, fiindcă, în țara noastră, știința este pe planul doi.

Sistemul național de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică și inovare este condus de Ministerul Educației Naționale, prin Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare (ANCSI). Acest sistem este realizat din ansamblul unităților şi instituțiilor de drept public şi de drept privat cu personalitate juridică, care au în obiectul de activitate cercetarea – dezvoltarea.

Sistemul național de cercetare – dezvoltare cuprinde unitățile și instituțiile de drept public (institute, centre sau staţiuni de cercetare – dezvoltare organizate ca instituţii publice, centre internaţionale de cercetare – dezvoltare înfiinţate în baza unor acorduri internaţionale și altele) și unitățile şi instituțiile de drept privat (de exemplu, unităţi de cercetare – dezvoltare organizate ca societăţi comerciale).

Prof. dr. Grigore Tinică trage un semnal de alarmă: „La noi, cercetarea și inovarea au rămas undeva pe planul doi-trei”

Deși România dispune de capacități intelectuale foarte puternice, nu se află în avangarda cercetării științifice mondiale. Prof. dr. Grigore Tinică a oferit exemplul Israelului, o țară nu foarte mare, în care se acordă o atenție deosebită cercetării și inovării.

„Cu părere de rău, România nu se află în avangarda cercetării științifice mondiale. Ne-am fi dorit și avem capacități intelectuale foarte puternice. Prietenii noștri din Israel, sunt o țară nu foarte mare, comparativ cu România, dar acordă extrem de multă atenție cercetării și inovării. La noi, cercetarea și inovarea au rămas undeva pe planul doi-trei.”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, pentru BZI LIVE.

Managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași a precizat că investițiile în știință sunt minime în România, acestea fiind făcute de universități sau de persoane fizice, care își doresc să progreseze în cariera științifică, didactică, academică. Acesta consideră că omenirea și știința nu pot fi dezvoltate fără investiții.

„Diferite universități mai investesc câte puțin, persoane fizice, dorind să progreseze în cariera științifică, didactică, academică, acele costuri ale lor minime. Nu poți să dezvolți omenirea și știința fără să investești. Avem nevoie de investiții importante în știință și în cercetare științifică. Este regretabil faptul că o parte a politicienilor chiar au tăiat subvențiile sau bugetele unor foruri științifice. Este inadmisibil așa ceva. S-a mai întâmplat în Turkmenistan, când s-a spus că desființăm academia de știință, pentru că în această țară nu trebuie să fie oameni mai deștepți decât președintele. Nu este cazul la noi, dar ne apropiem foarte mult.”, a adăugat medicul Grigore Tinică.

Prof. dr. Grigore Tinică: „Națiunea este puternică atunci când are oameni curioși, atunci când curiozitatea este stimulată”

Prof. dr. Grigore Tinică a subliniat că națiunea este puternică atunci când are oameni curioși, când curiozitatea este stimulată și când aceasta se transformă în cercetare și în inovație. Acest lucru este posibil doar dacă activitățile de cercetare nu sunt întrerupte, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în anul 1948, când academiile au fost desființate și apoi înființate și refinanțate.

„În 1948 au fost unii la putere, care au desființat academiile, s-a înființat înapoi, s-au refinanțat, dar o întrerupere a unor activități de cercetare nu a dat niciodată un impuls spre dezvoltarea unei națiuni. Națiunea este puternică atunci când are oameni curioși, atunci când curiozitatea este stimulată și atunci când curiozitatea aceasta se transformă în cercetare și în inovație.”, a mai spus prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iași, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`