Prima pagină » National » Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, despre cum reușim să ne apărăm de stres și ce „otrăvuri” ar trebui să evităm
Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, despre cum reușim să ne apărăm de stres și ce

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, despre cum reușim să ne apărăm de stres și ce „otrăvuri” ar trebui să evităm

12 aug. 2020, 07:45,
Antonia Ceausu în National

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, renumit neurolog și psihiatru a vorbit astăzi despre ce stil de viață ar trebui să avem pentru a evita suferințele provocate de boli.

”Ne trezim cu tumori și nu știm de unde au venit. Aşa au venit: din ce vorbim, ce gândim, ce simţim şi ce facem”, explică Dumitru Dulcan.

Acesta insistă pe faptul că stresul este cel mai mare factor de risc pentru noi toți deoarece ne reduce de fapt durata vieții.

Cum reușim să ne apărăm de stres și ce „otrăvuri” ar trebui să evităm

„Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi. În secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale. De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj.

E una dintre tehnicile de apărare. Sigur că nu poţi să eviţi complet stresul, fiindcă trăim într-o lume în care vrem-nu vrem, avem şi stres. Fiecăruia dintre noi i se îmbolnăveşte cineva, îi moare cineva, ne mor prieteni, ne mor din familie, acestea sunt stresuri care sunt inevitabile, fac parte din biologia noastră”, a explicat profesorul Constnatin Dulcan într-unul din interviurile sale.

Acesta a vorbit și despre cele trei otrăvuri de care românii sunt dependenți și pe care le înghit în fiecare zi. „Sarea multă, zahărul alb şi făina albă. Nimeni nu vrea să mănânce pâine integrală. De ce mâncăm pâine albă, care este secată de toţi nutrienţii din ea? Pâinea integrală este cea sănătoasă organismului nostru. Fumatul face, de asemenea, foarte rău, aditivii alimentari care se pun pentru conservare, coloranţii, toate aceste lucruri ar trebui să fie evitate”, a concluzionat renumitul neurolog.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, despre evitarea răului care ne afectează

În cadrul unui alt interviu, prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a vorbit despre modul în care ne putem feri de răul care ne afectează. Acesta consideră că primul pas este acela de a fi informați. De asemenea, acesta a menționat că, ideea de cultivare a unei gândiri pozitive nu mai este doar „o convenție de ordin social, pentru a păstra o armonie socială, ci este o necesitate înscrisă în însăși biologia noastră”.

„Să fim mai întâi informați, să știm cum să gândim și să evităm răul în gândire și în acțiunile noastre. Am subliniat în lucrările mele că este nevoie de o spiritualizare a conștiinței, de o altă gândire sau paradigmă a timpului în care ne aflăm. Eu am numit această paradigmă – Noua Spiritualitate. Sintagma de „Noua Spiritualitate” subliniază ideea că are ca fundament noile progrese în cunoașterea științifică. Grație mijloacelor actuale de studiu al creierului, știm acum, după cum am discutat mai înainte, că tot ceea ce facem și gândim rău, prin chimia de suport la nivelul sistemului nervos are efecte nocive pentru sănătatea noastră.

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: «Creierul selectează, pe criterii etice, ceea ce gândim»

Cu alte cuvinte, cultivarea unei gândiri pozitive nu mai este doar o convenție de ordin social, pentru a păstra o armonie socială, ci este o necesitate înscrisă în însăși biologia noastră. Știm că, în funcție de semnificația pozitivă sau negativă a gândurilor noastre, creierul le procesează în zone diferite. În alți termeni, creierul selectează, pe criterii etice, ceea ce gândim, părând să respecte ceea ce am numit un cod etic al creierului. Cu atât mai mult, într-o lume atât de agitată, de neliniștită, cu o mare diversitate economică, socială, politică, etnică, psihologică și, mai ales, religioasă este nevoie stringentă de respectarea în gândire și comportament a unor valori etice, morale.

Sintetizând la maximum această idee, o putem exprima într-o sintagmă simplă: să facem în viață doar ceea ce este bine, nouă și tuturor celorlalți. Acesta este sfatul impus de întreaga experiență și înțelepciune acumulate de omenire. Privind din perspectivă științifică, lumea nu are niciun viitor dacă nu renunță la gândirea negativă la ură, la violență și minciună. Toate acestea sunt împotriva sănătății, a bucuriei de a fi. O societate construită pe ură și minciună se va prăbuși în propria sa nimicnicie”, a spus celebrul neurolog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025