Prima pagină » Local » Prof. dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români, despre creşterea cazurilor de COVID: E o evoluție explicabilă și așteptată după relaxare
Prof. dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români, despre creşterea cazurilor de COVID: E o evoluție explicabilă și așteptată după relaxare

Prof. dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români, despre creşterea cazurilor de COVID: E o evoluție explicabilă și așteptată după relaxare

19 iun. 2020, 10:55,
George Cristian, în Local

Prof. dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români, a vorbit despre creşterea cazurilor de COVID în România. Cadrul didactic de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa explica, într-un interviu pentru hotnews.ro faptul că este o evoluţie absolut explicata după relaxarea data de autorităţi.

Prof. dr. Doina Azoicăi, unul dintre cei mai cunoscuți epidemiologi români: E o evoluție explicabilă și așteptată după relaxare

Creşterea numărului de infecţii cu coronavirus din ultima perioadă a pus pe alerta autorităţile din România. Prof. dr. Doina Azoicăi a explicat faptul că evoluţia este una explicabila în contextul în care România a avut parte de două reprize de relaxare. Preşedintele Societăţii Romane de Epidemiologie oferă un semnal calm pentru populaţie şi spune că fenomenele biologice legate de virus sunt în descreştere şi că este aşteptat o scădere mare în lunile de vară.

„Acesta este tabloul pe care eu îl prevăd – va fi o scădere, probabil în aceeași manieră, în ‘dinți de fierăstrău’, cum a fost mare parte din evoluția fenomenului până acum în România. Această evoluție nu este nimic altceva decât reflectarea modului în care populația aplică măsurile, mai mult decât evoluția sau ciclul natural al virusului”, explica medicul Doina Azoicăi.

Prof. dr. Doina Azoicăi dezminte un mit! Nu măsurile de relaxare au dus la creşterea numărului de cazuri

În continuarea interviului, Prof. dr. Doina Azoicăi crede că nu măsurile de relaxare au fost cele care au condus la creşterea numărului de persoane infectate. Conform reputatului medic, nerespectarea regulilor impuse de autorităţi au făcut ca acest număr să fie mai mare decât de obicei.

„În contextul creșterii numărului de cazuri în ultimele zile, trebuie evaluată extinderea măsurilor de relaxare și foarte important este ca populația să țină cont de această evoluție, luându-şi toate precauțiile prin continuarea purtării măștii, respectarea distanțării fizice și aplicarea măsurilor de igienă. Nu măsurile de relaxare duc la creșterea numărului de cazuri, ci aplicarea lor eludând regulile care sunt absolut valabile. Nu putem să renunțăm la aceste reguli”, este mesajul Doinei Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie și profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași.

Doina Azoicăi este optimistă şi crede că în următoarea perioadă va exista o scădere a cazurilor

Doina Azoicăi este optimistă şi este de părere că în următoarea perioadă, numărul de cazuri din România va fi în continuă scădere. Aceasta prevede un tablou de tip ‘dinti de fierastrau’. Totuşi, evoluţia este strâns legată şi reflectă modul în care romanii aleg să respecte reglementările impuse de autorităţi:

 „Acesta este tabloul pe care eu îl prevăd – va fi o scădere, probabil în aceeași manieră, în ‘dinți de fierăstrău’, cum a fost mare parte din evoluția fenomenului până acum în România. Această evoluție nu este nimic altceva decât reflectarea modului în care populația aplică măsurile, mai mult decât evoluția sau ciclul natural al virusului.”

Creşterea numărului de cazuri se poate vedea şi în alte ţări, nu numai în România

Medicul ieşean considera că etapele de relaxare ar trebui implementate la un interval de o lună nicidecum la două sapamani. Creşterea numarulu ide cazuri din România nu este un singulară, Doina Azoicăi observa că acelaşi fenomen se produce şi în Franţa sau Belgia.

„Este această creștere după etapa de relaxare. Ea era așteptată. Problema este să reușim să menținem aceste măsuri de relaxare la nivelul la care se află. Spre exemplu, intrăm într-o a treia etapă de măsuri de relaxare și după aceea, ca să stabilizăm fenomenul, ar trebui să ne menținem la această etapă un timp mai îndelungat ca să putem fie să corectăm, fie să ne situăm în același context de risc”, explică medicul epidemiolog.

Etapele de relaxare ar trebui implementate la un interval de o lună, nu de două săptămâni

Medicul ieşean considera că etapele de relaxare ar trebui implementate la un interval de o lună nicidecum la două sapamani

„Sigur că este o părere. Nu ai cum să estimezi dacă vom crește sau vom descrește dacă noi, după două săptămâni, intrăm într-o altă etapă de relaxare. Ar trebui, necesitatea este pentru un interval mai lung de timp, de cel puțin o lună, între etapele de relaxare pentru ca să ne dăm seama dacă fenomenul este într-adevăr în descreștere naturală sau aceasă menținere la nivelul unei medii de 200 de cazuri zilnic se datorează faptului că lumea se tot relaxează.”

 Doina Azoicăi prevede o slăbire a puterii virusului în lunile de vara

Preşedintele prevede faptul că virusul îşi va continua scăderea în intensitate în lunile de vară. Doina Azoicăi explica faptul că fenomenul biologic se presupune a scădea din intensitate pe perioada verii.

„Cam așa s-a estimat de la începutul fenomenului în România – că în jur de 1 iulie o să putem să ne așteptăm la o perioadă mai stabilă, în limita unor cazuri mai reduse. Pentru că este și un fenomen biologic de scădere a agresivității virulenței, a capacității de diseminare a virusului. Care ține de fenomenul biologic. Pentru că în toate evenimentele acestea epidemiologice, sunt etape de apariție, de creștere, descreștere și menținere la un nivel controlabil. Asta este normal, biologic. Inclusiv virusul acesta este un factor biologic. Noi, în momentul de față, suntem în etapa de descreștere biologică a fenomenelor. Suntem la un moment în care presupunem, nu este o certitudine, dar prespunem că și condițiile climatice ne ajută, cu toate că nu s-a certificat faptul că radiațiile ultraviolete și căldura împiedică transmiterea virusului. Dar totuși, este un virus respirator. În timpul verii avem circulație de virus gripal, dar nu avem cazuri care să fie îngrijorătoare.” a conchis Prof. dr. Doina Azoicăi intr-un interviu hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *