Prima pagină » Local » Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași, despre testele rapide Covid-19 – VIDEO/ FOTO

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași, despre testele rapide Covid-19 – VIDEO/ FOTO

13 nov. 2020, 13:08,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Vineri, 13 noiembrie 2020, de la ora 13.00, prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, a făcut declaraţii de presă despre testele rapide Covid-19.

În cadrul UPU a spitalului ieșean s-au achiziționat circa 900 de teste rapide pentru a depista noul coronavirus. Acestea nu sunt destinate pacienților care vor să se testeze la cerere, ci sunt destinate urgențelor intervenite în unitățile spitalicești.

900 de teste rapide la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași

Potrivit declarației prof. dr. Diana Cimpoeșu, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au achiziționat 900 de teste rapide pentru testarea pacienților infectați cu noul coronavirus. Aceste teste aduse de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au rezultate rapide în circa 15 minute. Situațiile în care se vor folosi aceste teste fac referire doar la pacienții aflați în stare gravă, cu insuficiență respiratorie sau comă aduși din prespital.

„În cursul zilei de ieri au fost aduse de la ISU testele Antigen cu rezultate rapide în 15 minute. Ele sunt distribuite către unitățile primire urgenţe de la spitalul clinic județean de urgență și de la pediatrie.

Felul în care acestea sunt utilizate este documentat de un ordin al comandantului acțiunii care stabilește situațiile în care se folosesc testele rapide. E vorba în primul rând de pacienții cu simptome care se prezintă în urgență, pacienți cu imagine radiologică care sunt investigați în urgență, pacienții care sunt în stare critică fără a se cunoaște etiologia și la care există o suspiciune clinică, mă refer la pacienții în șoc, cu insuficientă respiratorie sau comă aduși din prespital”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefă UPU SMURD Iași.

Testul PCR va tranșa situațiile incerte

Șefa UPU din Iași susține că aceste teste vor ușura activitatea cadrelor medicale. Însă, în momentele în care vor exista situații discordante între examinările specifice depistării infecției cu noul coronavirus și test, doar PCR-ul va elucida problema.

Aceste 900 de teste sunt doar pentru câteva zile, pentru că fluxul de pacienți sosiți în UPU este mare. Cu ajutorul testelor se poate face o orientare mult mai rapidă a pacienților din unitatea de urgențe către spitalele suport Covid-19.

„Astfel încât activitatea noastră va putea fi ușurată având mai rapid testul pozitiv. Atunci când vor exista discordante între examenul clinic, imaginea radiologică și rezultatul testului evident tot testul PCR va tranșa situația. Este posibilă în felul ăsta o orientare mai rapidă a pacienților din urgență către spitalele pentru pacienți Covid-19 faza 1 și 2 și suport.

Testele ajunse la Iași sunt în număr de 900. Ele ajung pentru câteva zile. Ținând cont de fluxul de pacienți cu suspiciune Covid-19 care ajung în spitalul în care primesc adulți în urgență. Vom continua o achiziție a Ministerului Sănătății care vor veni în continuare. Nu sunt teste destinate solicitărilor de testare din partea populației sunt teste destinate pacienților în urgență și cu precădere celor critici și cu simptomatologie”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefă UPU SMURD Iași.

O intervenție a avut și ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Acesta într-o vizită la Iași a declarat că laboratorul care nu dă rezultatul Covid-19 în maximum 24 de ore, iese din program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *