Prima pagină » Local » Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre situaţia Covid-19 la Spitalul Sf. Spiridon din Iași: „Astăzi am depăşit cifra de 1.000 în UPU”
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre situaţia Covid-19 la Spitalul Sf. Spiridon din Iași: „Astăzi am depăşit cifra de 1.000 în UPU”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre situaţia Covid-19 la Spitalul Sf. Spiridon din Iași: „Astăzi am depăşit cifra de 1.000 în UPU”

23 nov. 2020, 11:30,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi, a declarat luni, 23 noiembrie 2020, faptul că astăzi s-a depăşit cifra de 1.000 pacienţi diagnosticaţi cu noul coronavirus în Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi.

În perioada 1 – 23 noiembrie au fost diagnosticați cu virusul Covid-19 peste o mie de pacienți în cadrul UPU Iași. Potrivit medicului, procentul de persoane pozitive dintre pacienții suspecți prezentați la spital este de 63%.

În ceea ce privește situația din luna precedentă, conform declarației prof. dr. Cimpoeșu, s-au confirmat 862 de persoane cu virusul SARS – COV – 2. Numărul din luna octombrie este vizibil mai mic comparativ cu luna în curs.

„Astăzi am depășit cifra de 1.000 pacienți pozitivi diagnosticați în UPU de la începutul lunii noiembrie. Procentul de pozitivi dintre pacienții suspecți prezentați în urgență este de 63 la sută. Este evidentă creşterea numărului de pacienți, dar remarcăm ajutorul medicinei primare și de prespital sub coordonarea DSP Iași care, cu siguranță, a rezolvat testarea suspecților și a celor cu forme ușoare care au ajuns mai rar în urgență. Ca termen de comparație, în octombrie au fost 862 pacienți diagnosticaţi în UPU”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are 4.000 de angajați, dintre care 400 sunt doctori

Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași are rolul de a soluționa urgențele medicale din toată regiunea Moldovei. Pe întreaga perioadă a pandemiei cu noul coronavirus, zeci de cadre medicale angajate în unitatea medicală au fost diagnosticate cu virusul COVID-19 sau au fost contacți direcți ai persoanelor testate pozitiv cu noul tip de virus. Astfel, timp de două săptămâni au fost nevoite să stea în autoizolare la domiciliu sau în unitatea spitalicească. Managerul spitalului precizează că cei 110 angajați infectați cu noul coronavirus se află în acest moment în autoizolare.

„La acest moment, în jur de 110 angajați sunt ori în carantină, ori pozitivi la infecția cu coronavirus. Vorbim de medici, asistenți medicali și infirmiere. Ei s-au pozitivat în colectivitate. Este uneori greu, dar reușim. Spitalul are 16 clinici și are cu tot cu rezidenți 4.000 de angajați. Dintre aceștia, în jur de 1.200 sunt medici rezidenți, aproximativ 400 sunt medici, dintre care 180 sunt cadre didactice, iar restul sunt angajați ai spitalului. Avem în jur de 1.200-1.300 de asistenți medicali, aproximativ 1.000 de infirmiere și brancardieri și restul reprezintă muncitori, personal TESA. A fost și este o perioadă dificilă pe care o traversăm cu toții așa cum putem mai bine”, spune ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Cetățenii la controlul medical periodic

Ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sf. Spiridon din Iași susține faptul că, odată cu debutul pandemia de SARS – COV – 2, pacienții au înțeles extrem de bine că este importantă prezentarea periodică la o unitatea spitalicească. Bolnavii își fac programare prin intermediul telefonului mobil și se prezintă la medic mai frecvent ca niciodată. În ambulatoriul de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic între 700 și 800 de pacienți.

„Bolnavii care au nevoie de consultații la medicul specialist sau medicul primar din Ambulatoriul de specialitate (fosta Policlinică nr. 1) al Spitalului «Sf. Spiridon» din Iași trebuie să își facă o programare telefonică. Pacienții se pot programa la numărul de telefon 0232.240.822 (centrala spitalului) sau prin medicul de familie. Programul în ambulatoriul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași începe la ora 7:00, cu o pauză de o oră la 12:00, pentru dezinfecția spațiilor, și se reia de la ora 13:00 până la ora 18:00, de luni până vineri, inclusiv. Observăm că, odată cu declanșarea pandemiei de COVID-19, populația a înțeles faptul că este extrem de important să te prezinți periodic la spital pentru investigații și să nu aștepți până în ultimul moment”, încheie Ioan Bârliba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *