Prima pagină » Local » Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre sistemul de recoltare Covid-19: „Rugăm persoanele suspecte să nu mai facă presiuni venind la spital pentru că sunt contacți”
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre sistemul de recoltare Covid-19: „Rugăm persoanele suspecte să nu mai facă presiuni venind la spital pentru că sunt contacți”

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre sistemul de recoltare Covid-19: „Rugăm persoanele suspecte să nu mai facă presiuni venind la spital pentru că sunt contacți”

30 nov. 2020, 15:35,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa Unităţii de Primiri Urgente a Spitalului Sf. Spiridon din Iaşi a declarat luni, 30 noiembrie 2020, faptul că sistemul de recoltare desfăşurat de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi funcţionează în parametrii normal.

Cadrul medical face un apel şi roagă ieşenii care sunt suspecţi de infectarea cu noul coronavirus să nu mai facă presiuni venind la unitatea medicală doar pentru că sunt contacti sau suspecţi. Având în vedere că sunt zile de sărbătoare, UPU aglomerează şi creeeaza presiune pe echipa medicală.

„Sistemul de recoltare desfășurat de DSP Iaşi funcționează bine. Rugăm persoanele suspecte să nu mai facă presiuni venind la spital, doar pentru că sunt contacti sau suspecți și făcând presiuni să fie testați, să li se facă analize și explorări pentru că sunt zile de sărbătoare. Faptul că se aglomerează în UPU și creează presiune pe echipa medicală nu este un gest de omenie. Îi rugăm să apeleze la medicii de familie și la DSP pentru programare”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, despre situaţia Covid-19 la Spitalul Sf. Spiridon din Iași

În intervalul 1 – 23 noiembrie au fost testați cu noul coronavirus peste o mie de pacienți în cadrul Unității de Primiri Urgențe Iași. Conform declarației medicului, procentul de persoane testate pozitiv dintre pacienții suspecți prezentați la spital este de 63 puncte procentuale.

Referitor la situația din luna octombrie, potrivit prof. dr. Cimpoeșu, s-au declarat pozitive 862 de persoane cu virusul SARS – COV – 2. Numărul din luna a zecea este vizibil mai mic comparativ cu luna în noiembrie

„Astăzi (n.r. 23 noiembrie) am depășit cifra de 1.000 pacienți pozitivi diagnosticați în UPU de la începutul lunii noiembrie. Procentul de pozitivi dintre pacienții suspecți prezentați în urgență este de 63 la sută. Este evidentă creşterea numărului de pacienți, dar remarcăm ajutorul medicinei primare și de prespital sub coordonarea DSP Iași care, cu siguranță, a rezolvat testarea suspecților și a celor cu forme ușoare care au ajuns mai rar în urgență. Ca termen de comparație, în octombrie au fost 862 pacienți diagnosticaţi în UPU”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iași, despre testele rapide Covid-19

Conform declarației prof. dr. Diana Cimpoeșu, UPU a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași au cumpărat nu mai puțin de 900 de teste rapide pentru testarea persoanelor infectate cu SARS-COV-2. Aceste teste aduse de la ISU au rezultate rapide în aproximativ 15 minute. Situațiile în care se vor folosi aceste teste fac referire doar la pacienții aflați în stare gravă, cu insuficiență respiratorie sau comă aduși din prespital.

„În cursul zilei de ieri (n.r. 12 noiembrie) au fost aduse de la ISU testele Antigen cu rezultate rapide în 15 minute. Ele sunt distribuite către unitățile primire urgenţe de la spitalul clinic județean de urgență și de la pediatrie.

Felul în care acestea sunt utilizate este documentat de un ordin al comandantului acțiunii care stabilește situațiile în care se folosesc testele rapide. E vorba în primul rând de pacienții cu simptome care se prezintă în urgență, pacienți cu imagine radiologică care sunt investigați în urgență, pacienții care sunt în stare critică fără a se cunoaște etiologia și la care există o suspiciune clinică, mă refer la pacienții în șoc, cu insuficientă respiratorie sau comă aduși din prespital”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefă UPU SMURD Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *