Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț, ultimele detalii despre starea pacienţilor transferaţi de la Piatra Neamţ la Iaşi: „Îşi păstrează aceeaşi stare generală gravă”
Prof. dr. Carmen Dorobăț, ultimele detalii despre starea pacienţilor transferaţi de la Piatra Neamţ la Iaşi: „Îşi păstrează aceeaşi stare generală gravă”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, ultimele detalii despre starea pacienţilor transferaţi de la Piatra Neamţ la Iaşi: „Îşi păstrează aceeaşi stare generală gravă”

16 nov. 2020, 15:59,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi a oferit luni, 16 noiembrie 2020, ultimele detalii privind starea de sănătate a pacienţilor ce au fost transferaţi de la Piatra Neamţ la Iaşi.

Potrivit acesteia, starea pacienţilor se păstrează, din nefericire, gravă. Se încearcă eforturi supraomeneşti pentru a le stabiliza starea de sănătate, însă prof. dr. Dorobăț susţine că nu tot constă în mâinile medicilor, ci şi cum este organismul pe care s-a instalat boala respectivă. Foarte multe persoane din lumea bisericească, atât de la Iaşi şi nu numai, au cerut prenumele pacienţilor ce se afla în momente de cumpănă, din cauza incendiului izbucnit la Piatra Neamț, pentru a-i pomeni în rugăciunile lor.

„Azi am să încep puţin altfel, trebuie să vă spun că este pentru prima dată când în ultimele 24 de de ore, fete importante ale lumii noastre bisericeşti, de la Iaşi, Suceava, Constantă şi Bucureşti au cerut numele celor care în momentul de faţă se afla în clipe grele, se zbat între viaţă şi moarte la ATI. În momentul de faţă la compartimentul de 9 paturi de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi nu mai este niciun loc, iar la secţia exterioară de la Spitalul de la Leţcani mai sunt 2 locuri la ATI.

În momentul de faţă, cei şase pacienţi care au venit de la Spitalul Judeţean Neamţ, din nefericire, îşi păstrează aceeaşi stare generală gravă. Să sperăm că ajutorul nostru nu este în zadar, dar nu depinde doar de noi, ci şi de terenul organismului pe care există boala respectivă”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Situaţia paturilor Covid-19 de la spitalele ieşene

Managerul unităţii medicale de boli infecţioase susţine că la Iaşi sunt întâmpinate probleme în ceea ce priveştea situată paturilor care au posibilitate de aprovizionare cu oxigen. De aceea, medicul recomanda tuturor pacienţilor care simt schimbări în starea generală de sănătate să anunţe imediat medicul de familie, şi să nu aştepte până în ultimul moment, chiar dacă sunt tineri.

„La Iaşi, este o problemă patul care are posibilitatea aprovizionării cu oxigen, pat de ATI. În momentul de faţă, nu mai există paturi care au posibilitatea administrării oxigenului pentru pacienţi care nu sunt de ŢI. Din nou rugăm pacienţii care stau acasă nu stea până în ultimul moment, chiar dacă sunt tineri. Când fac febră său simţ că nu mai pot respira, dureri musculare, tuse, este bine să apeleze medicul de familie şi chiar triajul spitalului de boli infecţioase”, potrivit sursei citate.

Întâlnire cu autorităţile locale

Prof. dr. Dorobăț a ţinut să mai precizeze faptul că astăzi, 16 noiembrie 2020, a avut o întâlnire cu autorităţile publice locale pentru a pune la punct o strategie de prefectionare a Spitalului mobil suport Covid-19 de la Leţcani. În aceste momente, la spitalul modular mai pot fi puse la dispoziţie 70 de paturi la secţia de confirmaţi şi 48 de paturi la secţia ATI.

„Aş vrea să mai menţionez că azi am avut o întâlnire cu autorităţile locale, Instituţia Prefectului, preşedintele CJ şi al DSP Iaşi în care am pus la punct o strategie în ceea ce priveşte perfecţionarea din punct de vedere tehnic de la spitalul de la Leţcani, pentru că în condiţiile pandemiei aria de paturi ne este de folos, 70 de paturi din zona de confirmaţi şi până la 48 de paturi de la secţia ATI. Categoric trebuie să avem siguranţa administraţii a oxigenului în bune condiţii de la ATI. Avem promisiunea că putem amplasa un stocator, în următoarele 3 zile.

Trebuie să ne asigurăm că instalaţia de căldură funcţionează în condiţii optime, pentru că ne aşteptam la temperaturi joase. Noi am asigurat din punct de vedere medical personal extrem de bine pregătit. Nu rămâne decât să facem perfectibil acest spital din orice punct de vedere”, a conchis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`