Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost prima unitate medicală în care s-a început vaccinarea anti-COVID-19. După administrarea primei doze, prof. dr. Carmen Dorobăț s-a infectat cu coronavirus și timp de 14 zile s-a izolat la domiciliu. Pe 18 ianuarie 2021 medicul va putea să meargă la centru pentru a face rapelul
Pe data de 4 ianuarie 2021, la doar o săptămână după ce prof. dr. Carmen Dorobăț a fost imunizată cu prima doză de vaccin anti-COVID-19, a fost infectată cu noul tip de virus. Timp de 14 zile, simptomele au fost ușoare. A urmat un tratament medicamentos la recomandările date și de către alți medici infecționiști. Ieri, 17 ianuarie 2021, prof. dr. Carmen Dorobăț urma să fie programată pentru a i se administra și cea de-a doua doză. Conform instrucțiunilor producătorului Pfizer și BioNTech, după ce au trecut cele 21 de zile de la prima doză, se va administra și a doua.
Perioada de carantină se finalizează astăzi și prof. dr. Carmen Dorobăț va merge conform programării la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru a i se administra și a doua doză de vaccin. Medicii susțin că în ciuda faptului că o persoană s-a infectat cu coronavirus, nu este contraindicat să se vaccineze cu noul ser. Numărul de anticorpi oferit chiar de doză determină organismul să reacționeze într-un mod pozitiv în lupta cu acest virus. Din acest motiv, formele pe care le au persoanele infectate după ce au fost imunizate sunt ușoare și nu severe. Cea de-a doua doză reușește să ofere și mai multă protecție, aducând numărul anticorpilor la un nivel optim, ceea ce oferă imunitate crescută și de lungă durată.
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Infecția cu coronavirus a fost ca o resetare pentru mine”
Starea de sănătate a medicului ieșean este una bună, motiv pentru care nu se va mai testa pentru COVID-19 după cele 14 zile de carantină. Astăzi, dr. Carmen Dorobăț se va putea deplasa la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași pentru a i se administra și cea de-a doua doză.
„Astăzi (n.r.- 18 ianuarie 2021) ies din carantină și cel târziu mâine voi merge să mă vaccinez anti-COVID-19. Nu este nevoie să mă retestez deoarece mă simt foarte bine, iar analizele sunt foarte bune. Toată perioada de carantină și lupta cu boala au fost pentru mine ca o resetare. Am văzut cât este de important modul în care mă alimentez, modul în care îmi organizez ziua. A fost o experiență în care a trebuit să mă motivez să depășesc această perioadă, am aflat mai multe despre ceea ce privește managerierea infecției cu coronavirus în rândul celorlalți pacienți”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, fostă șefă a Spitalului de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași.
Perioada de recuperare este cea mai mare provocare
Prof. dr. Carmen Dorobăț și-a administrat doar o singură doză de vaccin anti-COVID-19, pe data de 27 decembrie 2020. Aceasta s-a confruntat cu niște simptome ușoare de COVID-19. După ce s-a tratat de infecția cu coronavirus, se preocupă și mai mult de recuperarea stării de sănătate.
„M-am documentat foarte mult în această perioadă despre metodele și tratamentul eficient pentru recuperarea post-COVID-19. Aștept cu nerăbdare ca în baza experienței personale să pot vorbi despre ce a dat rezultate și ce nu. Consider această perioadă de recuperare ca fiind cea mai importantă. Acum mă simt bine, rezultatele analizelor sunt bune și doresc să mă vaccinez și cu a doua doză. Știu că a fost de mare ajutor faptul că mi s-a administrat prima doză în lupta cu această boală. Totuși, am fost foarte atentă cu tratamentul și voi fi în continuare. Cred că am înțeles mult mai bine acum ce presupune această infecție și voi transmite în câteva zile mai multe informații și despre perioada de recuperare”, adaugă medicul ieșean.
Administrarea vaccinului Pfizer și BioNTech
Vaccinul Pfizer este un ser care se face în două etape. Pentru eficiență, vaccinul se administrează în două tranșe. După prima vaccinare, pacientul trebuie să își facă a doua injecție la un interval de 21 de zile. Momentan nu se cunosc cu exactitate detalii despre perioada totală de imunizare. Dar voci credibile din medicină afirmă că vaccinul ar putea crea o imunizare de minimum 6 luni de zile. Ca și efecte adverse, potrivit studiilor, nu s-au semnalizat lucruri grave. Formele reacțiilor adverse pot fi ușoare sau moderate.
Conform prospectului, printre reacțiile adverse întâlnite se numără: durere de cap, durere sau iritație la nivelul locului de administrare a vaccinului, dureri articulare, frisoane, oboseală, febră, greață, insomnie. Practic, imediat după vaccinare, orice persoană va fi supravegheată în centrul în care i s-a administat serul pentru o perioadă de 15-30 de minute. Reacțiile adverse trebuie monitorizate după administrarea serului de către un medic infecționist și un medic de Terapie Intensivă