Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Măștile nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp!“
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Măștile nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp!“

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Măștile nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp!“

28 iul. 2020, 10:17,
Cristian ZAVASTIN în Local

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ Iași, prof. dr. Carmen Dorobăț, a declarat că masca își pierde din capacitatea de protecție în momentul în care este refolosită, din cauza faptului că pe suprafața materialului rămân foarte mulți microbi.

„Cele mai ieftine, cele mai uşoare, cele mai comode sunt aceste măşti în trei pliuri. Dezavantajul lor este că nu pot fi purtate pentru o perioadă lungă de timp deoarece respiraţia noastră conţine vapori de apă care modifică calitatea materialului şi atunci masca ar putea permite agenţilor infectanţi să pătrundă prin nas în căile respiratorii. Aşa că o îndepărtăm, pentru că nu mai este eficace. După care, obligatoriu, ne spălăm cu apă şi săpun”, a spus prof. dr. Carmen Dorobăţ.

Prof. dr. Carmen Dorobăț: Cum se păstrează masca de protecție

Prof. dr. Carmen Dorobăț atrage atenția că este extrem de important și unde este păstrată masca, în cazul în care se dorește a fi reutilizată. În niciun caz agățată de oglindă retrovizoare, de schimbătorul de viteze sau pe bordul mașinii.

„Nu puțini sunt cei care nu cunosc toate regulile privind măștile de protecție, astfel încât le păstrează în locuri improprii și fac astfel ca aceste măști nu doar să nu mai aibă nicio calitate de protecție, ci chiar să îi îmbolnăvească. Cel mai indicat loc pentru a păstra masca este o pungă sigilată“, a adăugat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Care este situația actuală a Spitalului de Boli Infecțioase Iași

În week-end-ul, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține că s-a lucrat la cote maxime.

„Unde în noapte de sâmbătă şi duminică nu mai era nici un loc liber. La laboratorul de biologie moleculară s-au lucrat 400 teste în fiecare zi predominant din judeţul Neamţ şi Suceava.”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

În ceea ce privește situația externărilor, astăzi s-au împlinit cele 48 de ore obligatorii de internare. S-au externat 30 de persoane cu forme ușoare de Covid-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași și 15 de la spitalul suport CFR.

„În momentul acesta se fac externări, cam 30 la unitatea medicală de boli infecţioase şi 15 la spitalul CFR. Prezentabilitatea e mare şi vedem cum ne vom organiza cu DSP după ce epuizam cu spitalele de suport.”, a precizat managerul infecționist.

Nu sunt cereri pentru efectuarea de teste

Nu au fost multe cereri pentru a efectua teste la cerere. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține că s-au lucrat maxim zece teste la cerere, care sunt înmânate traduse în limba engleză.

„Teste la cerere nu au fost multe pozitive (în jur de 5, maxim 10), majoritatea pozitivarilor sunt din anchete epidemiologice, nu din urma testelor la cerere. Testele le dăm traduse în limba engleză.”, a precizat sursa menționată.

Prof. dr. Dorobăț menționează că în acest moment pacienții conștientizează că boala există și profilul acestora s-a schimbat. Nu au existat pacienți care să ceară să rămână acasă, ci marea majoritate voiam încă spitalizarea.

„Astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi am avut un număr mai mare de externări pentru că s-au împlinit cele 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii. Profilul pacienţilor s-a schimbat. Nimeni nu a cerut să rămână acasă, mulţi vor să mai rămână în spital. Pacienţii conştientizează că această boală exista. Noi permanent am ţinut legătura cu pacienţii externaţi.”, a conchis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`