Prof. dr. Carmen Dorobăț a precizat faptul că în zilele de sâmbătă și duminică s-a lucrat la cote maxime. În cadrul laboratorului de biologie moleculară s-au lucrat 400 de teste zilnic, din județele limitrofe, și anume Neamț și Suceava.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre situația actuală a Spitalului de Boli Infecțioase Iași
În acest weekend, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține că s-a lucrat la cote maxime.
„Unde în noapte de sâmbătă şi duminică nu mai era nici un loc liber. La laboratorul de biologie moleculară s-au lucrat 400 teste în fiecare zi predominant din judeţul Neamţ şi Suceava.”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.
În ceea ce privește situația externărilor, astăzi s-au împlinit cele 48 de ore obligatorii de internare. S-au externat 30 de persoane cu forme ușoare de Covid-19 din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Iași și 15 de la spitalul suport CFR.
„În momentul acesta se fac externări, cam 30 la unitatea medicală de boli infecţioase şi 15 la spitalul CFR. Prezentabilitatea e mare şi vedem cum ne vom organiza cu DSP după ce epuizam cu spitalele de suport.”, a precizat managerul infecționist.
Nu au fost multe cereri pentru a efectua teste la cerere. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași susține că s-au lucrat maxim zece teste la cerere, care sunt înmânate traduse în limba engleză.
„Teste la cerere nu au fost multe pozitive (în jur de 5, maxim 10), majoritatea pozitivarilor sunt din anchete epidemiologice, nu din urma testelor la cerere. Testele le dăm traduse în limba engleză.”, a precizat sursa menționată.
Prof. dr. Dorobăț menționează că în acest moment pacienții conștientizează că boala există și profilul acestora s-a schimbat. Nu au existat pacienți care să ceară să rămână acasă, ci marea majoritate voiam încă spitalizarea.
„Astăzi, la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi am avut un număr mai mare de externări pentru că s-au împlinit cele 48 de ore de la intrarea în vigoare a legii. Profilul pacienţilor s-a schimbat. Nimeni nu a cerut să rămână acasă, mulţi vor să mai rămână în spital. Pacienţii conştientizează că această boală exista. Noi permanent am ţinut legătura cu pacienţii externaţi.”, a conchis prof. dr. Carmen Dorobăț.
Boala este una care este stăpânită din punct de vedere medical
” Este o boală pe care noi o stăpânim medical. Avem o gamă largă de medicamente. Avem experienţe pozitive cu aceste medicamente. Am citit şi ne updatam cu noi informaţii, cu experienţe de terapie. Eu cred că niciun doctor nu poate să îşi informeze cu rea credinţă pacientul. Pacientul trebuie să aibă încredere în medic. Doctorul trebuie să folosească o atitudine de empatie, va trebui să ţinem seama mai mult de transportul energetic pozitiv. În felul acesta, nu mă aştept ca un număr mare de pacienţi să depună cereri pentru a merge acasă.
Aş mai vrea să subliniez faptul că un ascultător, un cititor al informaţiilor care apar în spaţiul public, care nu este obişnuit cu informaţia medicală, sau care nu are niciun dram de informaţie medicală, pentru că are o altă specializare, se afla într-un moment de răscruce de vânturi. Îi sfătuiesc pe toţi cei care sunt interesaţi sau cei care sunt infectaţi să asculte de sfatul medicului, epidemiolog, visurolog, cel din urmă este singurul care poate vorbi despre dinamica virală.” menţionează prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi.