Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Există un număr foarte mare de pacienţi care aşteaptă la poarta spitalului în frig”
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Există un număr foarte mare de pacienţi care aşteaptă la poarta spitalului în frig”

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Există un număr foarte mare de pacienţi care aşteaptă la poarta spitalului în frig”

20 oct. 2020, 16:05,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a transmis că în ultimele trei zile, în judeţul Iaşi au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus un număr foarte mare. Pacienţii sunt nevoiţi să vină la camera de gardă a unităţii spitaliceşti pentru a fi evaluaţi. Totodată, pe lângă persoanele asimptomatice sau cu forme uşoare de Covid-19, mai vin cu maşini personale, dar şi cu ambulantele SMURD pot avea probleme serioase sănătate.

„În ultimele 2 3 zile, în Iaşi a fost un număr mare de noi infectări. Toţi aceşti pacienţi trebuie să vină la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecţioase pentru a fi evaluaţi. În acelaşi timp, pe lângă cei asimptomatici şi cu forme uşoare care vin cu mijloacele proprii, sunt ambulanţele, operativele SMURD care vin cu pacienţi care pot avea probleme grave de sănătate. Motiv pentru care, din punct de vedere medical sunt prioritare”, potrivit prof. dr. Carmen Dorobăț.

Număr mare de pacienți stau la poarta spitalului de boli infecţioase

Managerul unităţii spitaliceşti de infecţioase afirma că la poarta spitalului stau în frig. Din nefericire, având în vedere avalanşa de cazuri Covid-19 noi pozitivate timpul de aşteptare este îndelungat. Cadrele medicale se tem pentru sănătatea pacienţilor, din motiv că sunt depăşiţi ca spaţiu şi resursa umană.

„Prin urmare, exista un număr mare de pacienţi care aşteaptă la poarta spitalului, un timp îndelungat pentru că şi numărul pacienţilor este mare. Am mărit numărul medicilor la camera de gardă, ne ajutăm cu personal auxiliar. Timpul de aşteptare este mare. O soluţie ar fi preluarea unor sarcini la nivelul medicului de familie. Responsabilitatea ar fi orientată împreună cu concendiul medical care trebuie dat spre această zonă.

Ne confruntăm cu o avalanșă de pacienți depistați pozitiv. Sunt trimişi de DSP pentru evaluare. Stau în frig iar timpul de așteptare e mare. Ne temem pentru sănătatea lor dar suntem depășiți ca spaţiu şi resursa umană. Rugăm DSP şi pacienții să vină eşalonat”, potrivit managerului Carmen Dorobăț.

Eşalonarea pacienţilor pentru a se evita timpul de așteptare

Direcţia de Sănătate Publica Iaşi pune la dispoziţia pacienţilor testaţi cu noul coronavirus un număr de telefon pentru a suna şi a afla când trebuie să se prezinte la triajul unităţii medicale pentru a fi consultaţi. Astfel, se va face un control eşalonat iar timpul de aşteptare se va evita, potrivit și medicului Vasile Cepoi.

„Pe de altă parte, ar trebui o eşalonare publică de la nivelul DSP. În momentul de fată se dă un număr de telefon tuturor celor pozitiv să se sune pentru a putea veni eşalonat la triajul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi şi a evita timpul de aşteptare îndelungat. Acesta este un alt aspect care pune presiune pe noi. De opt luni ne straiduim să facem ceea ce este cel mai bine pentru sănătatea pacienţilor”, potrivit sursei citate.

Nu mai sunt locuri libere la secția de Anestezie și Terapie Intensivă

Prof. Carmen Dorobăț a precizat faptul că în momentul de față, la spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iași nu mai exista niciun pat liber la Terapie Intensivă. În altă ordine de idei, managerul a menţionat că secția ATI de la Spitalul Mobil de la Leţcani încă nu este dată în folosinţă pentru că încă se fac verificări la staţiile de oxigen pentru a vedea dacă acestea funcţionează la capacităţi maxime şi pentru că pacientul să poată primi un tratament adecvat:

” În momentul de fată avem un număr de 7 locuri libere pentru pacienţi confirmaţi şi de asemenea, avem 11 locuri libere la Spitalul Mobil de la Lețcani. Nu avem niciun loc liber la Terapie intensivă de la Boli Infecţioase. Suntem în curs pentru a finaliza procedurile de completare numerică a personalului medical pentru a putea intra în folosinţă mai multe pături de la zona de confirmaţi. La Spitalul Mobil de la Leţcani avem 70 de locuri. Suntem în măsură să spunem că se fac în continuare verificări la staţia de oxigen pentru a vedea dacă aceasta funcţionează la parametri maximi pentru că bolnavii să aibă prognostic corespunzător în cele 24 de paturi de la Terapia Intensivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *