Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre testarea populației: „Testele antigen au dat aceleași rezultate cu testele PCR“

Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre testarea populației: „Testele antigen au dat aceleași rezultate cu testele PCR“

20 nov. 2020, 09:47,
în Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva“ din Iași a vorbit despre testarea în masă a populației cu teste antigen. Prof. dr. Carmen Dorobăț a declarat că a folosit teste antigen la spital pentru a verifica acuratețea lor, în paralel cu testele PCR, și au dat aceleași rezultate.

„Vom folosi aceste teste la controale și le vom folosi când vom avea în triaj persoane cu simpomatologie, mai ales că vine și sezonul gripal și facem test rapid și pentru SARS-CoV2, și pentru gripă. În ceea ce privește restul populației, este necesară o prioritizare și o eșalonare cu intrarea în scenă a autorităților locale, pentru că populația ar vrea să facă, cred că ar fi un impuls pozitiv în ceea ce privește primirea testărilor”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Gindrovel Dumitra crede că este momentul să folosim și noi testarea rapidă a populației

Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familliei, este de părere că o testare ăn masă a populației este dificilă, dar este foarte necesară acum.

„În Slovacia a fost posibilă testarea și datorită unui număr mai mic de persoane care a trebuit să fie testate, dar cred că există și o anumită stabilitate a populației. În România există foarte multe probleme în ceea ce privește accesul populației la servicii de sănătate, sunt multe localități, mai ales din mediul rural, care au acces dificil la serviciile de sănătate. Dar da, este momentul ca și noi să folosim, dacă se va decide acest lucru, alte servicii care pot să ajute la un astfel de demers și la orice demers de sănătate publică. Lucrurile sunt un pic delicate pentru că, până în acest moment, OMS a emis câteva recomandări în ceea ce privește folosirea testelor rapide, datorită limitărilor acestora. Dar experiența pe care o aduce Slovacia probabil că va modifica și aceste recomandări”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Octavian Jurma: „ Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populație“

Cercetătorul Octavian Jurma consider că o testare general a populației ar trtebui făcută după un lockdown, așa cum s-a procedat în Slovacia și așa cum intenționează să facă Austria.

„Abia apoi a început testarea, pentru că aceste teste trebuie să depisteze boala la un anumit stadiu de evoluție, nu sunt atât de sensibile. Aceste teste sunt ideale pentru a face screening într-o populație care este într-un anumit stadiu al bolii și să nu-i scape pe cei care sunt în stadii timpurii. Pentru asta trebuie să fi stat izolați înainte”, a precizat medicul Octavian Jurma.

Testare în Slovacia și Austria

Austria intenționează testarea în masă a populației pentru a putea ieși din lockdown înainte de Crăciun. Premierul austriac a anunțat la radioul public că va urma exemplul Slovaciei – țară care și-a testat două treimi din populație în urmă cu două săptămâni. Slovacia a folosit teste rapide antigen.

În Slovacia, testarea a fost voluntară, dar rezultatul negativ al testului este necesar chiar și pentru a merge la magazin. Cei pozitivi – circa 1% din populația testată – și cei care au refuzat să-și facă testul trebuie să stea în izolare timp de 10 zile.

Au fost folosite teste antigen, care sunt mai rapide și mai ieftine, dar mai puțin fiabile decât testele RT-PCR. Zeci de mii de oameni, de la medici la funcționari publici, au participat la recoltarea testelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *