Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre pacienta care a decedat, astăzi, la Leţcani: „Nu sunt încântată nici medical, nici uman”
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre pacienta care a decedat, astăzi, la Leţcani: „Nu sunt încântată nici medical, nici uman”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre pacienta care a decedat, astăzi, la Leţcani: „Nu sunt încântată nici medical, nici uman”

18 nov. 2020, 16:07,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi a transmis astăzi, 18 noiembrie 2020, faptul că nu este încântată nici din punct de vedere medical, nici uman să anunţe trecerea în nefiinţă a unuia dintre cei şase pacienţi veniţi de la Spitalul Piatra Neamţ. Pacientă, o femeie de 72 de ani, cu multiple comorbiditati a decedat astăzi la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani.

UPDATE 19 noiembrie 2020: Am primit 6 pacienți de la Piatra Neamț, de la Spitalul Județean. Din nefericire am pierdut un pacient. Ceilalți cinci pacienți se află în ingrijire. a declarat astăzi prof. dr. Carmen Dorobăț.

Prof. dr. Carmen Dorobăț a ținut să precizeze că ceilalţi cinci pacienţi transferaţi la Iaşi din infernul de la Neamţ sunt în viaţă, sub îngrijire medicală de specialitate la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Nu sunt încântată nici medical nici uman să anunț că azi am pierdut pe unul din pacienţii veniţi de la Spitalul Județean Neamț. Este vorba de o femeie în vârstă de 72 de ani care avea și alte comorbiditățile. În schimb, ceilalţi cinci sunt în viață, sunt îngrijiți în terapie intensivă și vă mai spun și de fiecare dată subliniez că personalul de la terapie intensivă indiferent că vorbim de medici, de asistenți, de infirmiere fac tot ce pot pentru ca ei să fie îngrijiți cât mai bine”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Ce rol are comunicarea cu familiile persoanelor care se afla în ATI

Managerul unităţii medicale suport Covid-19 susţine că este extrem de importanta comunicarea cu familiile pe care o realizează psihologii şi asistentul social din spital, fiind un aspect care va fi valorificat şi perfecţionat în acelaşi timp.

„De asemenea, am ținut cont de tot ceea ce înseamnă complexitatea lumii medicale acum și am constatat că avem nevoie de mai multă comunicare cu familiile celor care se află în terapie intensivă. Şi nu mă refer aici la comunicarea strict de ordin medical care o realizează cadrele medicale prin telefon și ca urmare există telefonul pentru psiholog, pentru asistenţă socială care vor sta la dispoziția familiilor, vor vorbi cu ei la telefon şi vor crea tot aceast pod de comunicare între partea medicală și familii. Şi mă refer aici la ceea ce este cel mai sensibil, este vorba de empatia pe care poate nu întotdeauna noi medicii sau asistentele medicale în vârtejul în care acordăm în ultima vreme asistență medicală reușim nu ca oameni dar strict ca timp să o putem face la modul cel mai bun cu putință”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Șase pacienți au fost transferați la spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani

Cei șase pacienți transferați de la secția ATI de la Piatra Neamț la secția exterioară ATI de la Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani au vârste cuprintre între 60 – 72 de ani. Aceștia au fost primiți de cadrele medicale ieșene sâmbătă, 14 noiembrie 2020. În urma incendiului puternic de la Piatra Neamț, medicul erou Cătălin Ioan Denciu, a suferit arsuri pe 70% din suprafața corporală. Acesta și-a riscat viața pentru a salva pacienții aflați în secția de Terapie Intensivă.

„Sunt 6 pacienți, sunt pacienți de terapie intensivă aflați în stare gravă. Potrivit medicilor de gardă, trei dintre ei sunt mai grav. Avem ce ne trebuie pentru a ne asigura tratamentul împotriva COVID-19. Pacienții nu au leziuni în urma unor arsuri, vom căuta să obținem evoluția cea mai bună, ne mobilizăm să asigurăm personalul necesar prin detașare. Noaptea trecută am asigurat funcționalitatea cu personalul de la Boli Infecțioase chemat de acasă. M-am întâlnit cu președintele CJ Iași în ideea de a urgenta tot ce se poate prin linia administrativă, pentru a putea asigura o funcționare cât mai bună în secția exterioară de la Lețcani”, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`