Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a declarat faptul că, în aceste moment, nu mai sunt locuri libere la spitale, iar posibilitate de a dezinfecta aşa cum trebuie pavilioanele este destul de mică.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre numărul de cazuri de COVID-19
Într-o declaraţie video, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi a declarat că, până în aceste momente, în unitatea medicală au fost trataţi peste 2000 de pacienţi care sufereau de Covid-19. Totuşi, pe lângă acest număr se adaugă 237 de pacienţi care au fost în triajul spitalului mai sus amintit şi care au fost trimişi la spitalele suport COVID-19.
” De la începutul pandemiei, la Spitalul de Boli Infecţioase am primit peste 2000 de pacienţi şi se mai adaugă 237 de pacienţi în triajul spitalului şi care au fost orientaţi către CFR. Cu ei am lucrat o perioadă lungă de timp şi am colaborat foarte bine. Desigur, pacienţii au fost preluaţi şi de către Spitalul de Recuperare şi încă 16 paturi la Spitalul Militar.” a menţionat Carmen Dorobăț.
Lucrăm la capacitate maximă! Nu mai sunt multe locuri libere
Conform declaraţiilor făcute de managerul unităţii medicale, de la începutul pandemiei, secţiile de Terapie Intensivă au preluat un număr de 100 de pacienţi infectaţi cu COVID-19.
” De la începutul pandemiei, în Terapie Intensivă am avut peste 100 de pacienţi bolnavi de COVID-19. Am avut şi 20 de paturi la Spitalul de Neurochirurgie special amenajate pentru îngrijirea pacienţilor. Lucrăm la parametri maximi, erau doar 3 locuri libere în spital, iar la CFR se vor face câteva externeri. Spun câteva pentru că cei de la CFR vor externa 10-15 pacienţi.” menţionează prof. dr. Carmen Dorobat.
Nu putem dezinfecta cum trebuie pavilioanele
În continuarea declaraţiei făcute de Carmen Dorobăț se trage un semnal de alarmă. Managerul unităţii explică faptul că, din cauza numărului de persoane care vin să se interneze, nu se pot face acţiuni de dezinfectare aşa cum trebuie
”Avand locul 2 la nivel de ţară ca număr de noi infectaţi, ne âne greu să manageram locurile libere sau mai ales a celor care necesită administrare de oxigen. Nu mă refer la numărul de locuri în Terapie Intensivă ci la cei care au nevoie doar de oxigen, care sunt dependenţi de oxigen. La nivel de medicamente stăm bine. Avem toată paleta de medicamente. Am primit 300 de flacoane de Redemsivir, iar ca o noutate, am primit şi truse pentru recoaltare şi transport probele pentru infecţia cu COVID-19. Ne-am dori să lucrăm mai relaxaţi ca nivel de paturi libere, dar în special în ceea ce priveşte dezinfectarea. Locul în care a stat un pacient este dezinfectat. Până acum am avut această posibilitate, dar nu am mai dezinfectat pavilioanele într-un ritm eficient. Într-un ritm care nu permite acumularea pe suprafeţe de germeni bacterieni. O infecţie la aparatul superior, cumulata cu infecţia cu COVID-19, nu ar duce la un prognostic favorabil.” conchide Carmen Dorobăț.