Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre noul record Covid-19: „S-au plictisit de noi, dar lumea trebuie să conştientizeze că ne aflăm aici pentru binele tuturor”
Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre noul record Covid-19: „S-au plictisit de noi, dar lumea trebuie să conştientizeze că ne aflăm aici pentru binele tuturor”

Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre noul record Covid-19: „S-au plictisit de noi, dar lumea trebuie să conştientizeze că ne aflăm aici pentru binele tuturor”

29 oct. 2020, 13:50,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a avut o intervenţie la un post de televiziune, după recordul Covid-19 înregistrat astăzi, 29 octombrie 2020.

Aceasta susţine că sunt aproximativ 6.500 de cazuri şi cifrele nu se vor opri aici. Acest lucru este arătat de parcursul fenomenul epidemiologic. Chiar dacă medicii par plictisitori pe micile ecrane, aceştia transmis persoanelor că trebuie să conştientizeze faptul că cei din linia întâi se afla aici pentru binele tuturor.

„Ziua nu este bună! Este un record, aproape 6500 de cazuri și nu ne vom opri aici, pentru că așa cum arată mersul acestui fenomen epidemiologic, acest lucru va fi escaladat în zilele următoare și bineînțeles, noi, medicii, poate am devenit plictisitori pe ecranele televizoarelor, când fără să vrem să introducem panică în vreun fel… lumea trebuie să conștienizeze că ne aflăm aici și vorbim pentru binele nostru, al tuturor că societate. Așa, după cum vedem, la acest număr de cazuri și calculul ulterior ce ar putea să ajungă 5% în ATI și o mortalitatea care depășește 50%, este vorba de o lovitură adusă întregii societăți, nu numai unei anumite zone”, a spus Carmen Dorobăț, în direct la B1 TV.

Câți pacienți au fost tratați până acum la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, a declarat ieri, 28 octombrie 2020, faptul că de la începutul pandemiei cu virusul Covid-19 au trecut pragul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi nu mai puţin de 3.300 de pacienţi. Așadar, managerul unităţii spitalicești a ținut să precizeze că rata de vindecare a fost de peste 80 puncte procentuale, în vreme ce rata de mortalitate a fost situată între 5,2 şi 5,6 la sută.

„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași de la începutul pandemiei până în prezent am îngrijit peste 3300 de pacienţi. Dintre aceștia întradevăr 5% și am datele în fața mea au ajuns în terapie intensivă, deci exact cum spuneau datele din articolele scrise de colegi de-ai noştri de pe alte meridiane ale lumii.

Rata de vindecare a fost extrem de îmbucurătoare vindecare, de peste 80%, cu mortalitate care s-a situat între 5,2 şi 5,6 la sută. În ultimele două luni am avut forme medii de boală care aș putea spune că au fost prelungite în sensul că testul negativ s-a obținut după trei, după patru săptămâni. Dacă în primele luni ale pandemiei negativarea se obținea și la 14 zile, în prezent foarte rar se obține la 14 zile”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.

Număr mare de pacient stau la poarta spitalului de boli infecţioase

Managerul unităţii medicale de boli infecţioase transmitea în urmă cu câteva zile faptul că la poarta spitalului zeci de pacienți stau în frig. Din păcate, având în vedere numărul mare de cazuri de infecție cu noul coronavirus, timpul de aşteptare s-a prelungit. Medicii afirmă că se tem pentru sănătatea pacienţilor, din motiv că sunt depăşiţi ca spaţiu şi resursa umană.

„Prin urmare, exista un număr mare de pacienţi care aşteaptă la poarta spitalului, un timp îndelungat pentru că şi numărul pacienţilor este mare. Am mărit numărul medicilor la camera de gardă, ne ajutăm cu personal auxiliar. Timpul de aşteptare este mare. O soluţie ar fi preluarea unor sarcini la nivelul medicului de familie. Responsabilitatea ar fi orientată împreună cu concendiul medical care trebuie dat spre această zonă.

Ne confruntăm cu o avalanșă de pacienți depistați pozitiv. Sunt trimişi de DSP pentru evaluare. Stau în frig iar timpul de așteptare e mare. Ne temem pentru sănătatea lor dar suntem depășiți ca spaţiu şi resursa umană. Rugăm DSP şi pacienții să vină eşalonat”, potrivit managerului Carmen Dorobăț.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Cum arată și la ce preț se vinde o garsonieră din Capitală fără geamuri și fără uși. "Garsoniera-dezastru" se află în Berceni
Playtech.ro
Andreea Marin s-a dezlănțuit! A uitat că e filmată și și-a dat frâu liber fericirii. Imaginile...
observatornews.ro
Cod roşu de caniculă în 15 judeţe şi Capitală. Când încep să scadă temperaturile
Playsport.ro
Descoperirea misterioasă dintr-o criptă, legată de Vlad Țepeș, care ar putea rescrie istoria...
Evz.ro
Tărâmul din România unde timpul se roagă. O comoară pentru veșnicie
realitatea.net
Testul IQ care le dă bătăi de cap elevilor de clasa a IV-a: câte triunghiuri sunt, de fapt, în imagine?
SportpeSurse
Marea gimnastă a României ajunsă măicuță la mănăstire. Cum a ajuns o speranță a sportului autohton să fie o figură importantă a Bisericii Ortodoxe
Playtech.ro
Mamaia vs. Grecia: Cât costă șezlongurile, mâncarea și berea în 2025. Comparație surprinzătoare pentru turiști
Dailybusiness.ro
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
RomaniaTV
Apare moneda de 1 leu în România. BNR anunţă că este disponibilă pe piaţă din 7 iulie 2025
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Este anunţul momentului pentru milioane de români
redactia.ro
Cine este omul care și-a pierdut viața pe Transfăgărășan după ce a fost atacat de urs
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`