În județul Iași, în ultimele 10 zile, numărul de cazuri noi de COVID-19 a rămas constant, depășind ușor 100 de infectări. Prof. dr. Carmen Dorobăț este de părere că încă nu trebuie să ne îngrijorăm în ceea ce privește un eventual val 6 al pandemiei de COVID-19, deoarece o creștere a numărului de cazuri de infectare ar putea fi determinată de marea mobilitatea populațională din această perioadă
Începând cu 8 Martie 2022, în România nu s-a mai prelungit Starea de Alertă, ocazie de a fi eliminate toate restricții. Asta nu înseamnă, însă, că pandemia a ajuns la final. După sfârșitul valului 5 al pandemie de Covid-19 și o perioadă de relaxare, ne puteam aștepta la apariția unui nou val, valul 6, însă ar trebui să apară o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2.
Valul de refugiați ucraineni care a tranzitat România ar putea influența creșterea numărului de cazuri de infectare cu Covid-19
În mai multe țări din Europa și Asia numărul de cazuri de COVID-19 a explodat, fapt ce ne face să ne gândim că în scurt timp și România se va confrunta cu un val 6 al pandemiei.
Prof. dr. Carmen Dorobăț este de părere că, la momentul actual, nu trebuie să ne îngrijorăm în privința unui eventual val 6, deoarece o ușoară creștere a infectărilor cu noul coronavirus la nivelul județului Iași ar putea fi determinată de numărul mare de refugiați ucraineni, care tranzitează orașul Iași, dar și de faptul că, impresionați de drama din Ucraina, locuitorii orașului au renunțat la prevenție.
”În momentul de față nu vorbim de un val 6. Acesta ar însemna o altă tulpină a virusului COVID-19. S-a observat o creștere a numărului de cazuri de infectare, deoarece a fost vorba despre o mobilitate mare populațională în aceste momente tragice care se întâmplă în țara vecină, sigur, uitând, într-o astfel de situație, de tot ceea ce înseamnă o eventuală prevenție vizavi de orice boală, nu doar de COVID-19. În acest context, am putea să vedem o creștere a numărului de cazuri cu tulpina dominantă la ora actuală”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva”, Iași.
Situația COVID-19 în județul Iași: Care este gradul de ocupare al paturilor din spitale
La nivelul județului Iași, conform datelor oferite de Institutul de Sănătate Publică, până miercuri, 16 martie 2022, s-au înregistrat 107.405 cazuri de infectare cu virusul COVID-19, cu 121 cazuri în plus față de ziua precedentă. De asemenea, pe cuprinsul județului Iași, în ultimele 24 de ore, s-a înregistrat 1 deces, care a survenit la o persoană confirmată cu COVID-19. Astfel, numărul total de decese a ajuns la 2.361.
În ceea ce privește gradul de ocupare al paturilor din spitalele ieșene suport COVID-19, la 16 martie 2022, erau ocupate 195 de paturi, din care: 18 de paturi ATI (8 paturi ATI la Spitalul Modular Lețcani, 2 paturi ATI la Spitalul Clinic de Pneumoftziologie Iași, 5 paturi ATI la Spitalul Sfântul ”Sf. Spiridon” și 2 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie).
De asemenea, în spitalele ieșene sunt libere 29 paturi ATI: 6 paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie, 16 paturi ATI la Spitalul Modular Lețcani, 6 paturi ATI la Spitalul Municipal Pașcani și 1 pat ATI la Spitalul ”Sfântul Spiridon”, Iași.
O eventuală creștere a numărului de cazuri de infectare cu Covid-19 este justificată având în vedere numărul mare de cetățeni ucraineni care s-au refugiat în România de la început războiului dintre Rusia și Ucraina. Deși numărul îmbolnăvirilor va urma un trend ascendent, asta nu înseamnă că trebuie să ne facem griji în legătură cu apariția unui nou val al pandemiei de Covid-19.