Prof. dr. Carmen Dorobăț a făcut declaraţii de ultim moment după recordul de Covid-19 înregistrat astăzi, 4 noiembrie 2020, pe teritoriul statului român. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi a menționat ca rata de pozitivare este extrem de mare. Având în vedere faptul că persoanele infectate cu noul coronavirus au disfuncţii grave de organ, numărul deceselor ar putea creşte semnificativ.
„Peste 8.000, aş spune mult peste 8.000 de noi infectări la nivelul ţării şi la aproape 36.000 de teste, ceea ce înseamnă un grad de pozitivare foarte mare. Un număr de decese de peste 100 dar ne aşteptam, pentru că din totalul infectărilor ştim că 5 la sută ajung la ATI, la asemenea patologii cu disfuncţii grave de organ, mortalitatea este între 50 cea mai mică, şi 80 la sută, atunci ne aşteptăm ca numărul deceselor să nu scadă, ci dimpotrivă să crească. Nu putem spune în cât timp, depinde de evoluţia persoanelor la TI”, a transmis prof. dr. Carmen Dorobăț.
Ce misiune au medicii de familie
Managerul unităţii de boli infecţioase susţine că medicii de familie au o misiune extrem de importantă. Aceştia sunt nevoiţi să urmărească formele asimptomatice şi uşoare ale pacienţilor Covid-19 izolaţi la domiciliu. Persoanele infectate trebuie să înţeleagă că sunt o reală sursa de transmitere. În cazul în care se observa un mic semn de agravare a stării de sănătate este necesară atenţionarea medicului infecţionist.
„Medicii de familie au o misiune deosebit de importantă, adică să urmărească formele asimptomatice şi uşoare ale pacienţilor de la domiciliu, care trebuie să înţeleagă importanţa izolării şi faptul că sunt potenţiale surse de transmitere, iar la cel mai mic semn de agravare a stării de sănătate trebuie să fie atenţionat medicul infecţionist”, a transmis sursa citată.
Situaţia în momentul de faţă la Spitalul mobil de la Leţcani
Managerul unităţii medicale infecţioniste a transmis miercuri, 4 noiembrie 2020, ca în momentul de fata spitalul mobil suport Covid-19 de la Leţcani este pregătit. Compartimentul de Anestezie şi Terapie Intensivă de la Spitalul de boli Infecţioase, dar şi secţia exterioară Leţcani funcţionează cu gardă permanentă.
„La Leţcani în momentul de faţă este pregătit. Din câte ştiu eu am dat şi aviz pentru internarea unui pacient în stare gravă, care nu ştiu dacă a ajuns până la această oră, dar din punct de vedere medicale atât compartimentul de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecţioase dar şi secţia de Terapie Intensivă de la secţia exterioară Leţcani, funcţionează cu gardă permanentă şi tot ceea ce înseamnă complexitatea unuo personal medical dintr-o secţie de terapie intensivă”, a menţionat managerul unităţii medicale de boli infecţioase.
Capacitatea unității medicale
Spitalul mobil suport Covid-19 de la Lețcani deține o capacitate de 256 de paturi, dintre care 103 doar la secția ATI. Referitor la documentația unității spitalicești, spitalul a primit aviz doar pentru 118 paturi, din care 48 pentru Secția ATI care s-a deschis astăzi.
„Spitalul – singurul ROL 2+/extensibil ROL 3 din țară și din Sud-Estul Europei – are o capacitate de 256 de paturi, din care 103 de terapie intensivă. Este dotat cu injectomate (103), infuzomate (126), monitoare (126), ventilatoare (62), concentratoare de oxigen (22) etc. Dispune de sală de operații, radiologie (fixă și mobilă), laborator, farmacie, două generatoare, patru fabrici de oxigen, sterilizare, bucătărie pentru personal, sală de mese, spălătorie lenjerie, spălătorie vase, morgă ș.a”, mai susțin cei de la Euronest.