Prima pagină » Local » Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Consumul de oxigen a crescut de la 3.000 la 13.000 mc/lună”
Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Consumul de oxigen a crescut de la 3.000 la 13.000 mc/lună”

Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Consumul de oxigen a crescut de la 3.000 la 13.000 mc/lună”

29 iul. 2020, 16:17,
Elena Nicoleta BUJOR, în Local

Prof. dr. Carmen Dorobăț a precizat situația actuală a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași. Managerul unității spitalicești a declarat că la secția de Anestezie și Terapie Intensivă se lucrează la capacitate maximă.

Prof. dr. Carmen Dorobăț, despre situația actuală în spital

La Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași se lucrează la capacitate maximă, pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă. Managerul unității medicale afirmă că în prezent sunt 20 de locuri libere în instituția administrată de ea și 15 locuri libere la Spitalul CFR din Iași, fiind spital suport pentru pacienții cu noul coronavirus.

„La Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi lucrăm la capacitate maximă la Terapie Intensivă. În ceea ce priveşte numărul de locuri libere în zona de confirmaţi, avem 20 la Boli Infecţioase şi 15 la spitalul de suport de la colegii din Spitalul CFR. Ceea ce este o problemă, este patul cu administrare de oxigen din zona de confirmaţi, deci nu de la Terapie Intensivă.”, a declarat prof. dr. Carmen Dorobăț.

Consumul de oxigen în cadrul unității medicale

Înainte de apariția pandemiei cu noul coronavirus, la unitatea medicală de boli infecțioase consumul de oxigen ajungea la 3.000 de mc pe lună. În schimb, după ce cazurile de Covid-19 au început să apară, consumul a ajuns la 13.000 de mc pe lună, însemnând o creștere de peste 4 ori. Acest consum nu este doar pe secția de ATI, ci și în celelalte pavilioane.

Spitalul de Boli Infecțioase a depășit în această perioadă de multe ori capacitatea de producere a oxigenului de către fabrica de oxigen ce deservește unitățile medicale.

„Dacă înainte de apariţia acestei infecţii cu noul coronavirus era un consum de oxigen undeva la 3.000 mc/ luna, acum avem în jur de 13.000 mc/lună. A crescut de peste 4 ori consumul de oxigen cu ocazia internărilor cu această patologie. Consumul nu este doar pe secţia de Terapie Intensivă, ci şi în celelalte pavilioane unde se administrează la patul pacientului oxigen.

De multe ori am depăşit capacitatea de producere de oxigen de către fabrica de oxigen care deserveşte Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi şi Spitalul de Pneumologie, spital care de asemenea este destinat îngrijirii pacienţilor cu acest virus. De multe ori am utilizat butelii de oxigen avute spre suplimentare.”, a menționat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Profilul pacientului din Spitalul de Boli Infecțioase Iași

În ceea ce privește profilul pacientului, acesta s-a schimbat, afirmă prof. dr. Dorobăț. În momentul de față, pacienții au înțeles că acest virus există și nu doresc cu vehemență externarea la cerere, ba chiar unele persoane au dorit să mai rămână în unitatea spitalicească pentru a preveni răspândirea și infectarea cu noul coronavirus.

„Ca şi profil al pacientului, aş putea spune că am reuşit să schimbăm ceva din convingerea fie că există, fie că nu există, „ei şi ce”. La Iaşi se puteau externa la cerere, însă nu am avut decât 6-7 pacienţi care au dorit să se externeze, aveam în momentul acela peste 100 de pacienţi. Acum nu am avut pacienţi care să dorească să refuze internarea. Iar dintre cei care trebuiau externaţi, au fost unii care au dorit să mai rămână în spital. Ceea ce înseamnă ca pacienţii au înţeles că noi nu facem altceva decât să-i îngrijim, nu ne interesează altceva decât să plece în cele mai bune condiţii acasă la medicul de familie şi noi nu-i ţinem cu forţa în spital.”, a conchis medicul infecționist ieșean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *