Prima pagină » Sanatate » Prof. dr. Camelia Bogdănici, despre strabismul la adulți: „Sunt strabisme care apar într-un context viral ori după un vaccin” – VIDEO

Prof. dr. Camelia Bogdănici, despre strabismul la adulți: „Sunt strabisme care apar într-un context viral ori după un vaccin” – VIDEO

02 mart. 2023, 12:26,
în Sanatate

Prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași, a discutat în emisiunea BZI LIVE despre strabismul la adulți. De ce apare și cum poate fi tratat?

Strabismul este un defect de vedere, caracterizat prin ochi deviați, ale căror axe nu sunt aliniate. Drept urmare, aceștia vor privi întotdeauna în direcții diferite. De cele mai multe ori, un ochi este dominant, în sensul în care este aliniat corect, iar celălalt este deviat, mai mult sau mai puțin vizibil.

Acest defect de vedere se manifestă, cu precădere, la copii, dar și adulții se pot confrunta cu strabism. Așadar, poate avea cauze genetice (în special în cazul esotropiei congenitale) sau poate fi cauzat de un defect de vedere (hipermetropie, miopie sau astigmatism) ori de o leziune suferită la nivelul ochilor. Important de precizat este că deviația vine însoțită, în cazuri rare, de defecte congenitale, cum ar fi sindromul Down.

Prof. dr. Camelia Bogdănici, despre strabismul la adulți: „Sunt strabisme care apar la emoții foarte mari”

Strabismul la adult este, de regulă, o urmare a strabismului din perioada copilăriei, lăsat netrat sau tratat incomplet. De asemenea, există și strabisme care debutează la vârsta adultă, din cauze diverse: accident vascular, diabet, boli tiroidiene, miastenie, anevrisme, scleroză multiplă sau tumori intracraniene.

Din fericire, strabismul, chiar și apărut la vârsta adultă, poate fi tratat cu ușurință, prin intermediul ochelarilor cu prisme (în deviații minime) sau al tratamentului chirurgical. Astfel că, adultul trebuie să se adreseze medicului oftalmolog, pentru a-i oferi cea mai bună variantă de tratament. Scopul acestuia este de a înlătura aspectul inestetic al ochilor, care îi generează pacientului complexe și îl marchează din punct de vedere psihologic.

„Avem și strabismul acut, cum spunem noi, sunt strabisme care apar la emoții foarte mari, deci se poate produce. De obicei, a fost o modificare în inervația unui și s-a produs ceva în momentul respectiv, sunt strabisme care apar într-un context viral, sunt strabisme care apar după un vaccin. Nu vorbim numai de vaccinul COVID. Deci pot să apară și astfel de strabisme. Există strabismul paralitic, care este afrigore, mai spunem și acest lucru. Ai stat o perioadă în curent, iarăși este o afecțiune neurologică, este o combinație dintre o afecțiune neurologică și oftalmologică.”, a declarat prof. dr. Camelia Bogdănici, pentru BZI LIVE.

Care este cel mai bun tratament pentru strabism?

Tratamentul strabismului trebuie să includă, obligatoriu, corectarea dioptriilor prin ochelari permanenți, dacă pacientul are vicii de refracție. De asemenea, terapia vizează și recuperarea vederii pe ochiul slab prin ocluzie sau penalizare, dacă există ambliopie și pacientul este copil. Nu în ultimul rând, foarte importantă este și alinierea axelor vizuale prin operație, dacă unghiul de deviație cu ochelarii pe ochi (sau lentile de contact, după caz), depășește limita fiziologică la care cei doi ochi pot funcționa armonios împreună.

Potrivit medicului Camelia Bogdănici, nu se intervine chirurgical în cazul strabismului mai mult de șase luni – un an. În schimb, se recomandă vitamine, se dau protective atât pentru nervul optic, cât și pentru a recupera musculatura respectivă. Mai mult, se fac și exerciții, care ajută la întărirea musculaturii, iar, în unele cazuri, ochii își revin.

„Nu intervenim chirurgical mai mult de șase luni – un an. Se dau vitamine, se dau protective atât pentru nervul optic, cât și pentru a recupera musculatura respectivă, facem exerciții, putem să acoperim, chiar, un ochi, pentru că ochiul bun, care nu este deviat, pentru a încerca să întărești musculatura și uneori își revine.”, a adăugat medicul Camelia Bogdănici, șefa Clinicii de Oftalmologie a Spitalului Sfântul Spiridon din Iași.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Filmările pentru Insula Iubirii sezon9 s-au încheiat:„Emoțiile ating cele mai înalte cote, trăirile sunt mai puternice ca oricând”
Playtech.ro
Horoscopul weekendului 28-30 martie. Vin veşti bune, vor fi zile de relaxare
observatornews.ro
Bărbatul torturat de hoţi pentru card voia să îi cumpere fiului un apartament de 100.000 €. A murit fără să spună codul PIN
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Medicii și profesorii își pierd joburile. Multe alte meserii dispar
SportpeSurse
Total suprinzător! A ieșit la suprafață adevărata relație dintre Gigi Becali și Anca Alexandrescu
Playtech.ro
Ce salariu are un căpitan de aeronavă. Atribuţiile pe care le are comandantul justifică suma
Dailybusiness.ro
Secretul neștiut când faci curățenie. Cum poți transforma baia cu pasta de dinți!
RomaniaTV
Ministerul Muncii, anunţ IMPORTANT pentru toţi salariaţii şi angajatorii. S-a aprobat joi în Guvern
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţ important de la BNR pentru toţi românii cu valută „la ciorap”
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025