Prima pagină » Local » Prof. dr. Călin Scripcaru, despre consumul cronic de alcool și efectele nocive ale acestuia: „Consumul tinde să crească în momente de dezechilibru al psihicului uman” – VIDEO

Prof. dr. Călin Scripcaru, despre consumul cronic de alcool și efectele nocive ale acestuia: „Consumul tinde să crească în momente de dezechilibru al psihicului uman” – VIDEO

03 nov. 2022, 13:48,
în Local

În ultima perioadă, s-a văzut o creștere a alcoolismului în rândul românilor. Care sunt efectele nocive ale consumului de alcool, ne explică prof. dr. Călin Scripcaru, medic legist. Ce înseamnă consumul cronic de alcool?

În general, consumarea de băuturi alcoolice nu generează probleme, însă consumarea lor peste limită poate reprezenta un pericol pentru sănătate. De aceea, este foarte important ca oamenii să știe să delimiteze până unde merg beneficiile și unde intervin riscurile.

Potrivit mai multor studii, bărbații nu ar trebui să consume zilnic mai mult de 3-4 unități de alcool, iar femeile 2-3 unități de alcool(o unitate de alcool = mililitri de alcool pur). După un episod de consum excesiv de alcool, este indicată abținerea de la consum cel puțin 48 de ore, pentru a ajuta organismul să își revină. Aceasta constituie doar o măsură temporară, iar cei care consumă frecvent băuturi alcoolice în cantități mari ar trebuie să solicite ajutorul unui specialist.

Prof.dr Călin Scripcaru, despre consumul cronic de alcool și efectele nocive ale acestuia: „Consumul tinde să crească în momente de dezechilibru al psihicului uman”

Potrivit medicului legist Călin Scripcaru, consumul de alcool tinde să crească în momente de dezechilibru al psihicului uman, dar acest lucru nu înseamnă că persoanele cu un psihic echilibrat nu consumă alcool.

„Consumul de alcool a devenit o componentă a vieții noastre, deci o componentă a vieții fiecăruia. Într-adevăr, la unele persoane, consumul depășește niște limite rezonabile și, mai mult decât atât, consumul tinde să crească în momente de dezechilibru al psihicului uman, adică orice supărare poate fi înecată în alcool, cum spun oamenii sau orice bucurie poate fi înecată în alcool. Dar asta nu înseamnă că persoanele cu un psihic echilibrat nu consumă alcool.”, a declarat prof.dr Călin Scripcaru, pentru BZI LIVE.

Medicul a precizat că alcoolul, dacă este consumat în cantități rezonabile, are efecte benefice. În schimb, dacă este consumat abuziv, se ajunge la alcoolism cronic și generează efecte negative.

„Alcoolul, consumat în cantități rezonabile, chiar are un efect tonic, are un efect benefic asupra organismului, dar consumul abuziv are efecte negative. Alcoolismul cronic înseamnă deja trecerea la un consum abuziv. În funcție de limitele stabilite, acestea se situează undeva în jurul a 40 de mililitri de alcool pur pe zi timp de cinci ani zilnic. Deci, până la două pahare de vin consumate pe zi, nu putem considera că este vorba despre un consum abuziv de alcool. Odată depășită această limită, deja putem să ridicăm niște semne de întrebare și să ne gândim la efecte nocive asupra organismului al consumului de alcool.”

De ce unele persoane sunt mai rezistente la consumul de alcool decât altele?

Medicul Călin Scripcariu a explicat că unele persoanele sunt mai rezistente la alcool decât altele, grație unei enzime, cunoscută sub numele de alcool dehidrogenază. În termeni științifici, alcool dehidrogenazele sunt o clasă de enzime din clasa dehidrogenazelor, care catalizează reacția de interconversie a alcoolilor la aldehide sau cetone, utilizând ca proces de reducere conversia nicotinamid adenin dinucleotidului la NADH.

„Acest alcool este metabolizat în organism de diverse enzime. În cazul alcoolului, discutăm de o enzimă care poartă numele de alcool dehidrogenază. Această dotare genetică a indivizilor în alcool dehidrogenză asigură o rezistență mai mare sau mai mică la consumul de alcool. Deci persoanele care secretă alcool dehidrogenză mai mult, vor metaboliza mai ușor alcoolul, iar efectele alcoolului vor fi mai scăzute. Spre deosebire de persoanele care au cantități mici de alcool de hidrogenază, care nu pot metaboliza alcoolul, ajungând într-o stare de ebrietate foarte repede”, a explicat prof.dr Călin Scripcaru, în cadrul emisiunii BZI LIVE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`