Prima pagină » Actualitate » Prof. dr. Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare anti-Covid-19: „Lipsesc informaţii esenţiale pentru cetăţeni” – VIDEO
Prof. dr. Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare anti-Covid-19: „Lipsesc informaţii esenţiale pentru cetăţeni” - VIDEO

Prof. dr. Alexandru Rafila, despre campania de vaccinare anti-Covid-19: „Lipsesc informaţii esenţiale pentru cetăţeni” – VIDEO

06 ian. 2021, 15:29,
Elena Nicoleta Bujor, în Actualitate

Partidul Social Democrat cere redeschiderea unităţilor de învăţământ, a anunțat miercuri, 6 ianuarie 2021, deputatul Alexandru Rafila.

„Cifrele publicate în ultimele săptămâni de Ministerul Sănătății arată o scădere a incidenței infecției (…), iar acest lucru în mod evident nu are niciun fel de corelație cu această măsură de amânare a deschiderii școlilor. PSD cere în mod clar redeschiderea școlilor odată cu terminarea vacanței școlare, pentru că amânarea cu încă o lună a deschiderii școlilor nu este sănătoasă nici pentru copii, nici pentru părinții lor, nici pentru economia națională”, a spus Alexandru Rafila.

Copiii, părinții și economia, afectați de amânarea redeschiderii școlilor

Prof.dr. Alexandru Rafila, deputat PSD, cere Guvernului să redeschidă şcolile încă din luna ianuarie, afirmând că orice amânare afectează atât copiii, cât şi părinţii şi economia.

„Eu, ca om de sănătate publică, sunt în imposibilitatea găsirii raţionamentului pentru care şcolile nu se deschid. Îl cunosc, îl respect pe domnul profesor Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, şi îmi pare rău că este pus într-o situaţie în care nu are decizia de hotărî foarte clar, împreună cu ministrul Sănătăţii, deschiderea şcolilor. Închiderea lor a fost decizie care nu a mai fost luată niciodată, cel puţin pentru şcolile primare, în niciuna dintre ţările membre UE, în lunile noiembrie şi decembrie. Am ajuns în situaţia în care de un an de zile aproape copiii au acces limitat la învăţătură. În mediul rural, unde nu este acces la învăţământul online, nu au acces deloc la şcoală. Sunt profund marcaţi în dezvoltarea lor psihosocială, ca viitori adulţi, pentru că nu pot interacţiona unii cu alţii, nu pot interacţiona cu profesorii, iar acest lucru înţeleg că va fi perpetuat cel puţin până pe 8 februarie, din cauza unei decizii inexplicabile.
Eu înţeleg că dl ministru Cîmpeanu are o grea moştenire din partea doamnei Anisie şi nu cred că este o surpriză pentru nimeni, dar pe de altă parte, amânarea deschiderii şcolilor nu are justificare. Cifrele publicate în ultimele săptămâni de MS arată o scădere a ratei infecţiilor, arată marea majoritate a judeţelor din România, cu trei excepţii, în zona verde, iar acest lucru, în mod evident, nu are niciun fel de corelaţie cu această măsură de amânare a deschiderii şcolilor. PSD cere în mod clar redeschiderea şcolilor odată cu terminarea vacanţei. Amânarea cu încă o lună nu este sănătoasă nici pentru copii, nici pentru părinţi, nici pentru economie. Părinţii care stau cu copii nu pot munci, primesc bani ca să stea cu copiii în loc să îşi desfăşoare activitatea în perioada asta de mare criză”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei conferinţe de presă.

Ce spune Rafila despre campania de vaccinare

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, anunță că din campania de vaccinare lipsesc informații esențiale pentru cetățeni.

„Nu discutăm de compoziția vaccinului, despre cum acționează, despre ce efecte poate produce. Aceste subiecte nu fac parte din campanie de informare. Profesioniștii din sănătate trebuie să fie implicați. Trebuie să fie găsită o soluție și pentru cei din mediul rural, prin implicarea medicilor de familie”, a spus Rafila.

Alexandru Rafila le ordonă autorităților: „E clar că trebuie să ajungem la o capacitate de 50.000 de doze pe zi”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, este de părere că România trebuie să vaccineze 50.000 de pacienți pe zi în viitorul apropiat.

„Cu un ritm de 1,2 milioane de doze pe lună e clar că trebuie să ajungem la o capacitate de 50.000 de doze pe zi, de persoane vaccinate. (…) Probema cifrelor legate de cazurile noi este evidentă. Israelul, o țară cu jumătate din populațiai României, testează mult mai mult decât noi. Anchetele epidemiologice nu se realizează. E momentul ca MS să rezolve această problemă.

Măsurile de austeritate reprezintă viitorul următoarelor luni, iar diverse măsuri drastice vor fi luate. Un lucru care mi se pare cel puțin îngrijorător ar fi scumpirea curentului”, a spus Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *