Produsul românesc care i-a cucerit pe străini este untul. Deși românii nu prea îl consumă, iar vânzările din țara noastră au scăzut semnificativ, exporturile au explodat. În afara granițelor, este mare bătaie pe acest produs. Exporturile au ajuns la un nou record.
Produsul românesc care i-a cucerit pe străini!
Un produs autohton i-a înnebunit pe străini. Este vorba despre untul românesc, la mare căutare de străini. Anul trecut, exporturile acestui produs care i-a înnebunit pe străini a înregistrat o creștere de peste 50%, iar prețurile ridicare ale untului i-a ajutat pe producători să își extindă producția. În timp ce pe plan intern, vânzările acestui produs au scăzut semnificativ, deoarece românii nu prea îl consumă, în afara granițelor este bătaie mare pe el.
Datele INS arată că în 2024 producția de unt în România a crescut cu 8,9%, ajungând la aproape 12.000 de tone. Aceasta a fost cea mai mare creștere din industria lactatelor.
Se scumpesc produsele preferate ale românilor
Dacă untul este la mare căutare de străini, pentru români preferate sunt două produse care vor deveni de lux, având în vedere scumpirile. Este vorba despre cafea și ciocolată. Cafeaua, băutura preferată a românilor, se scumpește din nou în 2025, pe fondul unui cumul de factori precum schimbările climatice, perturbările lanțurilor de aprovizionare și presiunile economice globale. Schimbările climatice influențează negativ culturile, reducând producția și calitatea recoltei. În același timp, criza containerelor și costurile de transport mult mai mari au agravat dificultățile de aprovizionare. Pe lângă problemele climatice, industria cafelei se confruntă și cu o criză de inovație. Îmbunătățirea productivității este esențială pentru a ține pasul cu cererea globală.
Prețul boabelor de cafea Arabica și Robusta a atins niveluri record în 2024. În decembrie, prețul boabelor de cafea Arabica a atins un nivel istoric, în timp ce Robusta, varietatea mai accesibilă, aproape și-a dublat prețul, ajungând la 5.694 dolari pe tonă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024. De anul acesta, iubitorii de cafea din România vor plăti câțiva lei în plus pentru aromata băutură. Prețurile vor diferi în funcție de tipul de cafea. Analiştii economici se aşteaptă la o creştere de aproximativ 40% a preţurilor din cauza deficitului de boabe de cafea. Prețurile cafelei Arabica au înregistrat o creștere semnificativă de aproape 75% de la începutul anului, iar acest tip de cafea a devenit una dintre cele mai performante materii prime în 2024.
Cert este că românii și nu numai, vor plăti din ce în ce mai mult pentru cafeaua preferată și pentru ciocolată, produse care ar putea deveni un lux pentru mulți consumatori. Se va scumpi din nou și produsul indispensabil pentru români, pâinea. Prețul la pâine și la alte produse de panificație va crește cu cel puțin 10%. Această creștere a prețurilor afectează semnificativ consumatorii, mai ales că pâinea este alimentul de bază pentru români. Scumpirile la produsele de panificație sunt deja vizibile în prețurile afișate la raft. De exemplu, într-un supermarket, o pâine de 800 de grame, care anul trecut costa 7,50 lei, depășește acum 8,20 lei. Vestea bună este că un produs tradițional românesc se bucură de succes peste hotare. Este vorba despre unt, produsul preferat al străinilor, iar cererea pe piața din afară este foarte mare.