Produsele româneşti sunt în pericol. Carnea de pasăre este importată într-o proporţie mare. Fermierii romani sunt cei mai afectaţi de criza care se desfăşoară la nivel mondial. Crizele pe care le resimt şi o le vor resimţi fermierii sunt, pe lângă cea financiară, şi climatice sau sanitare. Începând de la sfârşitul acestui an, fermierii o vor simţi din plin.
Produsele româneşti sunt în pericol! Fermierii vor resimţi cu adevărat efectele crizei
Preşedintele Federaţiei Naţionale ProAgro, Ionel Arion a declarat, într-un interviu, faptul că începând de la sfârşitul anului, fermierii vor resimţi criza. El afirmă că i-a avertizat pe guvernanţi încă din februarie să implementeze mai multe sisteme. Acesta susţine că a colaborat încă de la începutul crizei cu ministerul Agriculturii şi că, în aceste momente, aceştia implementează câteva sisteme pentu a-i ajuta pe fermierii romani.
„Probabil că la sfârşitul anului acesta, începutul anului viitor vom simţi cu adevărat efectele crizei sanitare, efectele crizei climatice şi efectele crizei economice. Încă din februarie am atenţionat că aceste lucruri dacă se vor suprapune vor ieşi foarte urât pentru fermieri. Am colaborat încă de la începutul crizei cu Ministerul (Agriculturii, n.r.) chiar foarte bine. Multe dintre mecanismele care astăzi se implementează au fost făcute împreună cu noi”, a menţionat Ionel Arion, care a participat la evenimentul ‘Agricultura Viitorului: Tehnologii şi soluţii noi, alimentaţie mai sănătoasă’.
Produsele româneşti în pericol, deşi România stă foarte bine la capitolul fermieri
Paradoxul situaţiei este reprezentat de faptul că România sta bine la capitolul număr de fermieri, dar tot mai multă carne este importată din vestul Europei. Preşedintele Federaţiei Naţionale ProAgricol susţine că ţara noastră are cele mai multe ferme mici din Uniunea Europeană, ba mai mult, numărul fermelor mici din ţară reprezintă suma numărului de ferme din întreaga Uniune Europeană. Este un paradox cum ajungem să cumpărăm produce importante, asta deşi suntem peste media Uniunii Europene.
„Avem ferme de suprafaţă foarte mare şi un număr foarte mare de ferme mici, între 3 şi 5 hectare. Avem aproape aproape 100.000 de fermieri în România, ceea ce înseamnă foarte mult. Avem mai multe ferme mici decât toată Uniunea Europeană la un loc. Pericolul cel mai mare este al acestor mici fermieri pentru că ştim, aşa este în natură şi aşa se întâmplă, cel mare îl înghite pe cel mic – şi asta se va întâmpla în perioada următoare”, a subliniat Ionel Arion.
Supermarketurile importă foarte multă carne din Europa
Interesant est faptul că supermarketurile importă foarte multă carne din Europa. Acest lucru se datorează faptului că, preţul la raft al produselor romaneşti este mai mai mare şi cu 30%. Totuşi, diferenţa de preţ se vede, cel mai probabil, şi în calitatea produsului. Preşedintele asociaţiei afirma că în aceste momente, în România, se produce doar 30% din carnea de porc consumată.
”Vine carne de pasăre foarte multă din Europa care are un preţ de vânzare la raft mai mic cu 30% decât se produce în România”. Azi, din cauza unor mecanisme pe care nu vrem să le implementăm în România, am ajuns să producem doar 30% din carnea de porc”, a adăugat preşedintele Federaţiei Naţională ProAgro.