Prima pagină » Business în România » Produsele de pe Shein și Temu se scumpesc! Ce decizii au luat autorităților europene
Produsele de pe Shein și Temu se scumpesc! Ce decizii au luat autorităților europene

Produsele de pe Shein și Temu se scumpesc! Ce decizii au luat autorităților europene

30 mai 2024, 11:46,
BZI.ro, în Business în România

Modul în care își desfășoară activitatea site-urile Shein și Temu a intrat în vizorul autorităților europene. Astfel, produsele de pe Shein și Temu se scumpesc după ce UE intenționează să impună taxe vamale pentru toate comenzile care vin din afara spațiului comunitar.

Produsele de pe Shein și Temu se scumpesc

Uniunea Europeană vrea să desființeze limita de 150 de euro pentru produsele scutite de taxe vamale la nivel european. Măsura face parte dintr-un proiect de lege privind reforma vamală în UE, propus de Comisia Europeană în martie 2023 și aprobat printr-un vot preliminar, în martie, de Parlamentul European. Însă proiectul de lege va fi evaluat în continuare, de noul parlament, care va fi configurat după alegerile europene de la începutul lunii iunie.

Cifrele prezentate de Comisia Europeană arată că în 2023, două miliarde de colete cu o valoare declarată mai mică de 150 de euro au ajuns în UE din ţări din afara regiunii.

În analiza realizată, Comisia Europeană spune că scutirea de taxe la import încurajează vânzătorii să împartă transporturile în colete sub 150 de euro, astfel încât până la 65% dintre colete sunt subevaluate pentru a beneficia de scutire de taxe. Iar volumele mari ale comerţului electronic astfel generat ajung să testeze limitele vamale ale Uniunii.

Principala asociaţie de comerţ cu amănuntul din Germania, Handelsverband Deutschland (HDE), a făcut lobby în faţa guvernului german, susținând că scutirea de taxe a încurajat o creştere masivă a coletelor mici care intră în UE de pe platforme online precum Shein şi Temu şi că autorităţile vamale nu au capacitatea de a verifica dacă toate produsele sunt conforme cu normele UE.

Ministerul de Finanţe al Germaniei a comunicat că salută faptul că Comisia Europeană a înaintat propuneri de adaptare a legislaţiei vamale europene la provocările comerţului electronic, referindu-se la întreg planul de reformă al UE, care include eliminarea limitei scutirii de taxe vamale.

Shein și Temu neagă evitarea plății taxelor

În replică, reprezentanții Shein și Temu susțin că creșterea cotei de piață nu se datorează scutirii de taxe vamale a pachetelor cu valoare sub 150 de euro și au negat că împart pachetele astfel încât să ocolească plata unor taxe vamale.

„Încercăm să respectăm toate legile şi reglementările locale relevante ale ţărilor în care ne desfăşurăm activitatea, inclusiv în ceea ce priveşte respectarea taxelor vamale. (…) Menţinem preţurile accesibile prin modelul nostru de afaceri bazat pe tehnologie şi prin lanţul de aprovizionare flexibil”, au precizat reprezentanții Shein.

De asemenea, sursa citată a mai informat că Shein întocmește declaraţii şi plăteşte taxele necesare pentru comenzile expediate către clienţii din Europa, inclusiv taxe vamale relevante pentru comenzile evaluate peste pragul de 150 de euro.

În prezent, Shein îşi intensifică pregătirile pentru listarea la Londra, după ce o încercare de a se lista la New York a fost respinsă de parlamentarii americani.

De asemenea, Temu, deţinută de retailerul online chinez Pinduoduo Holdings, a negat că politica de duty-free a dus la creşterea sa.

„Motoarele principale din spatele expansiunii noastre rapide sunt eficienţa lanţului de aprovizionare şi competenţele operaţionale pe care le-am cultivat de-a lungul anilor”, au menționat reprezentanții Temu.

Astfel, este de așteptat ca produsele de pe Shein și Temu să se scumpească după ce UE intenționează să impună taxe vamale pentru toate comenzile care vin din afara spațiului comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *