Prima pagină » Titlurile zilei » Produse retrase de la ”Solomonescu” și nereguli cu carnea de la ”Marcel”! Atenție la piețele din Iași – FOTO, VIDEO

Produse retrase de la ”Solomonescu” și nereguli cu carnea de la ”Marcel”! Atenție la piețele din Iași – FOTO, VIDEO

13 apr. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Zeci de agenți economici au fost controlați în cursul zilei de ieri, 12.04.2022. Prima piață luată cu asalt a fost cea din cartierul Alexandru cel Bun. În perioada următoare vor fi centralizate amenzile și avertismente aplicate de instituțiile de control

Încă de la primele ore ale dimineții zilei de 12.04.2022, piețarii au început să dea alarma. S-a aflat că urmează un control format din echipaje de la Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) chiar în preajma sărbătorilor pascale. Prima piață controlată a fost cea din Alexandru cel Bun. După ora 09:00, inspectorii și-au făcut simțită prezența. Piețarii au început să aranjeze marfa, unii zâmbeau și salutau forțat în speranța că nu vor primi amenzi.

La îndemâna inspectorilor au fost comercianții de ouă de pasăre. Au observat că nu erau marcate, nu aveau ștampile cu termenul de expirare. Țăranii care aduceau ouă din gospodării au fost îndemnați să arate dacă au aviz de la medicul veterinar. În timpul acestor controale, la magazinele cu preparate din carne, vânzătorii încercau să ascundă produsele. În luna mai 2020, un control de amploare a fost realizat în piețele din Iași, sub supravegherea autorităților din București.

Produse retrase de la ”Solomonescu” și nereguli cu carnea de la ”Marcel”. Angajații au intrat în panică

La magazinul ”Marcel”, deținut de unul dintre cei mai mari producători care comercializează preparate din carne, din județul Iași, vânzătoarea a fost cuprinsă de panică când a văzut inspectorii. A închis imediat ușa magazinului și a lipit o hârtie pe care scria ”IVENTAR” (sic!). Comisarii de la Protecția Consumatorilor i-au solicitat să deschidă ușa, iar angajata s-a conformat. Nu mare a fost suRpriza când au fost observate produse de carne etalate deasupra vitrinei frigorifice.

”Așa se ține carnea? Nu avem voie să le ținem așa. Trebuie puse în vitrină. De ce ați închis? Era deschis la ora 8:00”, a transmis unul dintre comisari.

Vânzătoarea a recunoscut că a greșit, dar s-a scuzat că a fost recent angajată. La magazinul ”Solomonescu” s-a dispus retragerea produselor lactate cum ar fi cașcavalul afumat. Asta pentru că pe etichetă nu era menționată modalitatea prin care a fost afumat produsul. Nu este prima dată când a fost descoperită această deficiență. În edițiile trecute ale BZI a fost prezentată și situația dezastruoasă a piețelor din oraș.

La hala de lactate din Alexandru cel Bun este dezastru

Controalele au continuat și în hala de lactate din piața Alexandru cel Bun. Inspectorii au descoperit că produsele nu erau depozitate în condiții normale. Spre exemplu, cașul de oaie era păstrat la o temperatură de 13 grade Celsius, față de 4 grade Celsius, cât impun regulile sanitare.

”Este un control realizat la ordinul Instituției Prefectului a Județului Iași. Suntem o echipă mixtă care va efectua controale în preajma sărbătorilor pascale. Consumatorii trebuie să aibă grijă când cumpără să analizeze etichetele și să observe dacă produsele sunt depozitate în condiții optime. Este o acțiune ce va continua și în perioada următoare, ce are ca scop protejarea consumatorului. Agenții economici trebuie să conștientizeze că trebuie să respecte regulile de depozitate pentru că este vorba despre protejarea sănătății publice”, a precizat Florin Onofrei, șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Iași.

În perioada următoarea vor fi centralizate și sancțiunile aplicate în perioada sărbătorilor pascale. Produsele retrase de la ”Solomonescu” și neregulile cu carnea de la ”Marcel” sunt doar câteva situații identificate de inspectori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *