Prima pagină » Local » Producţii din Ungaria şi Lituania, transferate de o companie suedeză în România. Totul are loc după ce Doina Cepalis a vândut fabrica Te-Rox Prod
Producţii din Ungaria şi Lituania, transferate de o companie suedeză în România. Totul are loc după ce Doina Cepalis a vândut fabrica Te-Rox Prod

Producţii din Ungaria şi Lituania, transferate de o companie suedeză în România. Totul are loc după ce Doina Cepalis a vândut fabrica Te-Rox Prod

03 dec. 2020, 10:28,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Investiţii importante pentru România. O mare companie din Suedia, mai precis Holmbergs, şi-a transferat o parte din producţia din statele Ungaria şi Lituania, după ce a cumpărat recent fabricile Te-Rox Prod, ce se aflau sub conducerea Doinei Cepalis.

Afacerea suedezilor de la Holmbergs are ca obiect de activitatea producerea soluţiilor de siguranţă pentru pasagerii auto. Aceasta îşi va reloca o mare parte din producţia din statele Ungaria şi Lituania în România. Decizia are loc după ce Te-Rox Prod business a fost cumpărat de la Doina Cepalis.

România devine astfel, prin fabricile Te-Rox Prod de la Paşcani, Roman şi Ruginoasa, hub-ul central de producţie al grupului, de unde produsele vor ajunge pe pieţele din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia, regiunea cu cea mai amplă creştere în ultima perioadă.

„Prin vânzarea către Holmbergs se creează premisele dezvoltării brandului pe care l-am fondat în 2007 şi care este astăzi o platformă industrială foarte bine organizată. Holmbergs a găsit în Te-Rox Prod partenerul potrivit pentru dezvoltarea producţiei în Europa deoarece avem structura de rezistenţă pe care aceştia o căutau pentru a implementa strategia de extindere. Sunt sigură că tranzacţia deschide noi perspective de dezvoltare şi mă bucur că partenerii suedezi mută centrul de greutate al producţiei în România”, explică Doina Cepalis, care va avea în continuare un rol fundamental în companie, urmând să fie administrator al afacerilor din România ale grupului şi să ocupe un loc în Consiliul de Administraţie, în calitate de acţionar.

Procesul de negociere a durat luni

La aproximativ un an de discuţii preliminare, procesul de negociere şi due diligence între companiile Te-Rox Prod şi Holmbergs a început în luna aprilie 2020 şi s-a finalizat cu semnarea acordului de achiziţie, pe data de 20 noiembrie 2020.

„Reuşita mă bucură cu atât mai mult cu cât negocierile au avut loc în plină pandemie. A fost un proces de due diligence derulat în premieră exclusiv online, fără vizite la fabrici”, adaugă Doina Cepalis.

În anul 2007 când a fost inaugurata, Te-Rox Prod a avut afaceri de circa 250.000 de euro din vânzarea de huse şi soluţii de siguranţă pentru scaunele auto pentru copii. După un an, cifra de afaceri a urcat la 4 milioane de euro, pentru ca în anul 2009 să fie de 11 milioane de euro, propulsând-o în poziţia de lider european.

„Grupul suedez Holmbergs a fost înfiinţat în urmă cu 80 de ani la Halmstad şi livrează anual sisteme de siguranţă pentru peşte 13 milioane de scaune auto pentru copii. Compania este controlată în proporţie de 73,2% de fondul de investiţii FSN Capital, care administrează active de 2,1 mld. euro”, potrivit oficialilor.

Doina Cepalis va extinde compania, iar în următoarea perioadă numărul angajaților va crește

Doina Cepalis a vândut grupul Te-Rox Prod din Pașcani suedezilor de la Holmbergs, grup în spatele căruia se află fondul de investiții FSN Capital. Grupul suedez are activități în producția de sisteme de siguranță pentru scaunele auto pentru copii și a avut afaceri de 325 de milioane de coroane suedeze (peste 30 de milioane de euro) în 2017. Grupul suedez estimează pentru anul 2020 o dublare a cifrei de afaceri la peste 70 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024