Prima pagină » Economic Local » Producție bună pentru viticultorii din Iași! Prețurile nu vor crește. „În loc de 6 sticle, se iau 3” – FOTO

Producție bună pentru viticultorii din Iași! Prețurile nu vor crește. „În loc de 6 sticle, se iau 3” – FOTO

24 aug. 2023, 02:00, 1 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Producătorii de vinuri din Iași anunță o producție bună anul acesta, dar și băuturi de calitate. Aceștia au mărit prețurile, în 2023, din cauza cheltuielilor mari, dar spun că nu vor scumpi vinurile anul viitor. Consumatorii știu să aleagă produse de calitate

Producătorii de vinuri din Iași sunt bucuroși că anul acesta vor avea o producție bună. Căldura a contribuit la procesul de coacere, astfel că strugurii sunt bogați în conținutul de zahăr. Producătorii din Iași estimează o producție de 7-9 tone la hectar și sunt mulțumiți pentru că vinul pe care îl vor obține va fi de calitate.

„Pare a fi un an mai bun ca cel de anul trecut. Au crescut vânzările, producția este mai bună ca anul trecut. Noi vom începe recoltarea pe 10-11 septembrie. Avem vreo 800 de oameni la culesul manual și la restul suprafeței folosim 4 combine. Prețurile la vinul vândut anul acesta au crescut cu 10-15 la sută pentru că au crescut cheltuielile cu energia electrică, cu motorina, cu forța de muncă, plus materialele cu care ne aprovizionăm sunt mai scumpe, la utilaje aștepți un an să vină”, susține Constantin Deleanu, fondatorul Cotnari, care administrează peste 1.700 de hectare cu viță-de-vie.

Pe lângă soiurile clasice, Grasa de Cotnari, Frâncuşa, Tămâioasa Românească şi Feteasca Albă, Cotnari are în podgorie 105 hectare cu Fetească Neagră şi 40 de hectare cu Busuioacă de Bohotin. Vinurile ce vor fi produse anul acesta vor fi de calitate.

„Anul acesta e mai bine ca anul trecut, dar și ca 2021. Bine ar fi să plouă acolo unde sunt plantațiile tinere, pentru că e nevoie de apă, dar vom vedea”, susține Ilie Ciomaga, oenolog al Casei de Vinuri „Bucium”.

Viticultorii se așteaptă la o producție bună în Iași

Chiar dacă vânzările au mai scăzut, producătorii susțin că, în continuare, consumatorii aleg vinuri de calitate.

„Este un an bun din punct de vedere al producției, slab în privința vânzărilor, din cauza inflației și scăderii puterii de cumpărare. Clienții nu au renunțat la consumul de vinuri, dar frecvența este mai redusă. În loc de 6 sticle, se iau 3, dar nu se face rabat de la calitate. Anul acesta, vânzările au mers bine pe evenimente. Eu am ca termen de comparație pandemia, pentru că atunci am vândut bine în online.

Dar la cantitatea noastră, de 100.000 de litri, nu îl terminăm în septembrie, ci în decembrie. Avem o suprafață de 12,5 hectare de vin nou și 20 de hectare în total. Noi producem vin alb, Aligote, Fetească Neagră, Rose-Busuioacă de Bohotin. Acum, fiind cald, se consumă vinul alb și rose, iar cel roșu, în perioada rece. Ne propunem să vindem must pentru că este cerere, oamenii vor să își facă stocuri acasă. Venim în întâmpinarea oamenilor care vor să facă vinuri acasă. Le dăm mustul deja limpezit, de calitate, din care pot face vin acasă. Noi suntem prezenți în mediul online, pe paginile de Facebook, Instagram și Twitter”, susține Marian Olteanu, manager crama Gramma.

Vinurile s-au scumpit la începutul acestui an.

Viticultorii pot primi fonduri europene pentru a mări suprafața cu viță-de-vie

Peste 1.500 de hectare cu viță-de-vie din județul Iași au fost înființate cu bani de la Uniunea Europeană, acordați prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). În ultimii 3 ani s-a investit peste un milion de euro în plantațiile viticole, fiind înființate în zone precum Bârnova sau Strunga. În fiecare an se derulează programe naționale pentru sectorul viticol, astfel că producătorii pot obține ajutoare financiare importante pentru a dezvolta afacerile cu struguri. Anul trecut, viticultorii au avut o producție bună.

Viticultorii din Iași mai spun că vor avea o producție bună și speră că nu vor avea cheltuieli mai mari, ca anul trecut, pentru ca prețurile la vinuri să nu crească în 2024.

Comentarii
  • Vinurile bune merg la export ca pe timpul lui Ceausescu. Nu-i asa, domnule Deleanu? Eu am baut ce merge in afara. Ce dati la intern cu greu poate fi numit vin. Rusine !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *