Prima pagină » Economic Local » Productia de miere de albine scade la mai putin de jumatate
Productia de miere de albine scade la mai putin de jumatate

Productia de miere de albine scade la mai putin de jumatate

09 aug. 2007, 00:00,
Marius Sidoriuc în Economic Local
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:84172;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Ca urmare a secetei prelungite, apicultorii ieseni au inregistrat o scadere a productiei de miere de albine • Cantitatile recoltate pana acum ajung la doar 40 la suta din cele realizate anul trecut • „Dupa culesul de la salcam a inceput tragedia. La tei, floarea-soarelui si poliflora nu s-a recoltat aproape nimic sau chiar nimic. Tot imediat dupa salcam a scazut si ponta, familiile de albine depopulandu-se, acesta fiind unul dintre anii grei pentru apicultori”, a explicat Octavian Sadici, vicepresedintele Apicola Iasi • Presimtind seceta, de mai bine de o luna albinele au eliminat trantorii din stup, aspect ce in conditii normale se petrece inainte de pregatirea pentru iarna

Dupa o recolta buna la salcam, de aproape 16 kilograme de familie de albine, apicultorii ieseni au inceput sa se confrunte cu efectele secetei. Deja la rapita au fost stranse, pe familie de albine, cel mult 6 kilograme. Pentru apicultorii care au plecat in pastoral, efectele secetei sunt putin mai reduse, insa urmeaza acelasi grafic al scaderii drastice a recoltei de miere. „Dupa culesul de la salcam a inceput tragedia. La tei, floarea-soarelui si poliflora nu s-a recoltat aproape nimic sau chiar nimic. Tot imediat dupa salcam a scazut si ponta, familiile de albine depopulandu-se, acesta fiind unul dintre anii grei pentru apicultori”, a aratat Octavian Sadici, vicepresedintele Apicola Iasi. Totodata, acest an este si unul in care plantele au secretat foarte putin nectar, ceea ce s-a reflectat direct in ceea ce priveste culesul albinelor sau a randamentului fertilitatii matcilor. Daca anul trecut, in judet, erau inregistrate aproximativ 26 mii de familii de albine, anul acesta numarul lor nu a crescut. Si aceasta nu din cauza apicultorilor, care nu ar fi inlesnit organizarea familiilor, ci datorita lipsei de hrana. Din acest motiv, albinele nu au mai roit sau nu au fost create familii tinere.

Ba, mai mult, numarul albinelor dintr-o familie a scazut, cauza fiind datorata instinctului de conservare intr-o astfel de situatie, aproape la limita supravietuirii familiei de albine.
Prima de 20 lei pentru fiecare familie de albine, primita de apicultor din fondurile alocate de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in cazul in care preda minimum 10 kilograme de miere de familie pentru procesare, nu a ajuns la apicultori. Acestia nici nu au avut cum sa-si amortizeze cheltuielile pentru o familie de albine. Daca dupa aceste ploi nu se inregistreaza o regenerare a florei spontane, cu siguranta pierderile vor fi si mai mari. Pentru refacerea rezervelor de iarna ale familiilor de albine, apicultorii vor trebui, cel putin, sa asigure o furajare de 6 kilograme de zahar la un stup. „Singura speranta a apicultorilor este ca, acum, dupa aceste ploi date de Dumnezeu, sa reinvie flora spontana”, a adaugat Sadici. Desigur, la aceasta se adauga si conditia unei toamne lungi care ar creste posibilitatile de dezvoltare a albinelor. Pe plan national, productia din acest an este estimata la jumatate, aproximativ 10.000 de tone, fata de dublul inregistrat anul trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 ianuarie 2025
23 ianuarie 2025