Prima pagină » Economic Local » Producția de mere din anul 2020, din livezile pomicultorilor ieșeni, a ajuns în supermarketuri. Producătorii au obținut un preț bun pe kilogramul de fructe românești
Producția de mere din anul 2020, din livezile pomicultorilor ieșeni, a ajuns în supermarketuri. Producătorii au obținut un preț bun pe kilogramul de fructe românești

Producția de mere din anul 2020, din livezile pomicultorilor ieșeni, a ajuns în supermarketuri. Producătorii au obținut un preț bun pe kilogramul de fructe românești

06 oct. 2020, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Producția de mere din anul 2020 a fost una mulțumitoare pentru pomicultorii ieșeni care au încheiat contracte cu supermarketuri pentru comercializarea fructelor românești. Întrucât producția de cireșe, caise sau vișine a fost compromisă în anul 2020, cu pierderi financiare semnificative, fermierii au reușit să salveze afacerile cu ajutorul producției de mere. Aceștia au obținut un preț bun pentru un kilogram de mere produse la Iași și vândute în marile rețele de supermarketuri, între 1,8 și 2,5 lei

Pomicultorii din Iași susțin că producția de mere din anul 2020 a fost bună, comparativ cu cea din anul 2019, și au reușit să o vândă în supermarketuri. Unul dintre pomicultorii din Iași care deține o livadă mixtă, cu caiși, cireși și meri, susține că în anul 2020 nu a avut un an bun la caise și cireșe, însă a fost mai bine la producția de mere. Astfel, pentru că a obținut o cantitate semnificativă de mere din soiuri românești, a vrut să le vândă pe toate pentru un preț bun. Pomicultorul Ovidiu Hlihor a reușit să semneze contracte cu marile rețele de supermarketuri unde vinde fructele din livada sa.

Producția de mere din anul 2020 a ajuns în supermarketurile din Iași, acest an fiind unul bun pentru pomicultorii din Iași

Ovidiu Hlihor susține că a obținut un preț cuprins între 1,8 și 2,5 lei pe kilogramul de mere din livada sa cu mere de pe aproximativ 12 hectare.

„Noi am obținut 25-30 de tone la hectar la mere. La soiul Florina a fost o producție mai mică de vreo 10 tone la hectar, însă noi am reușit să vindem toată producția la supermarket, la Carrefour. Am semnat contract pe un preț cuprins între 1,8 și 2,5 lei kilogramul de mere. Anul acesta a fost mai bun din punct de vedere al producției la mere, față de anul 2019. La caise și cireșe nu am avut deloc producție”, susține Ovidiu Hlihor.

În Iași sunt livezi cu mere din soiuri românești precum Florina, Idared sau Bot de Iepure

Un alt producător din Iași care susține că în anul 2020 are o producție mulțumitoare este Viorel Stan. Fermierul are o livadă de 10 hectare.

„Noi avem producție bună la mere, față de anul 2019. Cam 60 la sută față de cea de anul trecut. O vindem tot la angro, poate la un preț mai bun”, spune pomicultorul din Iași.

Soiurile de mere pe care le au pomicultorii din Iași, cu preponderență, sunt Golden, Idared, Florina, Generos, Ionatan și Bot de Iepure. Agricultorii vând producția unde găsesc cele mai bune prețuri. Astfel, unele fructe ajung în țară, iar altele în statele europene, în țări precum Ungaria sau Anglia.

Producătorii de mere din Iași cu plantații de câteva hectare nu au avut o producție bună în anul 2020

Nu toți producătorii de mere din Iași au avut un an bun din punct de vedere al producției. Ionuț Rusu spune că de pe cele 6 hectare cu meri nu a scos mai mult de 12 tone.

„Anul 2020 la mine nu a fost deloc cu noroc. E la fel ca anul trecut. Dezastru. Vom vinde la piață sau încercăm să dăm pe la magazinele mici de cartier ca să nu rămânem cu ele, să se strice”, spune pomicultorul din Iași.

Aceeași situație este și în ferma pomicultorului Mircea Costin. Ieșeanul are 7 hectare cu meri și o producție redusă cu 60 la sută față de cea din anul 2018.

„Doi ani la rând a fost la fel. Nu avem nimic la măr, nici la cais. Încă sperăm că la anul va fi mai bine. Dacă nu, renunțăm la livadă”, spune pomicultorul.

În județul Iași predomină livezile cu meri, producătorii având aproape 2.000 de hectare cu aceste fructe

Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Iași, în județ sunt 4.476 de hectare cu livezi pe rod. Dintre acestea, 1.805 hectare sunt cu meri, 242 de hectare cu peri, iar 95 de hectare, cu cais și zarzăr. De asemenea, producătorii din Iași dețin 1.173 de hectare cu cu cireș și vișin, 976 cu pruni și 100 de hectare cu nuci. Suprafața cu livezi ar putea crește anul acesta după ce alte plantații vor intra pe rod. Pomicultorii din Iași care vor să obțină fonduri europene se pot asocia, iar proiectele se depun la AFIR. Producătorii care se asociază și depun proiecte eligibile la finanțare în cadrul AFIR pot primi fonduri europene în valoare de 100.000 de euro pe an. Termenul de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 9.1a a fost prelungit până la data de 13 noiembrie 2020.

Pomicultorii din Iași afectați de pandemia de COVID-19 pot obține până la 5.000 de euro de la MADR

Pomicultorii din Iași care au avut probleme financiare din cauza noului coronavirus pot obține între 700 și 5.000 de euro de la APIA. Cei care dețin între 0,3 și un hectar de livadă pot obține 700 de euro, cei care au între 1 și 3 hectare cu livezi pot obține 1.200 de euro, iar când suprafața cu pomi fructiferi ajunge la 5 hectare, fermierii pot solicita ajutoare financiare în valoare de 3.000 de euro. Suma de 4.000 de euro poate fi accesată de pomicultorii din Iași care au între 5 și 10 hectare cu cireși, caiși, piersici sau zarzări. Fermierii care dețin o suprafață de peste 10 hectare cu livezi pot solicita de la APIA un ajutor financiar în valoare de 5.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *