Prima pagină » Economic Local » Producătorii tradiționali din Iași sunt obligați să își schimbe atestatele de la MADR. Cererile se depun la Direcția Agricolă până la sfârșitul anului 2020
Producătorii tradiționali din Iași sunt obligați să își schimbe atestatele de la MADR. Cererile se depun la Direcția Agricolă până la sfârșitul anului 2020

Producătorii tradiționali din Iași sunt obligați să își schimbe atestatele de la MADR. Cererile se depun la Direcția Agricolă până la sfârșitul anului 2020

07 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Producătorii tradiționali din Iași sunt obligați să își schimbe atestatele obținute de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cererile se depun la Direcția Agricolă până la sfârșitul anului 2020, însoțite de mai multe documente. În județul Iași sunt înregistrate 17 produse alimentare din categoria carne, produse de panificație sau legume.

Producătorii tradiționali din Iași sunt obligați să își schimbe atestatele obținute de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Operatorii economici titulari de atestate de produs tradițional eliberate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anterior intrării în vigoare a ordinului nr.112/904/208/2020 au obligația de a solicita preschimbarea acestora până la data de 31 decembrie 2020”, se arată în anunțul MADR.

În perioada 2014-2020 au fost atestate 731 de produse tradiționale în România. Cele mai multe sunt la categoria carne-302 produse, lapte-149 de produse.

Documentul obligatoriu pentru reatestarea produselor tradiționale este cererea de preschimbare, care va fi însoțită de atestatul de produs tradițional

Producătorii din Iași care au înregistrat 17 produse alimentare trebuie să se prezinte la Direcția Agricolă Iași cu cererea de preschimbare, care va fi însoțită de atestatul de produs tradițional deținut în original și de autorizarea/ înregistrarea sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor. Printre condițiile pe care trebuie să le respecte producătorii pentru a obține documentele de la MADR sunt: capacitatea de producție realizată, raportată la un an, care nu poate depăși cantitatea medie de 150 de kilograme/litri pe zi total produs tradițional atestat și nu mai mult de 400 de kilograme/litri pe zi de produse tradiționale atestate.

Producătorii din Iași vor să obțină atestatul tradițional pentru produse din lactate și care au la bază mierea de albine

De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, de familie. Ingredientele folosite la prepararea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial. Producătorii din Iași au depus cereri pentru obținerea atestatului de producător tradițional pentru produse lactate și pentru produse care au la bază mierea. Dacă vor îndeplini toate condițiile, aceștia pot obține documentul MADR până la sfârșitul anului 2020.

Niciun producător din Iași care avea atestat de producător tradițional înainte de 2014 nu a mai obținut acest document

În anul 2014 s-a schimbat legea privind atestarea produselor tradiționale. Regulile sunt mai drastice și din acest motiv nu au obținut acest documente de la MADR un număr mare de producători din Iași. Astfel, dacă înainte de schimbarea legii erau 24 de producători cu 65 de produse tradiționale, niciunul dintre aceștia nu a mai obținut atestatul de producător tradițional până în prezent. Legea este acum de partea clienților, pentru că noile reguli impuse în legislație reduc cantitatea produsă, iar materia primă provine din zona locală a produsului atestat.

O condiție pentru producătorii tradiționali din Iași este ca acesta să aibă date, înscrisuri, referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului

Astfel că alimentele trebuie să poarte logo-ul de produs tradițional, pentru ca toți cumpărătorii să deosebească la raft și să știe că nu aruncă banii pe produse făcute în cantități foarte mari.

„Producătorul trebuie să aibă date, înscrisuri, referințe bibliografice cu referire la vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiții de la o generație la alta și din care să rezulte legătura istorică a produsului tradițional cu locul de producție sau o declarație de notorietate din partea unei asociații locale a producătorilor de produse tradiționale”, se arată în lege.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`