Prima pagină » Actualitate » Producătorii locali sunt aproape de faliment în timp ce importul de lactate şi ouă a explodat
Producătorii locali sunt aproape de faliment în timp ce importul de lactate şi ouă a explodat

Producătorii locali sunt aproape de faliment în timp ce importul de lactate şi ouă a explodat

06 iul. 2020, 10:40,
George Cristian, în Actualitate

Producătorii locali sunt aproape de faliment, asta în timp ce importul de lactate şi ouă au explodat. O statistică îngrijorătoare pentru producătorii din România. Conform bilantei furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, importurile de produse lactate, ouă şi miere au crescut, în prima parte a acestui an cu peste 25%, comparativ cu perioada precedentă.

Producătorii locali sunt aproape de faliment

Conform balanţei comerciale cu produse agroalimentare furnizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, valoarea importurilor de produse lactate, ouă şi miere au totalizat, în primul trimestru din acest an, suma de 174,98 de milioane de euro, cu o creştere de 25% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Importul în ţară pentru alimentele mai sus menţionate au depăşit cantitaea de 119 tone în doar primele 3 luni din anul 2020. Se observă o creştere de 16.455 de tone comparativ cu anul 2019.

În altă ordine de idei, exporturile de produse lactate, ouă şi miere, în perioada de ianuarie-martie 2020, au fost de circa 33.175 de tone, iar veniturile obţinute din acestea s-au situat în aproprierea sumei de 55.33 de milioane de euro. Cu o scădere faţă de anul trecut, când s-au exportat circa 35.263 de tone, cu o valoare a încasărilor de 50.820 milioane de euro. În contextul prezentat mai sus observăm faptul că deficitul în comerţul internaţional s-a majorat în acest an. Dacă în primul semestru din 2019, deficitul era de 89.28 milioane de euro, în acest an deficitul a ajuns la 121.65 de milioane de euro. În statistica MADR sunt cuprinse la acest capitol şi alte produse comestibile de origine animală, nedenumite şi necuprinse în altă parte.

România a înregistrat un deficit uriaş cu Uniunea Europeană, dar un excedent în raport cu spaţiul extracomunitar

Conform aceleaşi statistici, România a înregistrat în 2020, un deficit de 953,28 de milioane de euro în raport cu Uniunea Europeană, dar a înregistrat un excedent de 512.37 milioane de euro în raport cu spaţiul extracomunitar. Contextul bilanţului este unul în care mulţi dintre producătorii locali de produse mai sus amintite se plâng de ineficienta Guvernului în încurajarea consumului de produse româneşti. În altă ordine de idei, producătorii se confrunta cu o criză enormă cauzată şi de pandemia de coronavirus, dar şi de puterea de cumpărare redusă, ori de ideea că supermarketurile nu le mai cumpăra produsele.

Dispare obligația că marile magazine să comercializeze 51% alimente românești

Marii comercianți de produse alimentare nu vor mai fi obligați ca, pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație, să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de marfă pe raft din lanțul alimentar scurt, adică de la producători români autohtoni, conform unui proiect de lege promulgat astăzi de șeful statului.

Modificările, care au fost anunțate anterior în exclusivitate de Profit.ro, fuseseră aprobate de Parlament la finele lunii februarie. De ce este important: Obligația era în vigoare, conform unei legi adoptate de Parlament în 2016, de la începutul anului 2017, și este valabilă în cazul comercianților care au o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active total de peste 2 milioane de euro, echivalent în lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *