Producătorii Laura și Antim Nechifor, din Iași, au găsit o metodă mai ieftină și ecologică pentru eliminarea dăunătorilor. Folosesc buburuze care se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge răsadurile
Laura și Antim Nechifor, doi tineri producători din satul Homița, comuna Cristești, au găsit o metodă ieftină și ecologică prin care elimină dăunătorii. Cei doi producători de legume ecologice folosesc buburuze. Insectele se hrănesc cu afide, cei mai periculoși prădători ce pot distruge toată plantația dacă nu se intervine la timp pentru eliminarea lor. Antim a folosit deja buburuzele pe o suprafață de câteva sute de metri pătrați, în solarul cu răsaduri. Spune că a avut norocul să găsească buburuzele într-o tufă, însă acestea pot fi achiziționate și de pe Internet. Antim a filmat momentele în care buburuzele ”lucrează”.
”Avem masa cu răsaduri de ardei, vinete, plante aromatice, roșii, castraveți. Pe răsadurile de ardei au apărut primele afide, odată ce temperaturile au crescut. Sunt niște mici insecte care sug seva din ardei și din alte răsaduri. Deja am început să eliberăm prietenele noastre, buburuzele, pe care le-am găsit din fericire într-o tufă, când făceam livrarea de astăzi. Noi am avut baftă să găsim în timpul livrărilor de ieri (n.r. – sâmbătă, 16 aprilie 2022) un gard viu plin de buburuze și am adunat 150-200 de buburuze. Dar se găsesc de cumpărat de la firmele care vând prădători naturali, cum ar fi Koppert, BioBest”, explică Antim Nechifor, producător din Iași, care are aproape un hectar cu legume ecologice.
În edițiile precedente a fost prezentată și metoda fermierului lipovean Iulian Marcu, ce folosește bondarii pentru polenizarea roșiilor.
Producătorii de legume pot cumpăra buburuzele de pe Internet
O cutie cu 100 de bucăți de Adalia-System (Adalia bipunctată), buburuzele folosite pentru eliminarea afidelor, costă 85 de lei. Acestea pot fi utilizate pentru orice suprafață cu răsaduri. Astfel, în loc să plătească sute de lei pentru tratamente chimice pentru a elimina dăunătorii, producătorii care aleg această metodă ies mai ieftin. În plus, totul este ecologic, iar buburuzele se înmulțesc repede.
”Ele umblă pe ardei după afide. De asemenea, au început să se împerecheze, iar, pe două frunzulițe, au depus ouă, din care vor ieși larve de buburuză ce mănâncă mai multe afide decât buburuzele adulte. O să lăsăm și aceste frunzulițe cu ouă pe masă, ca să iasă puii din ele. Am pus și cele câteva zeci de buburuze pe care le-am strâns și le vom împrăștia pe masă. Acum le lăsăm să-și facă treaba și să se ocupe de afide. Vom acoperi masa cu o folie termică, pentru că este înnorat și rece. Când vor fi deschise solariile, se vor duce și în celelalte și ne vor popula grădina. Multe dintre ele vor rămâne în grădină și, atât timp cât nu faci tratamente chimice și le asiguri o diversitate mare de plante și locuri pentru iernat, ele se înmulțesc, depun ouă și rămân în grădină și în anul următor. În scurt timp o să iasă larvele și acelea, la rândul lor, cresc și se transformă în adulți. Din păcate, pentru că arată foarte diferit față de adulți, multă lume confundă larvele și ouăle de buburuză cu larvele de gândac de Colorado și le omoară. Numărul de buburuze necesar pentru 1.000 mp de cultură diferă mult în funcție de ce plante sunt cultivate și de gradul de infestare cu afide. În linii mari variază între 1 și 10 buburuze pe m2, deci între 1.000 si 10.000 de buburuze pentru un solar de 1.000 mp”, mai spune Antim Nechifor.
Producătorii Laura și Antim Nechifor, din Iași, au înființat plantația în 2019
Ingineri horticoli, Laura și Antim Nechifor au muncit mai mulți ani în București, unde au studiat. În anul 2019, după nașterea fetiței lor, au revenit în satul bunicilor, din Iași, pentru a deschide o afacere cu legume ecologice. După ani în care au pus deoparte economiile necesare pentru îndeplinirea visului de a se muta la țară, unde să se apuce de agricultură, planul s-a concretizat. Cei doi tineri ingineri horticoli au decis că nașterea fiicei lor, Maria, reprezenta imboldul de care aveau nevoie pentru a se mobiliza și a deveni producători agricoli în satul Homița, din Iași.
În ultimii ani, plantația s-a diversificat și mai mult față de cea înființată în 2019 și, acum, ei cultivă aproximativ 70 de soiuri de legume, atât românești, cât și din străinătate. Producătorii Laura și Antim Nechifor, din Iași, mai spun că fac livrări la domiciliu și cei interesați de produsele lor pot urmări pagina de facebook ”Ferma Scufița din Homița”.