Producătorii din Iași au depus în număr mare documentele la Direcția Agricolă pentru a obține atestatele ecologice pentru acest an. Potrivit specialiștilor din agricultură, a crescut numărul solicitărilor din partea ieșenilor care vor să producă ecologic fructe, legume sau miere. Astfel, în luna ianuarie 2021 a crescut numărul cererilor din partea producătorilor cu 20 la sută, comparativ cu luna ianuarie din 2020
Tot mai mulți producători din Iași sunt interesați de atestatele ecologice care arată că legumele și fructele pe care le au în grădini și livezi sunt fără chimicale. În ultimii ani a crescut suprafața cultivată cu produse ecologice, în Iași, iar specialiștii din domeniul agricol susțin că tendința este în continuare de creștere. Astfel, în anul 2020, ieșenii au înregistrat 220.000 de hectare de culturi ecologice, cu 60.000 de hectare mai mult față de anul 2019. O creștere de 20 la sută se observă și în luna ianuarie 2021, comparativ cu luna ianuarie 2020, în ceea ce privește numărul de cereri depuse de ieșeni la Direcția Agricolă Iași. Producătorii din Iași care cultivă legume în câmp sau în solarii, au livezi sau stupi, au depus în acest an 26 de cereri pentru reconversia ecologică.
Dacă vor îndeplini toate condițiile, vor putea fi înscriși în registrul producătorilor ecologici din județul Iași. În prezent sunt aproape 300 de astfel de agricultori, cei mai mulți fiind cu plantații cu fructe de pădure sau cu culturi agricole, cum este cel mai mare cultivator de soia care exploatează peste 100.000 de hectare cu această cultură. Termenul de înscriere pentru fermierii din Iași expiră în luna mai 2021. Cei care sunt deja certificați ecologic trebuie să vină să depună din nou documentele la Direcția Agricolă pentru a păstra și în acest an certificarea ecologică.
Producătorii din Iași cu plantații cu fructe de pădure, lavandă sau livezi vor să obțină atestatele ecologice
În funcție de tipurile de culturi deținute de fermierii din Iași, aceștia au trimis mai multe documente la Direcția Agricolă pentru a primi atestatele de producători ecologici. Potrivit specialiștilor Direcției Agricole Iași, a crescut interesul pentru obținerea acestui document, în ultimii 2 ani, mai ales din partea producătorilor de fructe de pădure, lavandă sau legume.
„Pentru a obține certificatul de reconversie în agricultura ecologică, producătorii trebuie să trimită prin e-mail, poștă sau fax mai multe documente. Toate informațiile necesare sunt pe site-ul Direcției pentru Agricultură Județeană. Am văzut că există un interes crescut pentru obținerea acestor certificate ecologice”, susține Gabriel Hoha, director DAJ Iași.
Printre documentele pe care trebuie să le depună fermierii din Iași sunt contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013 sau extras din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic. Transmiterea documentelor se face în format electronic prin e-mail, poștă sau fax sau prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.
Pentru suprafețele de teren lucrate cu contract de arendă trebuie copie după contractul de arendă sau, în cazul mai multor suprafețe, centralizatorul contractelor de arendă, vizat de primărie, dar și print screen-ul de la APIA pentru vegetal sau adeverința pentru anul 2021 de la primărie privind terenul agricol exploatat. Una dintre familiile care s-au întors din străinătate și au investit într-o afacere cu fructe de pădure este familia Secară, din comuna Țibănești, care a înființare o plantație cu zmeură și mure.
Producătorii din Iași vor să obțină certificatele ecologice pentru plantațiile cu fructe de pădure înființate în anul 2020
De asemenea, producătorii trebuie să aibă certificate de conformitate/conformare a conversiei eliberat de organismul de inspecție și certificare (pentru operatorii care se înscriu în sistem începând cu anul II de conversie). Fișele de înregistrare ale operatorilor se avizează și aprobă de către DAJ Iași. Fișele de înregistrare aprobate sunt înapoiate, în original, operatorilor în cauză, o copie se păstrează la DAJ, iar o copie în format electronic se transmite de către DAJ organismului de control cu care operatorul are încheiat contract. Afacerile cu fructe de pădure s-au dezvoltat în Iași, în plină pandemie, în anul 2020.
Numărul ieșenilor care au înființat plantații cu fructe de pădure, respectiv cătină, zmeură sau căpșuni și au solicitat certificarea ecologică de la Direcția Agricolă a crescut în anul precedent. Potrivit specialiștilor din domeniul agricol, în anul 2017 erau 138 de hectare cu plantații cu cătină, zmeură și căpșuni, în județul Iași, iar în anul 2020 s-au înregistrat 168 de hectare cu aceste culturi. Numai în ultimele 3 luni, în plină pandemie de COVID-19, fermierii din Iași au solicitat atestate de producători pentru 8 hectare. Cele mai multe culturi cu fructe de pădure sunt în zona Lețcani, Pașcani, Trifești, Popricani, Prisăcani, Deleni, Țuțora și Țigănași.