Prima pagină » Economic Local » Producătorii din Iași se pot înscrie în programul Tomata-Ciclul 2 de producție. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi 1.000 de euro?
Producătorii din Iași se pot înscrie în programul Tomata-Ciclul 2 de producție. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi 1.000 de euro?

Producătorii din Iași se pot înscrie în programul Tomata-Ciclul 2 de producție. Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi 1.000 de euro?

09 sept. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Producătorii din Iași se pot înscrie în programul Tomata – Ciclul 2 de producție, în termen de 20 de zile, de la data intrării în vigoare a hotărârii. Beneficiarii primesc 1.000 de euro/1.000 de metri pătrați fiecare, iar culturile eligibile sunt roșii, castraveți, ardei, gogoșar, salată, spanac, fasole păstăi, ceapă verde.

Programul Tomata – Ciclul 2 se desfășoară și anul acesta, la Iași. Producătorii de legume, din spații protejate, sere și solarii, pot accesa un ajutor de minimis, de 1.000 de euro/1.000 metri pătrați/beneficiar. Banii se vor acorda atât cultivatorilor de tomate, cât și celor de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, castraveţi, fasole păstăi, spanac, salată și ceapă verde. Cei care vor să depună documentele la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, o pot face în termen de 20 de zile, de la data intrării în vigoare a hotărârii privind ajutorul de minimis.

Producătorii din Iași, persoane fizice sau juridice, se pot înscrie în programul Tomata – Ciclul 2 de producție

Schema de ajutor, de minimis, se acordă întreprinderilor/întreprinderilor unice care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru susţinerea producţiei de legume cultivate în spaţii protejate, respectiv producătorilor agricoli, persoane fizice, care deţin atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014, pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la 31 decembrie 2025; producătorilor agricoli, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări, prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare, dar și producătorilor agricoli, persoane juridice. Legumicultorii din Iași au primit o parte din sumele promise.

Ce condiții de eligibilitate trebuie să îndeplinească producătorii din Iași?

Producţiile minime pe care trebuie să le obțină legumicultorii, din Iași, sunt următoarele: 3.000 kg/1.000 metri pătrați pentru cultura de tomate, 2.000 kg/1.000 metri pătrați pentru cultura de ardei gras şi/sau lung şi/sau gogoşar, 4.000 kg/1.000 metri pătrați pentru cultura de castraveţi, 1.500 kg/1.000 metri pătrați pentru cultura de fasole păstăi, 10.000 plante/1.000 metri pătrați pentru cultura de salată, 1.000 kg/1.000 metri pătrați pentru cultura de spanac, 100.000 bulbi/plante/1.000 metri pătrați pentru cultura de ceapă verde. Valorificarea producţiilor se face în perioada 21 octombrie 2024 – 31 ianuarie 2025, inclusiv. Dovada obţinerii producţiei de legume, obţinute în spaţii protejate, o constituie copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare pentru legumele care fac obiectul programului. Sprijinul financiar se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pentru o singură cultură. Pe piața din Iași sunt mai multe legume datorită acestui program.

Maxim 25.000 de euro pentru producători, în 3 exerciții financiare

Producătorii primesc ajutorul de minimis până la 25 februarie 2025. Dacă au mai primit și alte ajutoare de minimis, în ultimii trei ani, este posibil să fie excluși de la plată. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis, care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice, nu poate depăşi suma de 20.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2), din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Producătorii din Iași se pot înscrie în programul Tomata – Ciclul 2 de producție, în termen de 20 de zile, de la data intrării în vigoare a hotărârii privind acordarea acestor ajutoare de minimis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`